Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSMRTNI OSTACI SRPSKE DEVOJČICE DANAS STIŽU U SRBIJU

Ministarstvo
nije briga za
malu Saru!

Autor: B. Jelovac - A. Dimitrovska | 05.12.2013 - 07:32:00h | Komentara: 4

Posmrtni ostaci tragično nastradale Sare Plećaš (13), koja se u Solunu ugušila ugljen-monoksidom dok je pokušavala da se ugreje, danas će biti dopremljeni u Srbiju, gde će nesrećna devojčica biti sahranjena. U Srbiju će stići i njena majka Zorica Pavlović (54), a oko 2.500 evra, koliko je trebalo za transport, prethodnih dana prikupljeno je zahvaljujući konzulatu Srbije, opštini Solun, ali i crkvi Svetog Nikole u Solunu i njenim grčkim i srpskim vernicima. Za razliku od Grčke, koja je na nogama zbog ovog slučaja, naše Ministarstvo spoljnih poslova do danas se zvanično nije oglasilo.

Sara Plećaš

Sara Plećaš i Zorica Pavlović

Dok se na sajtu ministarstva možete informisati o gotovo svim sastancima svih službenika, diplomama za polaznike Diplomatske akademije, promocijama knjiga i koncertima, o maloj Sari nema ni reči. Za to vreme, grčke vlasti detaljno obaveštavaju svoju javnost o ovom slučaju, a u Srbiji, odakle je porodica rodom, javnost zvanično nije obaveštena ni ko je stradao.

Sara Plećaš

Grci na nogama

zbog devojčice

Meštani Soluna i juče su nastavili da pale sveće ispred njihovog stana, ostavljaju cveće i poruke i izražavajući žaljenje zbog smrti koja je uzdrmala celu Grčku. Revoltirani zbog krize u zemlji, mahom su izjavili da su se svim silama potrudili da vlasti ostave na miru Sarinu majku jer, kako kažu, “sramota je da možete da pustite dete da vam umre od hladnoće, ali možete da upadnete u problem ako probate da ga ugrejete”. Kako su sarkastično napominjali, “morate naučiti dete da vam pravilno umre”.

Za razliku od konzulata u Solunu, koji je animirao dijasporu u Grčkoj i pomogao majci u prikupljanju novca za transport tela, u Srbiji sve i da ste hteli da pomognete ne biste znali kome da se obratite. Dok sam konzulat ne može da daje informacije za našu javnost, jer je po propisima to posao ministarstva, tamo nam kažu da “se sve može pročitati na sajtu konzulata(?!)”, dok odgovore na pitanja gde će mala Sara i kada biti sahranjena nismo ni dobili.
Na sajtu našeg konzulata u Solunu stoji osnovna informacija o tragediji i da je konzulat u kontaktu sa članovima porodice i pomaže u prikupljanju sredstava za prenos posmrtnih ostataka. Šta se u Srbiji preduzima povodom prikupljanja sredstava za sahranu s obzirom na to da je majka u teškoj finansijskoj situaciji, nije poznato!

Grčki mediji naširoko izveštavaju da će telo biti prevezeno najpre do graničnog prelaza Evzoni, sa Makedonijom, odakle će biti transportovano do Skoplja, a potom u Srbiju.

Sara Plećaš

Grci odaju počast srpskoj devojčici

Da podsetimo, mala Sara umrla je u snu od otrovnih gasova kada je njena majka naložila piljevinu od maslina u roštilju pokušavajući da je zagreje pošto im je u stančiću u Solunu zbog neplaćanja računa od septembra bila isključena struja. Nesrećna žena koja je ostala bez posla mesecima je kuburila sa finansijama, jedva preživljavajući sa devojčicom, a iako je i sama bila omamljena od gasova i pokušala da spase devojčicu kada je shvatila šta se dešava, najpre je provela noć u policijskom pritvoru zbog ubistva iz nehata, potom je puštena da se brani sa slobode i na kraju prijava nije ni podneta zahvaljujući ogromnom pritisku javnosti u Solunu.
Čak i kada je ustanovljeno da joj je boravišna dozvola istekla još 2010, grčke vlasti su odlučile da je iz humanih razloga ne deportuju odmah, već da joj produže papire do 30 dana da bi mogla da se pobrine za prenošenje deteta u Srbiju. Zorica je potom smeštena kod prijatelja zajedno sa sinom u Solunu, gde su joj obezbeđeni lekovi za smirenje i psihološka pomoć zbog lošeg stanja.

Prodavala kalendare da prežive
Porodica nastradale Sare živela je dugi niz godina u Grčkoj, i to najpre u Atini, gde se rodila Sara, kao i njen stariji brat (25). Nakon što se par pre deset godina razveo, Sara se preselila sa majkom u Solun, a brat ostao sa ocem u Atini. Nešto kasnije otac im je umro, a majka je izdržavala i školovala decu perući sudove i čisteći restorane. U poslednje vreme ostala je bez posla, tako da su se ove godine njih dve preselile u stančić na četvrtom spratu zgrade u Solunu. Stan im je na korišćenje ustupio poznanik iz Srbije, koji se vratio u domovinu, ali i ostavio dug za struju od 1.200 evra, koji je narastao na 2.200, zbog čega im je bila isključena. Žena je jedva krpila kraj s krajem prodajući kalendare i pokušavajući da skupi novac kako bi se s decom vratila u Srbiju.

Poslednji komentari
  • Mimi Vreme: 05.12.2013 10:15h

    Tužno i žalosno! A kometara nema! One nisu ni Goga Sekulić, ni Stanija i Filip ni MEMOOOOO, ni EKREM....oni su obični siroti smrtnici koji su jedva preživljavali!. Laka zemlja tom mladom detetu i iskreno saučešće mami i bratu!

  • s.v.t. Vreme: 05.12.2013 12:38h

    Uzasno i sramotno! ISKRENO SAUCESCE SARINOJ PORODICI!

  • iz soluna Vreme: 06.12.2013 01:56h

    Nije konzulat animirao srbe u solunu vec se skupilo njih desetak koji su skupili pare na sve strane nemojte da izmisljate

  • prijatelj porodice Vreme: 06.12.2013 07:32h

    mnogo je ovde neistine da se nismo organizovale nas nekoliko da naseg anjdjela otptemimo za srbiju neznam sta bi bilo HTELA BIH DA SE ZAHVALIM NASEM NARODU OVDE I NARODU GRCKE OJI SU DALI KO JE KOLIKO MOGO tako da ce telo male SARE danas da napusti Grcku i nastavi put za vecnu kucu gde ce sutra biti sahranjena NEKPOCIVA U MIRU MALI ANJDJEO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP