Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Platu i dalje prima 30.000 penzionera!

Autor: Aleksandra Medaković | 02.04.2013 - 22:25:00h | Komentara: 13

Dok prema zvaničnim statistikama u Srbiji ima 778.579 nezaposlenih, najmanje 30.000 građana trenutno prima i penzije i plate, saznaje „Alo!“.

Po povratku  u penziju  računa  im se i novi  radni staž

Po povratku u penziju računa im se i novi radni staž | Foto: Shutterstock

Najbolje prolaze pripadnici policije i vojske koji imaju beneficirani radni staž i kojima se penzija do 2011. godine obračunavala na osnovu jednogodišnjeg proseka plate, uvećane za 20 odsto! Grubom računicom proizilazi da pripadnici policije i vojske primaju najmanje 40.000 dinara penzije, a u proseku između 60.000 i 70.000 dinara.


Upravnici po zatvorima!

Iako se u javnosti zna da mnogi peznionisani pripadnici policije i vojske pronalaze poslove u kazneno-popravnim inistuticijama, u Upravi za izvršavanje zatvorskih sankcija juče nisu mogli da nam dostave podatak o broju zaposlenih koji su zasnovali radni odnos iz penzije.
- Naša institucija ne vodi takvu evidenciju i zbog toga nemamo precizne podatke o broju takvih radnika - ističu u Upravi (?!).
Inače, jedan od poslednjih pripadnika vojske koji je iz penzije zasnovao radni odnos u ovoj instituciji je novopostavljeni direktor KPZ u Nišu, potpukovnik Aleksandar Grbović.

Tome još treba dodati zaradu koja ostvaruju kao ponovo zaposleni. Ukoliko se uzme u obzir da minimalna zarada u Srbiji iznosi 20.240 dinara, proizilazi da njihova ukupna primanja iznose skoro basnoslovnih 100.000 dinara. Iako, nema zvaničnih podataka o tome koliko je penzionera koji pored penzija dobijaju i platu, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, ipak vodi evidenciju o broju onih koji podnesu zahtev za ponovno obračunavanje penzija.

- Od ukupnog broja starosnih penzionera, u decembaru 2012. bilo ih je 975.742. U ponovnom osiguranju je u svakom momentu tri odsto penzionera. Ne vodimo posebne evidencije o tome, a podatak iznosimo na osnovu broja primljenih zahteva za ponovno izračunavanje penzije. Građani koji odu u starosnu penziju, a zatim zasnuju radni odnos na najmanje godinu dana, imaju prava da, po prestanku rada, zatraže ponovno obračunavanje penzije, uvećane za vreme provedeno u tom radnom odnosu - navode u PIO fondu.
A da se ovakvom zakonskom regulativom stimuliše zapošljavanje baš starosnih penzionera, pokazuje i činjenica da su izdaci koje poslodavci imaju prema ovim radnicima mnogo manji nego kada se zapošljava običan građanin.

- Obaveza poslodavca koji zaposli penzionera ili ga angažuje po osnovu ugovornog odnosa, jeste da mu na zaradu, odnosno ugovorenu naknadu uplati i porez (12 odsto) i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji iznose 22 odsto, ali ne mora da mu plaća doprinose za zdravstveno(12,3 odsto)i doprinose za slučaj nezaposlenosti (1,5 odsto), jer su već „pokriveni“ preko Fonda PIO, kao penzioneri - objašnjavaju u ovoj instituciji.

Prvo u penziju,  pa na funkciju pomoćnika ministra: Jeremić i  Ponoš

Prvo u penziju, pa na funkciju pomoćnika ministra: Jeremić i Ponoš | Foto: Beta

Ponoš primao 216.153 dinara


Da zahvaljujući zakonskim rešenjima penzionisani pripadnici vojske i policije mogu da žive lepše nego u mnogim evropskim zemljama govori i podatak da je Zdravko Ponoš (48) doskorašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba VS, mesečno primao 216.153 dinara. Naime, u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije sadašnji šef kabineta predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića naveo je da prima penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara kao pomoćnik ministra. Za razliku od njega, drugi general u bivšoj vladi i bivši ministar zdravlja Zoran Stanković, odrekao se duplih primanja.

Poslednji komentari
  • nis Vreme: 02.04.2013 22:51h

    trebalo bi pisati malo o vladinim agencijama u kojima su nzaposleni po nekakvim ugovorima penzionisani državni službenici, u agenciji za bezbednost saobraćaja nezna se koliko pezionisanih GENERALA policije sada prila platu, a plate su im oko 100000 dinara, trba da se donese zakon da državni penzioneri ne mogu bda rade pod ugovorima u državnim ustanovama.

  • penzioner Vreme: 02.04.2013 23:25h

    Zato sam ja invalidski penzioner (tumor) sa 43 god. i penzijom od 14.500 i bez prava na eventualno zaposlenje (za razliku od gore navedene gospode). Pa bar da imam i neku subvenciju (info stan, tv, struja, i ostalo) nego i to nemam jer nisam dovoljno invalid. Što bi reko Kalimero .... :)

  • nikola Vreme: 03.04.2013 00:01h

    istrazite molim vas koliko samo penzionera ima u javnim preduzecima.zasto bas tamo.niko da pokrene tu akciju.i to su penzioneri sa dobrim penzijama,kao naprimer- pilot u penziji,a toliko mladih nezaposleno.

  • skakljo Vreme: 03.04.2013 00:16h

    Krajni je bezobrazluk u ovakvoj nezaposlenosti zaposljavati penzionere koji imaju bar nesto,a mladi nemaju nista.Zaovo je kriva vlast,nadlezna ministarstva i inspekcije. Isto je neljudski u ovakvoj nezaposlenosti produzavati radni vek onima koji imaju uslov za penziju..

  • Dada Vreme: 03.04.2013 09:26h

    Ponos moze lepo da zivi-e pa sad uporedite penziju od 20.000.00 din, i neka jos tadi nesto taj penzioner za jos 20.000.00 i sta sad, ma kako vas nije sramota da o tome razglabate, pa lepo ujedenacite penzije, a ne tolike razlike, ja sam otisla u penziju i ona je ispod 60%, a vojna lica i policija kako oni odlaze u penziju-ma sve su ratove izgubili i treba im i to oduzeti-pa raja je odvajala za vojsku i policiju-sto da nisu nesto izmislili?Sramota

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP