Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Polovini auto-škola u Srbiji preti zatvaranje?

Autor: Ekipa alo! | 09.07.2013 - 22:47:00h | Komentara: 5

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja u delu koji se odnosi na polaganje vozačkih ispita biće najverovatnije izmenjen do proleća 2014, jer je zbog njegovih odredbi skoro pedeset odsto auto-škola u Srbiji pred zatvaranjem, saznaje „Alo!“.

Po novom  zakonu naplaćuje  se taksa za poligon,  za polukružno  okretanje, pa čak  i za vežbanje  polaska na usponu

Po novom zakonu naplaćuje se taksa za poligon, za polukružno okretanje, pa čak i za vežbanje polaska na usponu | Foto: Emil Čonkić

Kako je za „Alo!“ objasnio vlasnik jedne beogradske auto-škole, sve je manje novih polaznika, jer je obuka poskupela na vrtoglavih 800 evra, dok su nameti školama takvi da u narednih godinu dana preti zatvaranje većini njih.


„Cena obuke je realna“


Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije (ZAŠS) navodi da je neverovatnih 700 do 800 evra koliko se sada daje za obuku za vozača realna cena s obzirom na to koliki su troškovi.
- Cena polaganja je realna, pošto je država uvela teorijsku nastavu i Prvu pomoć, a izmene će se verovatno ticati nadležnosti, među kojima je i direktiva EU po kojoj ispitivač ne može da bude iz auto-škole u kojoj ste polagali, a njegov kontrolor saobraćajni policajac, već treba uvesti licenciranog ispitivača - navodi Rašeta.

- Pre promene zakona došlo je do masovnog upisa kandidata, koji su želeli da plate manju cenu, ali se ispostavilo da su nakon dodatnih časova i troškova poput polaganja prve pomoći platili, kao da su polagali po novom. Takođe, od 25. oktobra prošle godine gotovo dva i po, do tri meseca bilo im je onemogućeno polaganje, pa su plaćali po čas do dva da se podsete, a potom masovno padali.
Sve će to biti katastrofalni vozači - tvrdi naš sagovornik, objašnjavajući dalje kakvo je stanje u auto-školama i izdvaja problem poligona gde je po novom zakonu potreban prostor od najmanje 55 metara dužine i osam metara širine, pa i više za A kategoriju. Pored toga na takvom izolovanom poligonu ne sme se nalaziti više od jedne auto-škole, iako ih je samo u Beogradu oko 200.

- Plaćamo taksu za poligon, pa čak i za vežbanje polaska na usponu koja košta oko 3.000 dinara za šest meseci, ali i taksu za polukružno okretanje. Problem sa poligonima ne može da ispoštuje 90 odsto škola u Beogradu, a dali su nam fore da to rešimo do oktobra ove godine. Takođe, od oktobra kreće i provera, tokom koje će policija obilaziti sve auto-škole ne bi li videli da li imamo adekvatne učionice, poligone i drugo...
To će trajati i do šest meseci, a dok ne bude završeno, oni koji je nisu okončali neće moći da rade - ukazuje naš sagovornik i dodaje da se sprema i uvođenje licenci za instruktore, iako su svi i do sada bili kvalifikovani za posao koji obavljaju.

- Licenca će koštati, kako smo čuli, između 200 i 300 evra. Mi smo nekada imali 21 instruktora, a sada smo svedeni na svega tri, od toga su dvojica suvlasnici auto-škole. Čini nam se kao da neko namerno hoće da nas pozatvara, pa da taj posao preuzme neko drugi - zaključuje naš sagovornik.

Na drugom sastanku Glavnog odbora Zajednice auto-škola Srbije, održanoj 29. juna u Smederevu, raspravljalo se i o radu radne grupe za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Konstatovano je da uprava Zajednice nije zadovoljna dinamikom i načinom rada, te da će biti predložena izmena zakona po hitnom postupku. Među predlozima promenama su i pravila saobraćaja i obuka vozača, a Prva pomoć ne bude trebalo da bude uslov za izlazak na praktični deo vozačkog ispita. U Ministarstvu trgovine i usluga juče nisu mogli da preciziraju da li se i za kada razmatra promena novog zakona i cena polaganja za vozačku dozvolu, ali su najavili odgovore narednih dana.

Agencija: Nema izmena zakona


Iz Agencije za bezbednost saobraćaja negiraju da se za sada sprema izmena zakona u vezi sa polaganjem vozačkog ispita, iako je predlagač zakona MUP, a ne Agencija.
- Prošle godine je stupio na snagu novi zakon i nema razloga bilo šta da se menja, pa čak ni cene (!?). A to što je smanjena potražnja oko polaganja sasvim je normalno, jer svako koje mogao je iskoristio stari zakon. Agencija ne utiče na cenu, jer se tu pitaju ministarstva trgovina i finansija - rečeno je za „Alo!“ u Agenciji.

Poslednji komentari
  • Enko Vreme: 10.07.2013 04:46h

    I to im je rešenje da se pola firmi zatvori?

  • kamelija Vreme: 10.07.2013 06:03h

    moje dete je krenulo u auto skolu u julu prosle godine i kad sam juce otisla da pitam zasto nije pozvan na polaganje koje je bilo juce(sve uplaceno i prijavljeno) rekli su mi "gospodjo to ne zavisi od nas nego od MUP-a"neka saceka svoj red najverovatnije polovinom avgusta.

  • konstantin Vreme: 10.07.2013 08:23h

    E, bas me nasekirase ove lopine iz auto skola,cetri zadnje godine oni su pljackali i kandidate i drzavu.Sve pod izgovorom velikih promena u delu cena i obuke uspeli su da pokupe ogroman novac od naroda. Sada kad treba da ispostuju zakon i obezbede uslove prete zatvaranjem, mada 70%njih su novokompovane stvorene da nabrzaka uzmu novac. Posaljite im poreznike i procesljajte im poslovanje.

  • Aleksandar Vreme: 10.07.2013 09:09h

    Bilo bi dobro da vlada Srbije, a samim tim i Srbija razmisli o tome da se u opticaj uvede veci broj vozila sa automatskim menjacem, sto bi u velikoj meri (bolji paket opreme) olaksalo buducim vozacima, a casovi voznje bi po ugledu na SAD mogli da budu organizovani u okvirima srednjih skola (obavezna nastava), kako nam se ne bi desavalo kao do sada da imamo i doktore nauka, pa cak i akademike koji nikad nisu seli za volan. Ovakve dozvole bi imale izvesna ogranicenja (zakonski predviđena i iskazana), opet po uzoru na SAD, a od 18-te godine ko zeli može dodatno da se usavrši u domenima vožnje i da polaže i na drugim tipovima vozila i menjača.

  • Авангарда Vreme: 10.07.2013 10:42h

    Потребно је променити Закон о безбедности саобраћаја, јер је невероватно да обуке трају и по 9, 10 месеци. Трошкови су огромни, почевши од уплате за ауто-школу, па до вађења лекарског, полагања курса прве помоћи, додатних часова (јер се после 3 месеца паузе доста тога заборави). Такође, у појединим градовима су се представници ауто-школа "свађали" са полицијом, па је полазницима отежано полагање, из једноставног разлога што се сада полиција свети претходно наведенима. У сваком случају, реч је о још једном циркусу у Србији. Нестварно, нереално, предуго, прескупо... Поздрав свима који су полагали по овим новим прописима, а мали савет онима који планирају, а није им неопходно. Стрпите се још мало, јер овакав систем није одржив на дужи период.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP