Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIĐA ĆERKU ČETIRI SATA MESEČNO

NEUTEŠNI OTAC: Plašim se da će me ćerka zaboraviti!

Autor: Snežana Ivaneža | 29.11.2014 - 14:37:00h | Komentara: 5

Milan Kojović, otac četvorogodišnje devojčice, tvrdi za „Alo!“ da ima pravo da viđa dete samo četiri sata mesečno jer je tako odredio sud nakon što se razveo od supruge Kristine kada je dete imalo samo godinu dana.

Milan Kojović

Milan Kojović | Foto: Rajko Ristić

- Da bih video ćerku svakog drugog petka po dva sata, moram da putujem u Kragujevac, gde živi sa majkom i njenim novim mužem kod Kristininih roditelja. U tom novom braku dobila je još jedno dete. Pre dve godine smo se razveli tako što je otišla iz naše kuće i podnela tužbu za razvod. U početku mi nisu dozvoljavali da vidim dete, ali su u Centru za socijalni rad odredili da mogu da je viđam dva puta mesečno - priča Milan, otac devojčice.


Roditelj neka traži
promenu modela viđanja


U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu objašnjavaju da sud donosi presudu na osnovu pribavljenog mišljenja centra, ali i drugih dokaza koje prikupi tokom postupka, rukovodeći se najboljim interesima deteta.
- Centar za socijalni rad na zahtev suda radi procenu podobnosti roditelja za poveravanje maloletne dece u postupku vršenja roditeljskog prava i dostavlja nalaz i mišljenje, kao i predlog modela viđanja deteta i roditelja sa kojim dete ne živi ukoliko roditelji ne mogu da se dogovore. Roditelj može tražiti kod suda promenu modela viđanja ukoliko nije zadovoljan - kažu u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

On tvrdi da je problem nastao u trenutku kada je Centar za socijalni rad u Kragujevcu poslao sudu izveštaj u kojem se navodi da otac nije dovoljno sposoban da brine o detetu, kao ni dovoljno zainteresovan.

Kada su iz Centra za socijalni rad u Beogradu izašli na teren, poslali su izveštaj Osnovnom sudu u Kragujevcu da bi trebalo da se proširi model viđanja kako bi otac više viđao dete i da nema razloga da se sumnja u ispravnost vršenja roditeljske dužnosti oca. Tako su se mišljenja ova dva centra sukobila.


- Tužno je to što mogu samo da je viđam u tržnom centru. Kada kroz prozor ugleda ljuljaške, kaže mi: „Tata, vodi me na viju-viju”, a ja ne mogu da joj objasnim da ne smem, jer kada bih je izveo, prekršio bih zakon i tako bih je onda video ko zna kad. Takođe me stalno pita da li ima „viju-viju“ u Beogradu. Rado bih je malo doveo u svoju kuću, ali odlučili su da dete ne sme da se odvaja od majke.
U početku sam dete mogao da viđam samo u Centru za socijalni rad u Kragujevcu i onda sam morao da tužim Kristinu kako bi se proširio model viđanja. Od tada se sa detetom viđam dva puta mesečno u tržnom centru - žali se ovaj otac i dodaje:
- Ne želim da uzmem dete od majke, već samo da mi dozvole da je više viđam i da je dovodim u svoju kuću, gde živim sa ocem i majkom. Oni uopšte nemaju priliku da vide unuku. Zato sam i tražio da dete dolazi kod mene na vikend. Često lažu da je dete bolesno, da joj treba para za lek i ja odmah pošaljem. Onda saznam da dete nije bilo kod lekara - ističe Kojović.

CZSR u Kragujevcu: Javnost je isključena!


„Alo!“ je kontaktirao i sa Centrom za socijalni rad u Kragujevcu kako bi dobio odgovor na pitanja da li su upoznati sa slučajem Milana Kojovića i šta se dešava kada se mišljenja dva različita centra za socijalni rad ne poklapaju, ali su nam u tom centru odgovorili da je u svim postupcima u vezi sa porodičnim odnosima javnost isključena.
- Ukoliko procenu sprovode timovi dva centra, oni tokom postupka razmenjuju informacije i konsultuju se. Sud isključivo odlučuje kako će tretirati mišljenje organa starateljstva. Stoga roditelje nezadovoljne mišljenjem upućujemo da na sudu predlažu nove dokaze, traže razjašnjenja i dopune mišljenja centra, predlažu veštačenja - saopštili su iz Centra za socijalni rad u Kragujevcu.

Poslednji komentari
  • 100 Vreme: 29.11.2014 10:04h

    Prijatelju, ili si debelo zabrljao, ili si napravio pogresan izbor u zivotu Posavetuj se sa nekim kako da se priblizis detetu, sa psiholozima,advokatima, primiri se malo, ne idi glavom kroz zid! Ne provociraj ne preti, ne ucenjuj..umiljato jagnje dve majke sisa...

  • milisav Vreme: 29.11.2014 14:02h

    Nisi jedini brate moj.Ima nas mnogo kojima su uskracena sva roditeljska prava i koji prolazimo istu muku.Jednostavno postoji sablon i postoji model po kome Sud odlucuje i mi smo tu totalno nemocni.U jednom trenutku se zapitas da li si samo sveden na nivo priplodnog bica i da je to sve sto ti zakonom omogucuju.Na zalost, ono sto imamo je nada. Tuzno je kada saznas da imas sva prava predvidjena zakonima a da u sutini nemas nikakva prava. Ja moju decu videh samo jednom u poslednih 65 dana na 3 sata i to je to. Ostaje samo patnja i praznina!

  • valjevac1308 Vreme: 29.11.2014 15:43h

    Da je na mestu ovog coveka nekim slucajem majka onda bi se digla kuka i motika, bila bi medijska hajka. Zasto je ovaj otac gori roditelj od majke. Ako nema nekih mrlja, nije kriminalac...... Sta je sa kultom oca? On izgleda nije nikakav faktor osim kad sud treba da odreze koliko treba da iskesira svakog meseca. A mamin decko je podobniji za dete. Sramota!!!!!!

  • Sestra Vreme: 30.11.2014 02:03h

    Isti slucaj sam imala sa bratom, razveli se kada je dete imalo godinu a centar za socijalni odredio petkom dva sata vidjanje, pod izgovorom da je dete bolesno i nije dobro za njega bude tamo vamo. to je naravno ila laz, onda sam pisala zalbu nadleznom socijalno, pa oni omogucili vidjanje petkom od 10 do 6 . e sta bi treci put kada smo se motali u tom socijalnom vise se i ne secam, E onda se ona udala i preselila jos dalje, bilo je momenata da mesecima ne vidimo dete, to bi to ganjanje sa njom do detetove 6, e onda se ona spremila sa sve pasosem koje je izvadila sa sve detetom da se iseljava u Hrvatsku. E onda kada smo prezeli dete od nje zadnji put nismo ga ni vratili i tada smo poceli da se tuzimo, mislim 4 puta da smo izlazili na sud. Spasili su celu stvar njeni roditelji koji su svedocili protiv nje, svaka im cast na tome, Klinac sada ima 14. Tako da imas sanse da izguras slucaj ali su to problemi. zelim ti svu srecu.

  • Savahudin Vreme: 30.11.2014 14:46h

    Vidi ga Mimi na intranetu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP