Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BENEFIT DRŽAVNE SLUŽBE

Manje se radi, više se zaradi, mnogo se odmara

Autor: novosti.rs | 10.11.2014 - 12:35:00h | Komentara: 0

U Srbiji je državna služba i dalje u ogromnoj prednosti u odnosu na rad kod privatnika, a prema istraživanjima, osim što rade skoro upola manje, državni službenici primaju mnogo veće plate, više odmaraju i manje brinu da li će ostati bez posla.

Službenici

Službenici | Foto: Željko Šafar

Redovna plata uz malo truda, slobodni dani, igranje pasijansa i druženja na društvenim mrežama, razlozi su zbog kojih je državni posao u Srbiji na vrlo dobrom glasu. Brojne su privilegije državnih službenika u odnosu na zaposlene u privatnim firmama i podrazumevaju između ostalog redovne doprinose, bonuse, jubilarne nagrade, a negde čak i 13. platu, pišu Novosti.

Istraživanja pokazuju da u javnim preduzećima svaki efektivan sat rada košta 809 dinara, dok za isto vreme zaposleni u privatnoj firmi zaradi svega 226 dinara. I radni dan je u proseku kraći za čak četiri sata.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić smatra da je srećnik svako u Srbiji ko ima državni posao. Državna služba je svuda cenjena, ali u drugim zemljama službenici nisu postavljeni partijski. Oni su profesionalci, činovnici koji se ne menjaju u zavisnosti od promene vlasti, kaže ona.
Kod nas imamo konglomerat starih i novih kadrova. Sada, međutim, ni njima nije dobro. Ogroman broj zaposlenih uticao je na smanjenje njihovih zarada, ali i dalje imaju sigurnost posla. Državni činovnici su u Srbiji zaštićeni kao beli medvedi. Radili ne radili, oni posao imaju, a u tome ih štiti i Zakon o državnom službenicima.

Plan Službe za zapošljavanje za 2014. predviđa da rashodi i izdaci budu za oko milijardu veći

U privatnom sektoru stres od gubitka posla gotovo svakodnevan, a zaposleni rade sve što im se kaže, ne traže isplatu prekovremenih sati. Njihove zarade su i do 30 odsto manje, što je van pameti, kaže Savićeva. Državni službenici imaju dnevnice za putovanja u zemlji i inostranstvu, prekovremene sate.
Analize Centra za istraživanje u privredi pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi efektivno sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.
Prostom računicom dolazi se do zaključka da je zaposleni na državnim jaslama po satu plaćen čak tri i po puta više nego njegove kolege zaposlene kod privatnika. Prosečna zarada u javnim preduzećima je viša od 67.000 dinara, dok je kod privatnika oko 39.000. U celom javnom sektoru prosek je prema nekim proračunima oko 50.000 dinara.
Istraživanja pokazuju da je produktivnost na državnom poslu 45 odsto. U privatnom sektoru je više nego duplo veća. Radnici zaposleni kod privatnika koriste samo zakonsku pauzu i skoro ništa više, sve ostalo vreme se radi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP