Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USLOV

Pajtić: Srbija će
morati da menja Ustav

Autor: Tanjug | 11.11.2012 - 12:42:00h | Komentara: 6

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Srbija morati da menja Ustav do momenta priključenja EU, jer najviši državni akt, u kvalitativnom smislu, ne odgovara potrebama koje iziskuje proces pridruživanja i istakao da je Vlada Vojvodine najavila kolektivnu ostavku u slučaju da se pokaže da je izdat i jedan kredit Razvojne banke mimo zakona i valjanog obezbeđenja.

"A, to smo najavili zato što znamo da zloupotreba nije bilo od kako je Pokrajina preuzela Razvojnu banku Vojvodine (BVK)", kazao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, pokazalo se i da negativne izjave pojedinih državnih zvaničnika nisu bile dovoljno uverljive , niti su proizvele veliki negativni efekat po poslovanje RBV.
"Građani Vojvodine i štediše RBV, ipak, neuporedivo više veruju Pokrajinskoj vladi, nego onim republičkim funkcionerima koji su tu banku klevetali i u odnosu na period u kojem je Pokrajina preuzela brigu o njoj", kazao je Pajtić.

DS se neće cepati - Bojan Pajtić

Vladavina prava preduslov za EU. - Bojan Pajtić | Foto: Robert Getel

On je rekao da će ustavnih promena sigurno biti, ali da nije siguran u to da u ovom trenutku postoji politička volja za te promene, "jer bi taj proces vodio i novim izborima, a ne vidim da je parlamentarna većina na republičkom nivou spremna da u ovom trenutku raspiše nove izbore".
Pajtić je, u intervjuu novosadskom "Dnevniku", rekao da je Koordinaciono telo Vlade Vojvodine za saradnju sa Vladom Srbije formirano zbog problema u komunikaciji dva nivoa vlasti, naglasivši da je taj potez usmeren na poštovanje Ustava i vladavinu prava, što je preduslov za to da Srbija postane deo EU.
"Srbija kao država dužna je da poštuje svoje propise i svoj najviši pravni akt, odnosno da poštuje činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorije Srbije i da daje ogroman doprinos u ekonomskom i u svakom drugom smislu celoj zemlji", kazao je Pajtić.
Na to su ukazali i evropski zvaničnici Štefan File i Jelko Kacin u svojim najnovijim izjavama, rekao je on, dodajući da "teško da se može spočitavati da je zahtev za poštovanje prava Vojvodine - internacionalizacija".

Evropska komisija prati situaciju - Štefan File

Evropska komisija prati situaciju - Štefan File | Foto: Andrej Isaković

"Već zbog same činjenice da Srbija želi da postane članica EU, internacionalizacija je prisutna na svim nivoima, u svim segmentima. Takodje, članstvo u EU podrazumeva i odricanje od dela suvereniteta svake države", kazao je Pajtić.
On je rekao da će se do 31. decembra videti da li će Republika proslediti sredstva koja pripadaju Pokrajini u skladu sa Ustavom, iako je "već očigledno da takva namera ne postoji".
"Međutim, ako se taj novac ne prebaci, mi ćemo posegnuti za mehanizmima koje imamo na raspolaganju, a to su i parnične tužbe na osnovu kojih ćemo tražiti da se obezbede nedostajuća sredstva u pokrajinskom budžetu, jer je to izuzetno značajno i za dalji razvoj privrede Vojvodine i za poboljšanje uslova u zdravstvu, obrazovanju i za zapošljavanje",kazao je Pajtić.
Poslednji komentari
  • pop Vreme: 11.11.2012 13:16h

    razvojna banka vojvodine sponzor emitovanja filma na b92...ma slučajno

  • Gordicija Vreme: 11.11.2012 14:13h

    Da nam Pajtić ne planira da postane predsednik "države" Vojvodine? Pa dobro, čoveče, zar misliš da toliko potraješ????? sve je to Srbija, ako misliš da nije, onda lepo VRATITE SRBIJI SVE što vam je tamo napravila. Dečko umislio da je Sulejman, Milo, šta li ?

  • Duda Vreme: 11.11.2012 14:19h

    Srbija ne mora da menja USTAV, kako se kome ćefne...jer je izmedju ostalog zaštita od takvih kao što ste VI- AUTONOMAŠI!

  • Autonomas Vreme: 11.11.2012 17:54h

    A sta i sta znaci rec "Autonomas" .Po meni znaci; NECU DA ME KRADETE NECU DA PLACAM SKUPLJE NEGO BEOGRADJANI NECU DA NEPOSTUJEM NI JA ALI NI VI USTAV A VI NEPOSTUJETE USTAV TAKVIM KOMENTARIMA . I posle vam djavo kriv ako EVROPA vise neda lovu a Rusi obecali pa??? Sta hocu; Moje pare u mom NOVCANIKU Troskove drzave DA PO USTAVU I ZAKONU PLATIM Da SVOJE pare trosim kako ja hocu Da sve sto ste VI Srbijanci sagradili u Vojvodini ODMAH nosite AKO VEC NISTE Da budem VAMA RAVAN jer ja SAM SRBIN I VOJVODJAN Hocu da mi niko jer to NEMA pravo spocitava sto sam VOJVODJANIN Hocu da ako hocete da ukinete Vojvodinu RASPISETE REFERENDUM NA TERITORIJI VOJVODINE i da rascistimo jednom ko KOGA IZRABLJUJE i na kraju HOCU DA NAS STO VISE PLJUJETE I NAPADATE PRE CEMO ICI NA"BRAKORAZVODNU PARNICU" . I na kraju biti AUTONOMAS JE LEGALNO I LEGITIMNO ,a vi trucajte i dalje !

  • Gordicija Vreme: 11.11.2012 22:02h

    Za takav tvoj stav zahvali i obrati se Pajtiću, Kostiću, Borovici, Kradomanu Božoviću, Zelenoviću,Duliću...činjenica je da TEŽAK kriminal i pljačkanje države dolaze iz tvojih krajeva, a mi iz Srbije, ove MOJE i ti u TVOJOJ Vojvodini snosimo posledice. Udružili su se i ovi moji i tvoji, prema tome nije stvar u promeni ustava nego u promeni takvih kao što je Pajtić. Normalan čovek ne bi ni postavljao pitanje, nego bi svi radili i niko ne bi gledao i merio, svima bi bilo dobro. Mani se referenduma i Pajtića, bolje nađite normalne ljude...ako se već nisu poubijali ili postali narkomani...izvini ali ta ravnica izgleda "udara u glavu", budi ti autonomaš, zovi se kako hoćeš, niko ti to nije ni pomenuo. Ne nosimo mi ništa dečko, jer je to što je uloženo i davano vojvodini nenosivo, a meri se nečim drugim...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP