Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO!

Po recept za 12 meseci!

Autor: Radmila Briza | 25.10.2014 - 13:24:00h | Komentara: 9

Vi ste 534. na listi čekanja na pregled kod vašeg lekara opšte prakse! Kako vam zvuči ovo? Neverovatno? Zastrašujuće? To vrlo lako može da postane realnost, jer su nedavno mnogi doktori otišli u penziju, a novi ih još nisu zamenili.

Broj  lekara se smanjuje, a broj pacijenata raste

Broj lekara se smanjuje, a broj pacijenata raste

Kako za „Alo!“ kažu lekari iz raznih domova zdravlja, posla je toliko da „ne dižu glavu“! U smeni prime više od 50 pacijenata, umorni su, plaše se propusta, lekarske greške i nemaju vremena za pregled. Zbog toga će zatražiti da se uvedu liste čekanja, pa se može desiti da na običan recept čekate i godinu dana.


Više pacijenata - manja plata


Dr Nevenka Dimitrijević kaže da im je obaveza da prime, osim zakazanih pacijenata, sve one kojima je pomoć hitna, da obavljaju preventivne preglede, pišu sve veće količine lekova, čija vrednost premašuje uobičajenu, i još mnogo toga.
- Tako nam se smanjuje takozvana kapitaciona ocena, pa nam je, shodno tome, sve manja i plata na kraju svakog trimestra – ističe ona.

- Ne mogu da se posvetim pacijentu. Jedva uspem da saslušam zbog čega je došao. Dekoncentrisan sam. Umoran. Nemotivisan, jer znam da će veliki broj pacijenata da mi smanji platu po takozvanoj kapitacionoj formuli. Stanje je baš loše otkako su mnoge kolege otišle u penziju, a nema novih da ih zamene – iskren je jedan od lekara koji je, zbog svojih pacijenata, zahtevao da ostane anoniman.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ „Voždovac“ i portparolka sektora Opšte medicine Srpskog lekarskog društva, kaže za „Alo!“ da je situacija alarmantna!

dr Nevenka Dimitrijević

dr Nevenka Dimitrijević | Foto: Andrej Isaković


- Progresivno se smanjuje broj lekra opšte medicine, dok broj pacijenata ostaje isti. Posao se obavlja uz enormni napor, a gužve u čekaonicama su velike. Iako normativi predviđaju da svakodnevno primimo 35 pacijenata, taj broj premašuje 50! Posustajemo! Brže se umaramo, koncentracija nam opada, problemi se ne rešavaju adekvatno, prave se greške, brže se razboljevamo. Pošto niko od nadležnih ništa ne preduzima da ovo reši, moraćemo sami. Razmišljamo o tome da primamo samo zakazane pacijente, pa ako njihov broj prelazi 35 u toku dana, da i mi uvedemo liste čekanja – kaže ova doktorka i nastavlja:

- Ovo bi, znamo, znatno ugrozilo kvalitet rada celokupnog zdravstvenog sistema, jer je dostupnost primarne zdravstvene zaštite osnova njenog funkcionisanja. Dosadilo nam je da budemo izmorene žrtve zdravstva. Smatramo da niko nema prava da ugrožava naše zdravlje i zdravlje pacijenata time što ne postoji politička volja da se ovaj segment uredi i uvedu pravila ponašanja za zaposlene, ali i za pacijente – kaže dr Dimitrijević.

Ministarstvo zdravlja: Rešićemo to

U Ministartvu zdravlja kažu za „Alo!“ da je, po stupanju na snagu Zakona o budžetskom sistemu, odlučeno da se obnave kadrovi, osim u javnom, i u zdravstvenom sistemu.
- Mi smo u martu i julu ove godine obezbedili obnavljanje dela kadrova koji su otišli u penziju. Nastavićemo tim tempom, ali će prioritet imati zdravstvene ustanove u kojima je ugroženo obavljanje zdravstvene delatnosti - kažu u Ministartvu.

Poslednji komentari
  • olga Vreme: 25.10.2014 15:07h

    Rešiće to ministar lončar zvani dr.smrt.Bravo za radikale narod i nije zaslužio ništa bolje.Srbi izađite na ulicu šta hoćete?

  • Mira Vreme: 25.10.2014 16:57h

    Bože pa ova država nama običnim ljudima neda sa se lečimo..STRAŠNO

  • dr Vreme: 25.10.2014 17:17h

    Dobro i primamo platu kolko radimo i kolko smo strucni.Evo i objasnjenja. Radim u Minhenu cetri godine,konkurisao,otiso,ljudi prepoznali kvalitet i radim.Plata svakom da pozelim. U Srbiji nisam mogo da podnesem politiku,nacin na koji se dobija doktorska diploma itd.Tako da tesko nasem narodu,gde ih lece prinauceno,politicki tatini i mamini sinovi.Glupo je ovo sto pisem kao lekar ali je to istina.

  • milunher Vreme: 25.10.2014 18:30h

    Strucnjaci bivsi radikali sve ce da rese na njihov nacin,svi ce mo brzo kod Svetog Petra.Glasali ste pa sad kusajte corbu ali zajedno sa vama kusamo i mi koji ih nismo glasali ,lepu ste nam corbu zaprzili.

  • Dangalo Vreme: 25.10.2014 20:57h

    Zdravstveni sistem u celini zahteva ozbiljnu reformu.Problemi su se nagomilali tokom dugog vremeena, guranja "pod tepih". Do sada niko nije imao hrabrosti, znanja i odlučnosti za takav poduhvat. Sistem i u takvoj situaciji funkcioniše, zahvaljujući pre svega ogromnom broju pojedinaca, koji na svojim plećima iznose i rešavaju problem. Osnovna karakteristika zdravstva danas je čekanje. Čekaš za pregled, čekaš za nalaz, čekaš za lek. u međuvremenu lica u belim mantilima, prolaze, nekud idu, često ozbiljno zamišeljeni, gledajući preko glava u neku tačku. Zdravstvene ustanove su razjedinjene i ne postoji hijerarhijska veza po nivoima. Kadrovska politika je uglavnom partijska, rođačka, familijarna. U nekim kliničkim centrima su uspostavljene "dinastije". Nemoguće je da neki lekar iz provincije, talentovan, stručan, vredan, radan dodje do mesta specijalizacije u neki viši nivo zdrvstvene zaštite. To je za one druge. A, Zdravstvo ostaje u problemu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP