Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SEDMOČLANA PORODICA ISTERANA NA ULICU

Sud ih doveo u zabludu, pa im oteo kuću!

Autor: Gane Đorđević | 24.04.2013 - 23:32:00h | Komentara: 8

Odlukom lazarevačkog suda, sedmočlana porodicu Lukić iz Šopića isterana je na ulicu zbog toga što Goran Nol, od koga su kupili kuću iz koje su 1. aprila izbačeni, nije vratio kredit banci, iako greškom tog istog suda deset godina ranije na spornu nekretninu nije stavljena hipoteka!

U katastru su im  rekli da je kuća „čista“: Olivera i Željko sa detetom

U katastru su im rekli da je kuća „čista“: Olivera i Željko sa detetom

- Umalo se nisam šlogirao kada se pre mesec dana na vratima pojavio službenik Rajfajzen banke i pokazao rešenje o prodaji kuće. Mislio sam da je posredi neka greška, ali sam se prevario - utučeno priča Željko, čija se kuća u kojoj je doskora živeo sa suprugom, dvoje dece, roditeljima i starijim bratom posle dve neuspele licitacije sada nalazi u vlasništvu banke.


U očajanju


Sedmočlana porodica Lukić živi od Željkovih 28.000 dinara plate i minimalne penzije njegovog oca. Da bi kupili kuću iz koje su isterani, morali su da prodaju stan, pa sada praktično nemaju gde da žive. Prijatelji ih nagovaraju da protestuju ispred suda, ali njih je sramota. Otkako su im bankari zakucali na vrata, svi su psihički popustili, a Željkova suruga Olivera u očajanju preti da će se ubiti.

Sve je počelo 2007, kada su Lukići za 30.000 evra pazarili kuću za koju su se prethodno uvidom u katastar uverili da nije pod hipotekom. Pošto nisu imali dovoljno novca da plate porez, kupljenu nekretninu nisu odmah uknjižili. Ta odluka skupo ih je koštala jer nisu ni slutili da je čovek koji im je prodao kuću još u junu 2003. podigao kredit i prestao da otplaćuje rate.

Vraćanje duga banci garantovao je upravo imovinom koju je prodao Lukićima, ali hipoteka nije upisana samo zbog neažurnosti lazarevačkog suda.
Kada banka nije uspela da dug naplati od žiranata, aktivirano je založno pravo na imovinu koja se još vodila na Nola, ali koju je on u međuvremenu prodao Lukićima. Isti sud koji je zbog neažurnosti Lukiće doveo u zabludu da je kuća koju su kupili „čista“, u aprilu donosi odluku da se bez milosti izbace na ulicu!

Kako objašnjava naš izvor u lazarevačkom sudu, do „greške“ je najverovatnije došlo jer su se u to vreme podaci iz zemljišnih knjiga prebacivali u opštinski katastar. Sporazum između banke i Gorana Nola radi uknjižbe hipoteke na kuću zbog stambenog kredita od 13.000 evra zapravo nikada nije ni stigao na pravo mesto. Umesto da ga pošalje u zemljišne knjige, sudija je taj važan dokument prosledio u katastar, gde se u tom trenutku nije vodila evidencija za selo Šopić.

- Greška je ipak neshvatljiva jer su se sudijske kancalarije nalazile na samo desetak metara od prostorija u podrumu suda u kojima su bile smeštene zemljišne knjige - s čuđenjem tvrdi izvor „Alo!“.

Banka traži rešenje

Povodom slučaja Lukića, u Rajfajzen banci tvrde da intenzivno rade na pronalaženju adekvatnog rešenja za obe strane. U banci naglašavaju da su u ovoj situaciji i oni oštećena strana, budući da pokušavaju da ostvare svoje legitimno pravo - naplatu odobrenog kredita koji nije uredno izmirivan. Nol je nekretninu prodao porodici Lukić u situaciji kada je sa tom bankom imao zaključen sporazum o obezbedjenju potraživanja kojim je dao saglasnost da se izvrši upis založnog prava.

Poslednji komentari
  • БББ Vreme: 25.04.2013 01:55h

    Те судије треба да одговарају кривично !!!

  • Marina Vreme: 25.04.2013 07:18h

    Ja ne vidim sta je sporno: uhapsiti bivseg vlasnika kuce (Nola) i sudiju koji nije "slucajno" sproveo hipoteku za 10 godina. Gde je ovde policija, tuzilastvo? Nece valjda tu ulogu stampa da preuzme?

  • miroslav Vreme: 25.04.2013 07:40h

    Slicnosti sa ovim slucajem i ja imam.Zbog greske suda i ja sam izgubio zamislite 1/2 stana a problem je u tome sto sud nije na vreme upisao sudsku hipoteku na nekretninu koju sam ja potom kupio u neznanju.A u katastru je pisalo da na stanu tereta nema.Sudim se vec peta godina troskovi su me pojeli do kostiju.radi se o sudu u SOMBORU i "NEPRIZNAJU SVOJU GRESKU".Eto takva je nasa drzava i sudstvo kao servis svoih gradjana bas ju volim a i takve bas jedva cekaEU. SUDIJE LOPOVI !!!

  • dorcol Vreme: 25.04.2013 09:32h

    Sta napisati na ovako nesto? Bahatost sudije, povrsnost ili pak nsto drugo> Ja i moja porodica smo pre 5 meseci ostali bez naseg stana u centru beograda iako smo u njemu ziveli 13 godina a da nikada nismo dobili jedan papir da se neko sudi oko nase imivine. Samo smo jednog dana videli sudske izvrsitelje na vratima i od tada krece nasa muka, agonija i borba da dokazemo istinu i pravdu ali je to nemoguce. U sprezi advokata, sudija i stecajnih upravnika i ono sto je vase 20 godina postaje tudje... Nasa iskrena podrska ovoj porodici jer znamo kroz sta prolaze i sta ih ceka. Ija i suprug smo bili ocajni i jos uvek smo jer smo nemocni da dokazemo koja nas je nepravda snasla a da niko ne zeli to da ispravi, tako da ne verujemo i da ce neko da odgovara zbog nemarnosti i ,,greske.. zbog cega je ova porodica dosla na ivicu egzistencije i opstanka... Sve brzo padne u zaborav i vi ostajete sami sa svojom mukom.

  • ana Vreme: 25.04.2013 10:56h

    naša administracija je odavno prevazišla Kafkin Proces. Državi ne treba verovati ni za tačno vreme.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP