Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE!

Obnova kuće Gavrila Principa, u inat američkoj propagandi

Autor: E. A. | 12.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 17

Na jesen bi mogla da počne obnova rodne kuće Gavrila Principa, koji je 1914. godine u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se u istoriji smatra povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip

Prncipovi rođaci kažu da uspravljanje tog spomenika predstavlja postavljanje kamena temeljca za buduće naraštaje, koji tu treba da nađu svoje utočište, piše banjalučki “Glas Srpske”.

Inicijativa za obnovu Principove kuće stigla je iz Novog Sada, od ljudi koji su nekada živeli u Grahovu, a procenjuje se da bi radovi mogli da koštaju oko 30.000 KM, to jest oko 15.000 evra. Deo novca je već prikupljen. Sarajevo, Beč i “ostatak Evrope” pripremaju se da naredne godine obeleže stogodišnjicu sarajevskog atentata.
A ovih dana u američkim medijima je Principov atentat ocenjen kao “najburniji teroristički napad u istoriji”?! Takođe je navedeno i da bi, ukoliko bi ikada postojala dvorana slavnih terorista, Gavrilo Princip tu imao zapaženo mesto „kao najefikasniji u praksi“, što je izazvalo oštru rekaciju javnosti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kako građana tako i stručnjaka na polju istorije i vojske.
Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 12.08.2013 08:38h

    Da SRBIN sam i vernik i ne znam kako da gledam kao heroja čoveka koji je ubio sina Cara Fanca Josefa i njegovu trudnu ženu Sofiju Hotek. Zamislite da je neko ubio Princa Vilijema i njegovu ženu Kejt dok je bila trudna, da li bi i tog atentatora slavili kao heroja,a Engleska je mnogo veća imperija od Habsburške. Zamislite kao se osećala žena koja je došla u Opštinu u Beču da traži radnu vizu a iz Beograda je i u pasošu joj kao adresa stoji ulica Gavrila Principa, službenica je pala sa stolice. Jeste da je naš Srbin ali je terorista i ne treba više da se lažemo, jer to veličanje ubica i baraba nas odvaja od civilizovanog sveta.

  • tihivuk Vreme: 12.08.2013 08:39h

    Pa zar pored Hirosime i Nagasakija imaju bila sta kome reci ???

  • Dejan Vreme: 12.08.2013 09:17h

    Od heroja prave teroriste a od terorista heroje....

  • preziveli Vreme: 12.08.2013 09:20h

    Kakva bre obnova, zatrti mu sve sto je ostalo, unistio nas je za sva vremena na ovoj planeti.

  • Radivoje Jovićević Vreme: 12.08.2013 12:44h

    Milo mi je da se neko sjetio da obnovi kuću mog rođaka, koji je u najtežim vremeni - ma pokazao neviđenu hrabrost i junaštvo, kako su to radili i njegovi stari. To što ima komentara stranih medija (američkih) smatram da su, kao uostalom i sve što oni rade, zasnovane na fašističkoj ideoloziji i ugnjetavanju malih naroda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP