Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSLOBOĐEN SRSPKI GENERAL U HAGU

Vlada šalje avion po Perišića!

Autor: Milica Dakić | 28.02.2013 - 20:35:00h | Komentara: 10

Momčilo Perišić (68), bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, oslobođen je juče pred Haškim tribunalom svih optužbi, iako je prvobitnom presudom osuđen na 27 godina zatvora. Ova odluka žalbenog veća je konačna i naloženo je njegovo momentalno puštanje na slobodu, a prema saznanjima “Alo!”, čim dobije sve neophodne dozvole, Vlada će poslati specijalni avion za bivšeg načelnika Generalštaba. Perišić je okončanje procesa proslavio u zagrljaju supruge Smilje i sinova Saše i Igora, koji su u Hagu čekali konačnu presudu.

Momčilo Perišić

Na slobodi posle osam godina: Momčilo Perišić

Vlada Srbije potvrdila je saopštenjem da će bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić doleteti avionom Vlade Republike Srbije iz Holandije u petak, 1. marta 2013. godine. Očekuje se da avion sleti na beogradski aerodrom oko 13 sati.

Perišiću se stavljalo na teret pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske od 1993. do 1995. i ubistva oko 7.000 muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine. Perišić je na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine bio optužen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojima je poginulo sedam civila.

Tek treći Srbin kojeg

je Hag oslobodio
Momčilo Perišić tek je treći Srbin koji je oslobođen u Haškom tribunalu, nakon Miroslava Radića i Milana Milutinovića. Istovremeno, u Hagu je osuđeno 69 Srba i to na ukupno 1.125 godina zatvora.
Od ukupno 1.380 godina zatvora i 89 osuđenih osoba
- 67 Srba, ukupno 1.125 godina zatvora
- 14 Hrvata, 183 godine zatvora
- petorica Bošnjaka, 41 godina zatvora
- dvojica Albanaca na 19 godina
- jedan Makedonac na 12 godina

Međutim, žalbeno veće konstatovalo je da nije utvrđeno van razumne sumnje da je Perišić sprovodio specifične akte pomoći, ohrabrivao i davao moralnu podršku pripadnicima Vojske Republike Srpske u Sarajevu i Srebrenici koji su počinili određene zločine. Žalbeno veće je zaključio da iako postoje dokazi da je Perišić imao kontrolu nad vojnicima JNA, drugi dokazi pokazuju da nije imao efektivnu kontrolu nad počiniocima zločina i bombardovanja Zagreba.
Žalbeno veće činile su sudije Teodor Meron, Karmek Agijus, Arlet Ramaroson, Andresi Vaz i Liu Dakin, koji je jedini imao delimično suprotno mišljenje.


Prvopstepena presuda doneta je 2011. većinom glasova sudija Mišel Pikar iz Francuske i Pedra Davida iz Argentine, dok je predsedavajući Bakone Moloto iz Južne Afrike imao suprotno mišljenje, zalažući se za oslobađanje generala Perišića. Odbrana je podnela žalbu na presudu u kojoj je ključni argument bio stav sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Tribunalom 2. oktobra 2008. On se dobrovoljno predao 7. marta 2005, na dan kada je protiv njega obelodanjena optužnica, a na prvom pojavljivanju pred većem negirao je optužnicu po svim tačkama. Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u Tribunal se vratio 18. septembra 2008. i nakon tog datuma povremeno je puštan tokom procesa.


Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ocenio je ovu odluku kao kredibilnu i podsetio na to da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je žalbeno veće Haškog tribunala adekvatno procenilo činjenično stanje u ovom slučaju.M. Dakić

Hrvati oslobađanje dočekali na nož
Hrvatska javnost burno je dočekala oslobađajuću presudu Perišiću. Tako je hrvatski portal “24sata.hr” objavio naslov “Oslobođen ratni zločinac”, za “Jutarni list” ovo je šokantna odluka, a “Index.hr” konstatuje da ga je oslobodio isti sudija koji je pustio i hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su iz Sheveningena pušteni 16. novembra.

Zagreb slavlje Gotovina Markač

Srpska javnost poražena je 29. novembra i oslobađajućom presudom koji je ovaj sud izrekao Ramušu Haradinaju, nekadašnjem komandantu OVK.

Dačić: Konačno dobra vest iz Haga

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je oslobađajuća presuda za general Momčila Perišića u Haškom tribunalu od velikog značaja za Srbiju i srpski narod u celini i, ako ne bude pravno-tehničkih problema, on će sutra avionom Vlade Srbije doputovati u Beograd.

Iz ovoga  ja izvlačim velike pouke da treba da vodim računa s kim se sastajem i da moram da imam dobre službe: Dačić

Konačno dobra vest iz Haga: Ivica Dačić | Foto: Emil Čonkić

Dačić je ocenio da je ta presuda Haškog tribunal od velikog značaja za Srbiju i srpski narod zato jer negira optužbe o navodnoj agresiji Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku.


“To je konačno jedna dobra vest iz Haga”, kazao je Dačić i dodao da će, ukoliko ne bude pravno-tehničkih problema, Perišić sutra u 11 sati avionom Vlade Srbije poleteti sa roterdamskog aerodroma za Beograd.

Majke enklave Srebrenica: Ako nisu ljudi, sudiće im Bog!


Članice Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa danas su u Hagu izrazile nezadovoljstvo oslobadjajućom presudom za bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), generala Momčila Perišića, uputivši teške reči na njegov račun, ali i na adresu Haškog tribunala.


Predsednica Udruženja Munira Subašić rekla je da se ne mogu porediti oslobadjajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kojima se radovala, sa ovom Perišiću.


"Govorili su, Munira se raduje što je Gotovina oslobođen, a videće kad
Perišića oslobode. Gotovina je branio svoj prag, a Perišić je išao da
ubija na tuđe pragove, to se ne može porediti, ja to odgovorno tvrdim, i
to je tako bez obzira na sve", rekla je Subašić novinarima.

Ona je ocenila da je ispalo da su "više krivi oni koji su se branili, nego
on koji su napadali".


"Mislim da će i ovaj sud biti zabeležen šta je radio i kako je donosio presude", rekla je Subašić.


"Dragi Alah će nama pomoći, a njih ce kazniti", dodala je ona, poručivši da "naši ljudi neće dati da se ovo zaboravi".


Članica Udruženja Kada Hotić kaže da "zločinci, ako nisu dobili presudu od ljudi, ima Boga, a njihova savest će ih proganjati, neće moći da spavaju sa zločinom".

Svinen: Presuda Perišiću značajna za medjunarodno pravo


Odlazeći specijalni savetnik glavnog tužioca Haškog suda Frederik Svinen ocenio je da će oslobađajuća presuda generalu Momčilu Perišiću imati značajan uticaj na medjunarodno pravo, naročito u analizi prava.


Tužilaštvo Haškog tribunala primilo je na znanje oslobađajuću presudu u predmetu generala Momčila Perišića i, iako smo tvrdili da je on kriv, moramo da prihvatimo presudu Žalbenog veća, izjavio je Tanjugu Svinen.


"S obzirom na to da je (odluka) izrečena tek pre nekoliko sati, moramo najpre da je pažljivo proučimo", rekao je on, istakavši da veruje da će ona imati
"značajan uticaj na međunarodno pravo, naročito u analizi prava, ali i
na žrtve teških zločina, koji jesu počinjeni".


Primili smo znanju da je donesena oslobašđajuća presuda, posle prve,
osuđujuće, i narednih dana ćemo je u potpunosti analizirati, dodao je Svinen koji je juče saopštio da odlazi sa mesta specijalnog savetnika glavnog tužioca i da će raditi za agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama u Jerusalimu.

Agencije: Oslobađanje Perišića pobeda Srba u Tribunalu!


U kratkim komentarima na oslobađajuću presudu generalu Momčila Perišića svetske agencije ocenjuju da ona predstavlja svojevrsnu pobedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju, jer se njome potvrđuje da srpski zvaničnici nisu odgovorni za zločine počinjene u Bosni.


Asošijeted pres navodi da ova odluka žalbenog veća Haškog tribunala predstavlja jednu od retkih pobedu Srba u Tribunalu gde su većina osudjenih Srbi iz Bosne i Hrvatske.


Oslobađajuća presuda generalu Perišiću, takodje, potkrepljuje često iznošene tvrdnje Beograda da nije učestvovao u zločinima bosanskih Srba i ističe koliko je teško medjunarodnim sudovima da procesuiraju visoke zvaničnike za koje se veruje da su "vukli konce, a nisu delovali direktno", navodi AP.
Uz kratku vest o Perišićevom oslobadjanju, dopisnik BBC iz Beograda ocenjuje da bi ova odluka mogla da povrati veru gradjana Srbije u neutralnost Tribunala.


Agencija Frans pres navodi da će "oslobadjanje jednog srpskog vojnog lidera" biti pozdravljeno u Beogradu gde se Tribunal smatra pristrasnim".
Perišićevo oslobadjanje znači da nijedan zvaničnik Beograda nije osudjen za zločine počinjene u Bosni, ocenjuje AFP i podseća da je jedini visoki jugoslovenski zvaničnik koji se dovodio u vezu sa masakrom u Srebrenici "diktator Milošević" koji je preminuo tokom sudjenja 2006. godine.
Perišićev advokat Novak Lukić izrazio je zadovoljstvo odlukom Tribunala. "Osećam se sjajno. Žalbeno veće je potvrdilo njegovu nevinost", rekao je Lukić za AFP i najavio da su u toku pripreme oko prebacivanja njegovog klijenta avionom za Beograd.


Mediji još primećuju da Perišić nije pokazivao emocije tokom izricanja presude, a BBC navodi da se na njegovom licu mogao "primetiti samo trzaj jednog oka".


Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića optužbi za zločine u BiH i Hrvatskoj i naložilo da smesta bude pušten na slobodu.
Perišića je prethodno Pretresno veće 2011. godine osudilo na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici u periodu od 1993. do 1995. godine i tokom granatiranja Zagreba u maju 1995.
Perišić je drugi visoki zvaničnik Beograda kojeg je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine.


Ranije, odgovornosti je oslobođen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović.

Poslednji komentari
  • Srbenda iz Mostara Vreme: 28.02.2013 16:54h

    E 'vako, da vam ja kazem. Ovaj nas "vojvoda" je onomad '92 zaista skocio u pomoc srpskom narodu Hercegovine i ustasama dao lekciju koju zaboraviti nece nikada. Medjutim, ovaj isti nas je ispalio, skupa sa ostatkom JNA, prodao u okviru neke politicke igre, pa smo izgubili kompletnu lijevu obalu Neretve, i imali veliki broj poginulih dok smo zaustavili ustaski napad, a ovaj gore se povukao i sa sobom ponio vecinu oruzja koje nam je bilo preko potrebno. Ovu oslobadjajucu presudu je dobio kao nagradu za spijunazu (u kojoj je uhvacen). Dakle, gazda mu je bacio kosku nagradjujuci ga za izdaju svoje zemlje. Gazda je tu ubio dvije muhe, jer sad Srbi ne mogu reci da je Hag pristrasan kad je oslobodio Gotovinu. Kako vidite, "oslobodio" je i jednog srpskog "heroja", pardon spijuna. Dakle gospodo novinari, ne balegajte o "pravdi", nema ovo nikakve veze sa pravdom. Da je pravde, Gotovina bi trunuo na dozivotnoj robiji u Hagu, a ovaj bi bio streljan u Srbiji zbog spijunaze.

  • Vesna Vreme: 28.02.2013 17:16h

    Istina je to sto kaze Srbenda, ovaj je oslobodjen jer je duvao u istu tikvu sa CIA-om.Ali i on i Vi ostale Srbende iz Bosne, spomenik da podignete Milosevicu, jer da nije bilo njega i njegove pogibeljne politike(po Srbiju) vi nikada ne biste ni imali RS,Sve sto vam je dao i pomogao, dao je preko nasih ledja, a poklonu se u zube ne gleda!!!Gde se pogubise vasi heroji, sve setajuci po Beogradu, dok su vam Srbijanci branili teritorije.Budalastina!!!

  • Slavko Vojvođanin Vreme: 28.02.2013 17:55h

    Generale, verovao sam u Tebe i nisam se prevario. Uzdignute glave napred idi dalje, jer je dokatano da nisi kriv. Ti, koji Te optužuju za izdaju, ne znaju šta čine i ne uzimaj im za zlo. Za pohlepnog čoveka se kaže: Daš mu jedan prst, on hoće celu šaku. Daš mu šaku, hoće ruku. Nikada dosta. A hiljadu puta mu učini i hiljadu prvi put nemoj, kao da mu nikada ništa učinio nisi. E, takav šljam od ljudi Te blati. Da si im ostavio sve i bio osuđen, verovatno bi bio bolji. Oni bi se širili po Srbiji, a Ti bi trunuo u zatvoru. Ili, ne daj bože, da si poginuo, e tada bi bili najsretniji...Jad i beda od srpskoga izroda.

  • paja Vreme: 28.02.2013 19:44h

    alal vera na komentaru,sve si lepo rekao..jedinstveni slucaj u svetu zabelezen da je nacelnik generalstaba neke zemlje uhvacen kako nosi u gacama poverljiva dokumenta opertivcu CIA-e.. nagrada za izdaju ..!!

  • Vera Vreme: 28.02.2013 21:03h

    MA GDE COVEKA U TAJ POKVARENI AVION, OVI IZGLEDA HOCE DA GA SE OTARASE, AKO NIJE HAG, ONDA CE ONI

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP