Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSEBAN DEO POSVEĆEN MLADIMA

Usvojena Strategija za smanjivanje nesreća na putevima!

Autor: Tanjug | 09.02.2015 - 19:44:00h | Komentara: 0

Vladino telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja usvojilo je danas Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima od 2015. do 2020. godine, koja predviđa da se u tom periodu prepolovi broj poginulih i povređenih u nezgodama.

Ne postoje  posebni planovi za vile i za udžerice: Zorana  Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da Strategija ima ambiciozan cilj - da od 2020. godine nijedno dete u Srbiji ne sme da pogine u saobraćaju.


"Zaista kao vlada moramo da učinimo sve da sačuvamo živote svih učesnika u saobraćaju, bez obzira da li su vozači, pešaci, biciklisti...", rekla je ministarka.

Mihajlović je navela da u periodu od 2015. do 2020. mora biti za 50 odsto smanjen i broj saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji.

Ona je rekla da će u narednih mesec dana biti donet i Akcioni plan za sprovođenje Strategije, kao i da ona po prvi put ima poseban deo koji se odnosi na mlade vozače.

"Ozbiljan problem je vožnja pod dejstvom alkohola odnosno besna vožnja", dodala je ministarka u izjavi novinarima posle sastanka vladinog tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja u Nemanjinoj ulici.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine 15 odsto saobraćajnih nesreća izazivali su upravo mladi vozači i zbog toga se njima treba posebno pozabaviti.

Mihajlović je rekla da će Akcioni plan tačno predvideti i šta treba da uradi upravljač puta i koje su sankcije i istakla da su stubovi stategije - put, vozač odnosno učesnik u saobraćaju i šta se radi nakon nezgoda.

Takođe, Akcioni plan će definisati i izvore finansiranja, rekla je Mihajlović i dodala da će se koristiti novac od kazni za prekršaje, od osiguranja i drugo.
"Potrudićemo se da tačno postoji namenski određen novac samo za bezbednost u saobraćaju", istakla je ministarka.

Vladino telo za za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, kojim predsedava Mihajlović, usvojilo je i predlog MUP - a o izmeni i dopuni Zakona o prekršajima koji će biti upućen Ministarstvu pravde.

V.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže da su lokalne samouprave po Zakonu o bezbednosti saobraćaja obavezne da usvoje svoje strategije po uzoru na nacionalnu strategiju i izrazio očkivanje da će to i učiniti.

"Očekujemo da će stategija biti okidač da se svi koji treba da rade na unapređenju bezbednosti saobraćaja probude i pogledaju stategiju i zauzmu taj pravac, kako bi se postigao pomenuti cilj", istakao je Božović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP