Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZI SAD!

Hrvatski branitelji traže spomen-ploču u Novom Sadu!

Autor: danas | 12.08.2013 - 23:11:00h | Komentara: 19

Udruženje hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91 uputilo Gradskom veću i gradonačelniku Novog Sada zahtev da u tom gradu postave spomen braniteljima Hrvatske.

Kako prenosi list Danas, udruženje (UHBDR91) je uputilo zahtev da se "negde na istaknutom mestu, postavi spomen-ploča u čast i slavu svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“.

Na ulici samo ko mora: Novi Sad juče u podne

Novi Sad: prigodno mesto za spomen-ploču?

 Na ploči bi, navedeno je u zahtevu, "prigodno pisala samo jedna rečenica": "Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990-1996 - da se ne zaborave".

Mladen Pavković, predsednik UHBDR91, kaže za Danas da njegovo udruženje smatra "da se i u Srbiji treba znati i na određen način istaknuti da su se za vreme Domovinskog rata u Hrvatskoj dogodile određene žrtve". "Želja nam je podsetiti na žrtve i da građani Srbije, a posebno srpska deca, saznaju nešto više o žrtvama s hrvatske strane. Spomen-pločom posvećenom braniteljima, ali i civilima koji su stradali i u srpskim koncentracionim logorima, želimo da istaknemo da je svaki rat zlo", navodi Pavković.

Oluja Hrvatska

I ovo je deo rata u hrvatskoj, inače | Foto: Reuters

 Pavković kaže da ne zna da li je sprovođenje inicijative udruženja koje predvodi realno. Udruženje, prema njegovim rečima, za svoju inicijativu nije tražilo podršku hrvatske vlade, ali ima nameru da je zatraži od Ministarstva hrvatskih branitelja. Podršku je već dao "dobar deo udruženja hrvatskih branitelja". 

UHBDR91 je zahtev poslala dva dana pošto je u Žirovcu kod Dvora na Uni održan parastos za srpske žrtve stradale u izbegličkoj koloni za vreme akcije "Oluja" 1995.
"Grupa od dvadesetak srpskih ratnih veterana i članova porodica stradalih u Žirovac stigla je u organizaciji novosadskog Udruženja učesnika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije s predsednikom Željkom Vukelićem, ratnim komandantom diverzantskog voda 21. kordunskog korpusa srpske paravojske", izvestio je u subotu sajt Slobodne Dalmacije.
Portali udruženja hrvatskih veterana dramatično su izveštavali o nameri Vukelića da u Žirovcu postavi ploču sa natpisom "Niko njihov san neće usnuti, niti drugim okom videti." Spomen-ploča, ipak, nije postavljena. "Ne vidimo nikakvog razloga da se uz vašu pomoć ne ostvari naša inicijativa, tim pre što ni Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada, na čijem je čelu g. Željko Vukelić, nije imala nikakvih problema povodom nedavnog dolaska u Hrvatsku", navedeno je u pismu UHBDR91 gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.
U zahtevu upućenom novosadskim vlastima UHBDR91 ističe da im je želja da spomen-ploča bude postavljena 18. novembra "na dan okupacije grada Vukovara, dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja koje bi moglo prouzrokovati nemile događaje". 
Poslednji komentari
  • Србин Vreme: 13.08.2013 00:04h

    За крст часни и слободу златну!

  • Mili Vreme: 13.08.2013 00:28h

    Ovo je logičan potez rvata, posle svega što su pokupovali po Srbiji u bezcenje, drže privredu dobrim delom, e sad još hoće i spomenik braniteljima... ne bi me čudilo i da im se udovolji, jer samoponižavanje u Srbiji je uzelo veliki mah. Dobro još ne traže i tuđmanovu bistu da postave na Terazijama.

  • Ludi ja Vreme: 13.08.2013 00:36h

    Kakv smo narod i spomenik ce im podici i izviniti se sto su tek sada dobili,ne verujete ? sacekajte i videcete

  • ciko Vreme: 13.08.2013 00:53h

    hahahahahahahaha kakva lakrdija.A mozda i nije...Vreme je gospodo iz vlasti da se jednom za svagda ovim licemerima odgovori na pravi nacin i zacepiti im usta za sva vremena.Kako vise imamo dostojanstva da trpimo uvrede od najvecih krvoloka koje je Evropa videla od inkvizicije pa na ovamo,do kada ce se zrtve pokazivati kao krivci?Imamo li snage da lupimo sakom o sto i viknemo DOSTA VISE LAZI,ZAMUKNITE VUCI U JAGNJECOJ KOZI!!!

  • Anja Vreme: 13.08.2013 01:27h

    Malo sutra jer od toga nema nista.Ko ste vi da odredjujete sta ce se koji spomenik staviti i to u tudjoj drzavi koju ne podnosite?Jos se dicite vasom ,,Olujom,, i povrh svega pljujete na zrtve koji ste kukavicki ubili i isterali iz vase izmisljene takozvane drzave Hrvatske.Iz NS sam i verujte bilo kakav spomenik koji budete stavili omladina ce unistiti.Smatram da je tako najbolje.Kako se vi prema nama odnosite,tako cemo se i mi odnositi prema vama.Svakom po zasluzi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP