Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MITO ZA DODELJIVANJE DECE

Socijalni radnici prodaju starateljstvo za 400 evra!?

Autor: A. O. | 31.05.2014 - 19:30:00h | Komentara: 48

Centri za socijalni rad bave se trgovanjem decom jer socijalni radnici za povoljno mišljenje o tome kome treba da pripadnu deca u postupku razvoda od roditelja traže sumu u visini od 400 evra, tvrdi za „Alo!“ Dejan Višekruna, direktor i zastupnik Udruženja razvedenih, rastavljenih i samohranih staratelja „Tata“.

On dodaje da je to postao ozbiljan biznis na nivou cele države jer je procena zvaničnika da danas u Srbiji više od 30.000 dece koja čekaju sudske presude u borbi roditelja zbog starateljstva.

Mališani  najveće  žrtve

Mališani najveće žrtve | Foto: Shutterstock

  - Mi kao udruženje imamo više od 30 prijava roditelja, naših članova, da socijalni radnici traže novac kako bi povećali ili smanjili mogućnost viđanja deteta. Za tako nešto postoje i konkretni dokazi, i to za ventre za socijalni rad u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije, ali ne smemo da sa njima izlazimo u javnost jer nam to zakon ne dozvoljava. Tvrdim da su centri za socijalni rad „ubice“ detinjstva i da oni vrše trgovanje sa decom jer pojedni socijalni radnici za pozitivno mišljenje o tome kome pripadaju deca posle razvoda traže 400 evra za taj izveštaj - kategoričan je Višekruna i dodaje da su o svemu obaveštene nadležne institucije, uključujući i MUP i Ministarstvo rada.

Višekruna dodaje da udruženje sumnja u stručnost centara za socijalni rad jer je iskustvo članova Udruženja „Tate“ to pokazalo. Naš sagovornik ističe i da je trenutni zakon po kojem se dete dodeljuje majci diskriminatorski.

 - Dolaze nam studenti sa Fakulteta političkih nauka, sa odseka za socijalni rad, i objašnjavaju da njih uče da dete uvek ide majci. To pokazuje i praksa, jer postoje sudska rešenja u kojima u izveštajima centra za socijalni rad piše da otac ima bolje uslove, ali da se zbog uzrasta dete dodeljuje majci - objašnjava Višekruna. Naš sagovornik ističe da je za ovakvu politiku krivo nadležno Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, koje u poslednjih 20 godina nije uradilo ništa da se sistemski reši ovaj problem.

Sve je više razvedenih parova sa decom, a samim tim je sve više i roditelja koji pate od takozvanog sindroma zlonamernog roditelja, da se stvari rade protiv jednog odnosno drugog roditelja, a da se pri tom uopšte ne vodi računa o interesu deteta. Centri za socijalni rad su samo jedna karika u lancu, a pošto ne rade svoj posao kako treba, ceo proces postaje bolan i pogrešan. Zato smatram da bi centre trebalo ukinuti, a taj proces prepustiti ljudima koji imaju iskustva i želje da se bave problemom roditeljstva, starateljstva i razvoda - smatra Višekruna.

U Centru za socijalni rad Beograda ni posle desetak dana nismo dobilo odgovore na pitanja u vezi sa tvrdnjama Udruženja „Tata“ da pojedini socijalni radnici traže mito.


MUP: Dokaze dostaviti tužilaštvu

Udruženje „Tata“ se povodom svojih saznanja konsultovalo sa stručnjacima u MUP-a Srbije, koji su im preporučili da postupak može biti pokrenut jedino kada roditelji koji poseduju konkretne dokaze, poput snimaka razgovora i slično, iste dostave tužulištvu. To za sada nije urađeno jer su ti roditelji i dalje u postupku dobijanja starateljstva.

Ministarstvo: Postupci protiv nesavesnih radnika

Iz Ministarstva za rad poručuju da vrše pojačane kontrole rada svih u okviru sistema socijalne zaštite, te da je u toku 2013. godine izvršeno 1.600 nadzora, od kojih je oko 700 u oblasti porodične zaštite u postupcima procene podobnosti roditelja ili zaštite prava deteta. Kako ističu, nešto više od 200 podnesaka bilo je osnovano.
- Na osnovu ishoda nadzora, konstatovano je da je više od dve trećine predstavki bilo neosnovano, a na osnovu nadzora vođeno je više disciplinskih postupaka protiv stručnjaka organa starateljstva za koje je utvrđeno da su izvršili povredu radne dužnosti - navode u ministarstvu. Ipak, tvrde da nemaju saznanja o navodima Udruženja „Tata“ u vezi sa navodnom trgovinom prava na starateljstvo.
- Višekruna nije javnosti ponudio nijedan dokaz. Pozivamo Udruženje „Tata“ da ukoliko imaju bilo kakve dokaze o korupciji u centrima za socijalni rad, iste dostave policiji, tužilaštvu i ministarstvu -
ističu u ministarstvu.

Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 31.05.2014 01:01h

    1/3 Već ovakvim optužbama članova udrženja vidi se ko je u njemu. Samo u Srbiji mogu da se izgovore ovakve optužbe bez dokaza, a da onaj ko ih je izgovorio ne bude procesuiran zbog klevete. Strašno je da neko, zbog lične frustracije, da sebi za pravo da ovako nešto iznese u javnost. Mnogo je pametnije da malo porade na sebi i svojim roditeljskim kapacitetima. Ali valjda je ovako lakše, mehanizmi odbrane. Logika da su za sve što im se dešava krivi drugi, sistem, korupcija, loša sreća ... Toliko o interesovanju za vlastitu decu da se nisu potrudili da shvate kako izgleda sam postupak poveravanja dece.

  • Anonimus Vreme: 31.05.2014 01:03h

    Nemojte generalizovati i kaljati jednu divnu profesiju, ne prodaju socijalni radnici decu, vec pojedinci koje treba ozvaniciti... hvala!

  • Marko Vreme: 31.05.2014 01:04h

    Rekao bih samo par stvari : 1. U centrima za socijalni rad zvanje voditelja slučaja imaju socijalni radnici, pedagozi, psiholozi i specijalni pedagozi. Svi navedi podjednako rade sve poslove iz oblasti kojim se centar za socijalni rad bavi uključujući i davanje mišljenja o poveravanju dece, vršenju roditeljskog prava i modelu viđenja. Već teorija da su socijalni radnici jedini navodno korumpirani pada u vodu.

  • Marko Vreme: 31.05.2014 01:05h

    2.U samom postupku poveravanja maloletne dece i vršenju roditeljskog prava, voditelj slučaja dostavlja sudu mišljenje kome treba da se poveri dete na dalju brigu i staranje i ko će mu biti staratelj (roditeljsko pravo može da vrši jedan roditelj ili rodirelji mogu imati zajedničko starateljstvo nad maloletnim detetom), koje za sud nije obavezujuće. Dakle, sudija isključivo odlučuje kome će dete biti povereno, kako će roditelji vršiti roditeljsko pravo, model viđenja sa roditeljem kome dete nije povereno i o iznosu alimentacije. Sve odluke suda nisu nepromenjive. Čak u situaciji kada jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo, o donošenju odluke o svim bitnim pitanjima za dete potrebna je saglasnost drugog roditelje ( Porodični zakon).

  • Marko Vreme: 31.05.2014 01:06h

    Ne razumem dokle će ovom narodu za sve što mu se desi u životu biti kriv neko drugi. Poštovani očevi iz udruženja nadam se da razumete da dete ne odrasta samo od sebe, da to što detetu dajete izdržavanje nije novac koji vaša bivša žena troši na sebe (većina očeva vrlo vešto prikrije prihode tako da je izdržavanje minimalno) i da dete nije sredstvo pomoću koga ćete bivšoj ženi zagorčati život ( jer ste ostavljeni). Kada vam nabolji interes deteta bude u fokusu, možda i mišljenja stručnih radnika budu drugačija. Briga o detetu ne podrazumeva da ga danima ostavljate kod vaše majke, sestre i drugih srodnika i da neko drugi brine o njima kada je to vaša zakonska obaveza. Voleo bih da vidim te dokaze koje pominjete, a da nisu rekla kazala.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP