Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODOLJUB ŠABIĆ O ODLUCI MINISTARA DA SAKRIJU SAVETNIKE I NJIHOVE PLATE

Narod ima pravo da zna koga plaća!

Autor: Maja Keranović | 28.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Koliko je netransparentan rad naših ministarstava najbolji pokazatelj je to što kriju ko su najbliži saradnici ministara i koliko su za taj rad plaćeni.

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Nenad Đorđević

Tako se pojedini, kako bi izbegli da nam navedu imena savetnika i pomoćnika, pozivaju na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Međutim, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže da je intenzitet prava utvrđenih tim zakonom za nosioce javnih funkcija, manji.


Kazne - sitnica


Državni organi puno ne prezaju što kršeći zakon, javnosti uskraćuju informacije koje joj pripadaju i tako rizikuju da plate kaznu. Međutim, one nisu toliko velike. Naime, poverenik može izreći dve ili više kazni u ukupnom iznosu od 200.000 dinara.

- Podaci o tome ko je zaposlen ili radno angažovan u organu javne vlasti, na kojim poslovima i koliko je za to plaćen, jesu informacije koje treba da budu dostupne javnosti, budući da su u vezi sa vršenjem javne vlasti, odnosno njihovim delovanjem u ime autoriteta, a ne u vezi sa privatnim životom, kao i da su za to plaćeni javnim novcem - ističe Šabić.

Inače, naš list je juče pisao da ministri ne žele da otkriju ko su im savetnici i pomoćnici. Naime, „Alo!“ je poslao pitanja svim ministarstvima, kao i kabinetima ministara bez portfelja. Od njih deset koji su nam dostavili odgovore, samo su iz Ministarstva privrede, na čijem čelu je Saša Radulović, Ministarstva energetike, koje vodi Zorana Mihajlović, i kabineta ministra bez portfelja Branka Ružića naveli imena i prezimena savetnika i pomoćnika. To znači da su ostali svesno izbegli da navedu ko pomaže, ali i savetuje naše ministre.

Vladaju, a svesno krše zakon

Vladaju, a svesno krše zakon | Foto: Stanko Đalić


Tako su iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike odgovorili samo na jednu grupu pitanja, ali ne i na ona koja se odnose na kabinet potpredsednika Vlade i ministra Jovana Krkobabića. Odgovore smo dobili i iz ministarstava kulture, finansija, omladine i sporta, spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, saobraćaja, kao i pravde i državne uprave, ali bez spiska pomoćnika i savetnika ministara. Iako na sajtovima navedenih ministarstava piše ko su pomoćnici ministra, onima koji su pripremali odgovore bilo je teško da ih navedu ili da istaknu da se o tome može pročitati na sajtu. Ni u odgovorima, ali ni na sajtovima, ne piše ko savetuje ministre.
Ministarstvo saobraćaja, kako bi izbeglo dostavljanje spiska najbližih saradnika ministra, poziva se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
Na pitanja „Alo!“ uopšte nisu odgovorili iz resora zdravlja, prosvete, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, poljoprivrede, odbrane, regionalnog razvoja i lokalne samouprave, građevinarstva i urbanizma, prirodnih resursa, kao ni iz Ministarstva za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 28.11.2013 07:39h

    Takav stav ministara,*savetnika*, ma Vlade , DOKAZ je da nista pod milim bogom te face NERADE, nego lezilebovici lezilebovicki trose NAS novac,koji nama zakidaju ili nam ga uopste ne daju..a za razliku od njih mi smo ga zaradili..Kakvi crni pomocnici,nose vazda neke fascikle za 100.000 /i vise/ mesecno..dajte meni,bez konkursa, to da radim,za 50.000..kakvi crni savetnici..koga Mrka da savetuje,estradne radnike..pa on je upropastio estradnu privredu/putnu privredu..estrada-put,cesta..Skundric i slicni..idi begaj sve go..i ono sto ide uz to. Da se razumemo ,ova dvojica su mi prvi pali napamet,ali ima ig u SVIM partijama pozicije i opozicije..eto Bajatovic..u jednoj firmi direktpor, u drugoj savetnik , u trecoj neki zameni,tamo negde clan U.O.,pa poslanik..*VUCE* osam/8/ plata kako pisu novine i..i...i. NIKOM NISTA.

  • mika majstor Vreme: 28.11.2013 10:59h

    Tamo gde nema morala, nema ni postenja. Kakva smo mi drzava, ako nam naj obrazovaniji ljudi/lekari, odnosno ljudi sa najvisim skolama, imaju manju platu nego cistacica u agenciji, a kvazi savetnici nedodirljivi bogovi, partijski kadrovi. O cemu onda pricati. Da li znate da doktor nauka, o kome se vise zna u inostranstvu nego kod nas, ima dodatak na platu od 1500 dinara za svoju titulu, a za nju je ulozio sest godina rada, objavio na desetine clanaka u svedski priznatim casopisima, citiran u stranoj naucnoj literaturi i za uspesno prezentovanje srpskog znanja iz oblasti medicine i uspesnog lecenja svojih pacijenata. Navedite mi jednog savetnika koji je negde nesto objavio, pa makar oglas u mesnoj kancelariji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP