Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NENAD OGNJENOVIĆ, UHAPŠENI DIREKTOR “GALENIKE”, KRIVICU SVALJUJE NA BIVŠI DRŽAVNI VRH

Tadić, Cvetković i Dinkić su sve znali!

Autor: B. Jelovac | 27.05.2014 - 12:30:00h | Komentara: 10

„O problemima koje je ‚Galenika‘ imala da naplati svoja potraživanja za isporučene lekove ‚Velefarmu‘ znali su svi jer sam ceo državni vrh uzaludno obaveštavao o tome! Išao sam i kod tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i Mlađana Dinkića, koji je tada bio ministar ekonomije, i obaveštavao ih o svim problemima i nudio im rešenje ne bi li se sprečila propast ‚Galenike‘, o kojem sam čak i govorio pred televizijskim kamerama, što se lako da proveriti.

„Obavestio sam tadašnjeg  premijera Cvetkovića i  ministra Dinkića, ali  nikoga nije bilo briga“:  Ognjenović (u sredini)

„Obavestio sam tadašnjeg premijera Cvetkovića i ministra Dinkića, ali nikoga nije bilo briga“: Ognjenović (u sredini)

„Celo to klupko i način
poslovanja sigurno nisam
izmislio ja, već država”,
izjavio Ognjenović na
saslušanju

Nikoga nije bilo briga“, ispričao je, kako „Alo!” nezvanično saznaje, uhapšeni Nenad Ognjenović (60), bivši generalni direktor „Galenike“, na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ognjenović je negirao sve navode iz krivične prijave kojom se zajedno sa Dejanom Backovićem (39), bivšim direktorom SPS-a, i bivšim predsednikom Upravnog odbora „Galenike“ Dragoljubom Vučićevićem (66), direktorom veledrogerije „Velefarm” i još šest funkcionera obe firme tereti da je malverzacijama u periodu od novembra 2008. do kraja 2012. oštetio „Galeniku“ za oko 75 miliona evra, kolika je bila vrednost isporučenih, a nenaplaćenih lekova „Velefarmu”, za koliko je to preduzeće i profitiralo.
- „Galenika” je kao fabrika u vlasništvu države proizvodila lekove koje je morala da plasira na tržište i kako po propisima nema svoju veledrogeriju, to nije ni mogla sama da radi, već je to išlo preko „Velefarma“ i drugih. „Velefarm“ je lekove prodavao apotekarskim i zdravstvenim ustanovama, a Republički fond za zdravstveno osiguranje je potom to njima plaćao. Pošto smo „Velefarmu“ isporučivali lekove koje niti su oni plaćali, niti smo mogli da ih naplatimo, išao sam i u sami vrh države da pitam zašto ne može da uredimo da Fond direktno ta sredstva plaća „Galenici“ kao proizvođaču. Ne znam da li je bilo planirano da se „Galenika” proda, ali znam da niko od funkcionera nije reagovao na to, niti ih je zanimalo što „Galenika“ propada. Celo to klupko i način poslovanja sigurno nisam izmislio ja, već država - prepričava naš izvor blizak istrazi šta je Ognjenović rekao.
Navode iz prijave negirao je i uhapšeni Dejan Backović. Po navodima iz prijave, u koju je „Alo!” imao uvid, Backović se sumnjiči da je kao predsednik UO „Galenika“ dao nalog da se potpiše ugovor o kreditu kojim je „Galenika“ postala solidarni dužnik za kredit „Velefarma“ uzet kod „Unikred banke“ koji je kasnije isplaćen u celosti sa računa „Galenike“, zatim dao nalog Ognjenoviću da potpiše štetni sporazum o moratorijumu zbog kojeg praktično „Galenika“ kasnije nije mogla naplatiti potraživanja od „Velefarma“ i da o problemima sa likvidnošću „Velefarma”, čiji su računi bili u blokadi i koji je kasnije otišao u stečaj, nije pravovremeno obaveštavao članove UO „Galenike“, iako je sam Backović nekoliko puta prisustvovao sednicama UO „Velefarma“.
- Backović se izjasnio po svim tačkama negirajući ove navode. Informacije da je svaljivao krivicu na Ognjenovića su čista glupost jer u svom iskazu nije pomenuo bukvalno ni jedno jedino ime. Tužilac mu je predočio određenu dokumentaciju tako da će se kasnije detaljno izjašnjavati - kaže Backovićev branilac advokat Dragoslav Ognjanović, koji navodi da Backović osim Ognjenovića i Vučićevića druga uhapšena lica ne poznaje.
U Tužilaštvu se pojavio i Miroslav Milovanović (60) iz „Velefarma“, koga policija nije pronašla na njegovoj adresi i koji se juče sam predao.

Ko je uzeo 75 miliona?
Advokat Momčilo Bulatović nije hteo da komentariše naša saznanja, samo je za „Alo!” poručio da su njegovog klijenta Nenada Ognjenovića kao bivšeg direktora „Galenike” obradovale najave ministra policije Nebojše Stefanovića da će istraga ići do kraja i utvrditi gde je novac koji je ukraden. „To i moj klijent od početka istraga pita, jer i u ovoj prijavi piše da je ‚Velefarm‘ uzeo 75 miliona, za koliko je oštećena „Galenika”, te onda ne znam koji je Ognjenovićev interes bio u toj priči?” kaže Bulatović, aludirajući da se u prijavi ne navodi ni da je on dobio proviziju ili bilo šta slično.


Operativna saznanja koja će se proveravati da je deo novca davan izvesnim funkcionerima SPS-a i da je korišćen za potrebe stranke, Backović je svojevremeno negirao. Finansijska istraga koju je policija pokrenula, međutim, utvrdiće tokove novca, odnosno i gde je novac završio i ko se njime okoristio.
 

SPS: Neka istražni organi rade svoj posao

Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a, rekao je juče da nadležni državni organi treba da istraže da li je u „Galenici” bilo malverzacija.


- U toku su istražne radnje, te bi se svaka izjava mogla definisati kao nekakav politički pritisak. SPS to nikada nije radio, niti će raditi. Neka nadležni organi odrade svoj posao. U ovom trenutku apsolutno nema mesta bilo kakvim političkim kvalifikacijama i izjavama koje se odnose na hapšenje onih koji su oštetili „Galeniku”, kojom su rukovodili ljudi koje je postavljao SPS - rekao je Milićević.

Poslednji komentari
  • kiki Vreme: 27.05.2014 14:29h

    A jesu li znali u SPS-u??????

  • Tatjana Vreme: 27.05.2014 15:17h

    Sve stranke su znale!Ceo narod je znao! Pocelo hapsenje,a nikako da uhapse nekog politicara! Svi ovi su iz SPS.Pa kako moze Dacic da bude miran!

  • JANA Vreme: 27.05.2014 15:48h

    Kako su glupi i neosnovani argumenti optuzenog,vadeci se hvata se za tadasnjeg predsednika srbije ciji domen uopste nije ta vrsta problema.tO GOVORI O BESKURPULOZNOSTI ONIH KOJI KORISTE PRILIKU DA LJAGAJU UMESTO DA IZNOSE CINJENICE.I KIKI JE U PRAVU.

  • pitam Vreme: 27.05.2014 16:45h

    da li ce ijedan politicar biti osudjen na robiju zbog malverzacija.kada se to desi,postacemo normalno drustvo.do tada,mi smo proslost.

  • gaga vuk Vreme: 27.05.2014 17:57h

    Ovo mi lici na izvestaj nadleznih organa kada za neku osbu kazu da je od ranije poznata nadleznim organima. Zasto ste prestali da pisete i da trazite da se vrate kiparske i druge otete pare,zasto se ne angazuje NBS, i guvernerka Tabakovic, kad odgovor da ne postoji politicka volja i da nema opipljiv ih dokaza je samo izbegavanje da se konacnovrati opljackano. Pa ovde je sve jasno, finansiran je SPS aministar Dacic je drzao mesto premijera i ministra policije.Koliko treba vremena da prodje da pocne da se stvari resavaju, i da konacno pravi lopovi odu na zasluzenu robiju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP