Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUKE JEDNOG TURISTE IZ SRBIJE

"Ovako prljav Jadran do sada nisam video"

Autor: Vijesti | 21.08.2014 - 09:18:00h | Komentara: 12

“Nekada smo na more dolazili da nam slana voda pročisti kožu, a sad je priča sasvim drugačija“

Prljavština na primorju / Foto: Budiodgovoran.me

Gori otpad na ostrvu Sveti Nikola kod Budve / Foto: Budiodgovoran.me

Tek nakon što su Vijesti pitale da li je bilo reakcije, budvanske vlasti su shvatile da bi trebalo da odreaguju na pismo nezadovoljnog turiste koji je ovog leta boravio na budvanskoj rivijeri.
Dejan iz Srbije je još krajem jula poslao pismo predsedniku Opštine Lazaru Rađenoviću, njegovim potpredsednicima Milanu Vučiniću i Ljubomiru Filipoviću, opštinskom menadžeru i predsedniku Mesne zajednice Bečići. Odgovor još nije dobio.
Ljubomir Filipović je, nakon pitanja “Vijesti” šta se dogodilo sa tim dopisom, da li su budvanske vlasti na bilo koji način reagovale na navode turiste, kazao da se pisma seća, te da su u toj opštini u procesu seljenja sajta sa starog na novi.
“Mislio sam da sam odgovorio na pitanje, ali izgleda nisam, čim je gospodin odlučio da se vama obrati. Potrudiću se da u najskorije vreme kontaktiram gospodina lično”, kazao je Filipović “Vijestima”.
Turista iz Srbije u pismu navodi zapažanja tokom letovanja na granici Bečići-Rafailovići. On je, pored ostalog, kazao da u popodnevnim časovima “nekada čistim i bistrim Jadranskim morem plivaju ogromne fekalne mrlje, ženski ulošci, maramice i drugo đubre“.
Gost iz Srbije navodi da su slike smeća u vodi bile svakodnevne tokom njegovog boravka u Crnoj Gori, od 1. do 10. jula.
“Bilo je dana u popodnevnim časovima, kada deci bukvalno nisam dozvoljavao da uopšte ulaze u more jer to je bio užas“, naveo je Dejan u dopisu.
Njegova supruga je dobila na leđima kožnu fleku, za koju je kožni lekar, konstatovao da je od prljave vode.
“Nekada smo na more dolazili da nam slana voda pročisti kožu, a sad je priča sasvim drugačija“, kaže on.

Prljavština na primorju / Foto: Budiodgovoran.me

Drugačiji Sveti Stefan / Foto: Budiodgovoran.me

Dejan je u dopisu naveo i da je iz razgovora sa drugim turistima, od njih čuo slične komentare o čistoći u Bečićima i Rafailovićima.
“Ljudi su strašno ljuti i ogorčeni takvom situacijom i svi smo se složili u jednoj oceni da za sada taj deo Crne Gore treba zaobilaziti u širokom luku.
Tri porodice iz Srbije su htele da letuju u Rafailovićima ove godine, ali posle mojih komentara odustali su i odlaze u Grčku. Žao mi je što sam ja koji i dalje volim Jadransko more postao loša reklama, ali nisam mogao da dozvolim da moji drugari teško zarađen novac potroše na kupanje u fekalijama”, naveo je on.
Da li su to fekalije iz Bečića ili struje to nose iz Budve, to bi, smatra, trebalo da ustanove nadležni.
Svoja zapažanja Dejan je, osim budvanskim vlastima, uputio i Ekološkom pokretu Ozon, odakle je nezadovoljni turista u kratkom roku dobio odgovor.
U Ozonu smatraju da ponašanje budvanskih vlasti prema slučajevima poput Dejanovog dokazuje “neprofesionalnost i bahat odnos lokalnih uprava prema turistima, odnosno njihovim dobronamjernim sugestijama”.
“Umesto da se odmah pokrenu, utvrde činjenično stanje i počnu da rešavaju problem i o tome informišu odgovorne i savesne građane i turiste, oni ništa ne rade”, kazao je izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović.
On se nada da će građani Budve pozvati na odgovornost nadležne jer im ovakve slike direktno ugrožavaju i egzistenciju i budućnost.
Perović u nedostatku dobre komunikacije sa gostima predlaže formiranje modernog međusektorskog servisa, u kojem bi mesta bilo i za nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i koji bi osim terenskih poseta imao i javni karakter, odnosno bio u obavezi da javnost upoznaje sa prijavama, njihovim ishodom, razlozima šta je dovemo do toga, eventualnim preprekama.
Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 21.08.2014 10:38h

    Jos tiznije sto su u Becicima elitni hoteli gde deset dana za dve osobe kosta minimun 1000eura,plazni inventar dodatno 15e dnevno i jos se kupas u g.... uzas. Volim Crnu Goru ali nikad vise dok se ne dozovu pameti.110

  • tamara Vreme: 21.08.2014 10:46h

    I ove godine smo letovali u Crnoj gori i nisam videla ništa slično jer taj deo obale ni ne obilazimo. To što svi hrle tamo ni ne čudi da je tako. Kao da je Budva sve što postoji na tom primorju,toliko lepih,prelepih mesta sa kristalno čistom vodom ima samo da se bira.Mi smo bili u Kručama i to mesto meštani zovu i to sa razlogom,,KRUČE RAJ NA ZEMLJI'' a još okolo plaža i plažica koliko ti srce poželi.Imali smo mir,lukzuz,divne ljude,ljubazne domaćine,odličnu hranu i vratili se bez virusa. A svi koji žele fenseraj poput Budve slobodno ali nek ne trpaju sve ostalo u isti koš!

  • Boban Vreme: 21.08.2014 11:24h

    Tako je bilo i u Sutomoru isto, sve sto je covek rekao istina je

  • Jelica Tadic Vreme: 21.08.2014 12:01h

    Ni moja porodica i drustvo ne letujemo ove godine u Becicima zbog fekalija kojih je bilo prosle godine po citav dan, a ne samo u posle podnevnim casovima.

  • Andrija Vreme: 21.08.2014 12:39h

    Nisam mogao da glasam u anketi na kraju teksta, jer nijedan od ponuđenih odgovora nije takav da bih ga zaokružio. Jeste loše u CG, ali postoji mogućnost izbora, ako ste kolima, možete da se švrćkate tamo-amo, a ima i mini buseva, koji za 1e relativno često voze: Sveti Stefan, Miločer, Bečići, Budva, Jaz, Trsteno, Ploče... Nije svuda fekalna voda. A što se opštine Budva tiče, očigledno je da je broj od 1000 (da, hiljadu) zaposlenih mali, pa bi trebalo još toliko da se angažuje da bi se stvar malo pokrenula.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP