Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO ZA ALO!: IVICA DAČIĆ PO POVRATKU IZ BRISELA

Utorak je dan D za Srbiju!

Autor: S. V. - M. K. - I. K. | 04.04.2013 - 12:17:00h | Komentara: 10

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže za “Alo!” da Beograd najkasnije do utorka mora da odluči da li prihvata predlog koji je ponuđen u poslednjoj rundi dijaloga u Briselu! Dačić za naš list tvrdi da više neće biti nastavka pregovora uz posredovanje visoke predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Ivica Dačić

Biti ili ne biti za Srbiju: Dačić sa delom srpskog pregovaračkog tima | Foto: Dušan Milenković

„Jedan visoko pozicionirani političar sa zapada mi je jasno rekao da smo sami i da nemamo izbora”

- Mi do utorka moramo da se izjasnimo da li prihvatamo ono što nam je u Briselu ponuđeno. U ovom trenutku ne mogu da vam kažem kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovo konslultovati o tome. Tomislav Nikolić, Aleksanadar Vučić i ja sastaćemo se najranije u petak, posle mog povratka iz Pariza i razmotrićemo sve posledice prihvatanja ili neprihvatanja predloga. U svakom slučaju Ketrin Ešton nam je rekla da više nema pregovora, da moramo da se izjasnimo, da smo došli do toga da odlučimo da li ga prihvatamo ili ne - objašnjava premijer.

Na pitanje da li će Beograd potpisati sporazum sa kosovskim Albancima, Dačić kaže:

- Nemam odgovor na to pitanje u ovom trenutku, jer nam konsultacije tek predstoje. Ipak, činjenica je da su nas svaki put kada smo se vraćali u Brisel dočekivali sa još jačim pritiscima i ucenama. Uvek je bilo gore po nas - priznaje premijer i dodaje da je njegov odlazak u Brisel sledeće nedelje za sada neizvestan.

Aleksandar Vučić

Grčevito tražimo rešenje: Vučić | Foto: Dušan Milenković

 - Sve zavisi od ishoda naših konsultacija. Ako odlučimo da ne prihvatimo ono

Dikić: Stanje na

jugu Srbije stabilno!
Komandant Žandarmerije general Bratislav Dikić kaže da najave pojedinih ekstremističkih albanskih grupa o mogućim napadima na Žandarmeriju i druge snage bezbednosti u opštinama Bujanovac i Preševo su još jedan pokušaj narušavanja mira i bezbednosti građana koji tamo žive.
- Trenutno stanje u zoni odgovornosti Žandarmerije je stabilno - kaže za “Alo”! general Dikić.

što nam nude, nema razloga da putujemo u Brisel. Inače, ovo je bila najteža runda razgovora do sada. Pritisci zapada su bili neviđeni, u jednom trenutku, jedan visoko pozicionirani političar sa zapada mi je jasno rekao: ”Vi ste sami, nemate izbora...” Dakle, međunarodna zajednica je na strani Prištine, a mi smo ostavljeni sami da se borimo - priča Dačić.

Vicepremijer Aleksandar Vučić, kaže da vlada mora da pokuša sve da dobije datum za početak pregovora sa EU i da je spremna i na “teške kompromise”! On je priznao da je poslednja runda razgovora u Briselu bila “veoma mučna” i da državno rukovodstvo sada razmatra redosled daljih koraka.

- U ovom trenutku zaista ne vidimo rešenje, ali ga grčevito tražimo. Srbija mora da pokuša da dobije datum za početak pregovora sa EU i da bude spremna na teške kompromise, ali nikako ne može da prihvati svoje ukidanje - poručio je Vučić.

Odmah po povratku pregovarača iz Brisela hitno se sastao državni vrh Srbije u Predsedništvu i, kako je rekao savetnik predsednika Marko Đurić, izvestio predsednika Tomislava Nikolića o najtežoj rundi do sada koja je “prevazišla sve crne slutnje Srbije”. I on je naglasio da će narednih dana državno rukovodstvo biti u prilici da donese neke “izuzetno teške odluke kada je reč o Kosovu” i da će javnost biti detaljno obaveštavana.

- Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Nažalost, naše crne slutnje o tome kako će ovaj tok dijaloga da se nastavi su se obistinile - izjavio Đurić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić je nakon sastanka kod predsednika, na kojem su bili i premijer, vicepremijer i potpredsednica vlade Suzana Grubješić, priznao da su šanse za postizanje kompromisa u dijalogu male i da će bez sporazuma Srbija najverovatnije ostati bez datuma za početak pregovora sa EU.

- Videćemo šta će reći članice EU, ali mislimo da u odsustvu sporazuma s Prištinom, Evropska komisija neće formulisati pozitivnu preporuku da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU - rekao je Mrkić.

Tači "Eksplodirao"

Kako saznajemo, pregovori u Briselu su “pukli” kada su na red došli sudovi i policija. Tači je ustao i krenuo od stola...

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

- U jednom trenutku kada se činilo da ćemo se približiti dogovoru osma runda je pukla! Naime, Tači, koji je bio sve nestpljiviji, u jednom trenutku je navodno ponudio da mi postavimo komandanta KPS za sever ali pod uslovom da u njegovu nadležnost uđe i južni deo Mitrovice. Mi na to nismo pristali, jer bi to potpuno promenilo etnički sastava severa Kosova. On je tu bukvalno eksplodirao, ustao je od stola, počeo je da baca olovku, i krenuo da izađe - objašanjava naš izvor blizak pregovarčkom timu Beograda.

Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 04.04.2013 13:02h

    Nedajte se nikako. Nemojte da popustate ovoj bagri iz Brisela. Ionako ih nece biti za jedno tri-cetiri godine, kada im ponestane novca da finansiraju ovu propalu bagru juzno od Olimpa. Ukoliko sada popustite, znajte da ta djubrad vec imaju spremna scenarija za Vojvodinu i Sandzak.

  • SAMI? Vreme: 04.04.2013 14:08h

    pa ruse (kao i ostale prijateljske nam zemlje kao kinu, brazil itd...) su Bota & kompani sami izgurali iz pregovora onda kada su odlucili da pregovore izmjeste iz UN-a i SB-a (gdje su rusi i kinezi stalne clanice i imaju veoma veliku tezinu) u EU i brisel. kako rusi, kinezi, juznoamerikanci, indijci i ostali nama prijateljski nastrojeni nisu clanice EU tako i nemaju sta da kazu! nasi su sami htjeli da im BRISEL (citaj njemci) odlucuje i vodi pregovore a sada se kao cude kako nemamo podrsku i kako smo SAMI!?!?!

  • Jovan Jovanovic Vreme: 04.04.2013 14:29h

    Ivice,ne ponavljaj sa Kosmetom onu izdaju kakva je bila sa Republikom Srpskom("mir nema alternativu"),tako se ne cuva drzava.Cehoslovaci su pre 2 sv.rata Hitleru cinili sve moguce ustupke,pa im je Cercil na to rekao"Izabrali ste sramotu da bi izbegli rat.E,sada cete imati i rat i sramotu."Izdaja R.Srpske sem sramote(a sta drugo izdaja moze da donese)nije donela,pa nece ni izdaja Kosmeta.

  • Rakun Vreme: 04.04.2013 14:46h

    Gospodo, nema tu mnogo da se duma o tome šta će biti. Srbija treba da odbije kapitulaciju i okrene se sebi i Rusiji, nema druge. Izdaja Srbije i srpskog naroda, neće biti nikakva garancija za ulazak u zločinačku EU, jedino će sadašnja garnitura političara, navući na sebe oreol izdajnika i prokletstvo na sebe i svoj porod. Kakav bre dan D, pa nije ni Milošević te 1999. godine potpisao kapitulaciju, pa evo Srbije i danas. Šta plašite narod, dosta mu je i svoje muke. Nego gospodo, glave gore i odbijte taj sramni papir, za dobro svih nas.

  • dedadragan01 Vreme: 04.04.2013 16:05h

    Sirenje defetizma i beznadja su oblici specijalnog rata koje neprijatelj primenjuje kako bi protivnika obeshrabrio. Medjutim, reci da je utorak dan D za Srbiju od strane premijera nase zemlje, nije nista drugo nego sirenje defetizma i beznadja. Imam osecaj da su se nasi drzavnici isprepadali i nisu u stanju da se kontrolisu, kada daju izjave. Prateci i citajuci izjave nasih vodja koji pregovaraju u Briselu, cini mi se da su oni vec odlucili da priznaju Kosmet kao suverenu drzavu, samo nas svojim izjavama plase i misle, da nam bombasticnim izjavama, bace prasinu u oci i da rade sta hoce. Ovde moram da napomenem da su se na Ustavu Srbije zakleli da rade po njemu, a delaju tako gazeci ga na svakom koraku. Niti jednog momenta se nisu zapitali jeli protuustavno to sto rade i dogovaraju.G -din Vucic nece pred skupstinu jer bi se tamo, kako kaze, svadjali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP