Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OKUPILI SE ISPRED VLADE

Vojni penzioneri traže zarađeno

Autor: Tanjug | 10.03.2015 - 15:25:00h | Komentara: 6

Vojni penzioneri iz nekoliko udruženja danas su protestovali ispred Vlade Srbije tražeći da se što pre nađe rešenja za usklađivanje njihovih penzija.

Protest vojnih penzionera ispred Vlade Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Protest vojnih penzionera ispred Vlade Foto: Tanjug/Zoran Zestić

 
Oni su u više navrata upozoravali da su ostali uskraćeni za povećanje penzija od 11,06 odsto koje je trebalo sprovesti po propisima Republike Srbije od 25. januara 2008. godine.

U današnjem protestu su učestvovali vojni penzioneri iz Asocijacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije, Udruženja vojnih beskućnika Srbije, Udruženja penzionisanih podoficira Srbije, kao i pojedinih odbora Udruženja vojnih penzionera Srbije.

Vojni penzioneri poručili su da je oko 40.000 njih u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale penzionere jer nisu dobili usklađenje penzija po zakonu.

Predstavnik Asocijacija penzionisanih pripadnika vojske Srbije Mile Bjelivuk je izjavio da su u kontaktu sa Ministarstvom rada i njegovim predstavnicima koji su poručili da imaju rešenje za njih i da ne treba da protestuju.

On je dodao da očekuju da im predstavnici resornog ministarstva saopšte to rešenje na osnovu koga će videti da li im to odgovara.

Protest vojnih penzionera ispred Vlade Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Protest vojnih penzionera ispred Vlade Foto: Tanjug/Zoran Zestić

 - Protestujemo i ovde smo zbog neusklađivanja vojnih penzija jer smo jedini izuzeti od tog povećanja, tako da smo diskriminisani i van zakona, to je uradila i prethodna i ova vlast, naglasio je Bjelivuk.


Prema njegovim rečima najavljeno je da će ministar finanasija Dušan Vujović rešiti problem do kraja nedelje, "ali to obećanje do kraja nedelje se dešavalo više puta" rekao je Bjelivuk.

- Juče nam je najavljeno da ministarstvo finansija treba da reši kako će da uskladi vojne penzije i da isplati dug koji je ogroman, ali mi insistiramo na uskladjivanju, da počnu da nam uplaćuju uskladjene penzije, podvukao je Bjelivuk.

On je kazao, da što se tiče duga, razgovore će voditi pojedinačno, svaki vojni penzioner preko sudova, i da ko želi da oprosti državi može to da učini.
Tražimo da nas država obešteti kao što je obeštetila penzionere koji su penzionisani nakon 1. januara 2008. godine, oni su dobili pravo na 11, 06, rekao je vojni penzioner iz Kragujevca Zlatko Posavec.

Sudovi opšte nadležnosti najčešće su stavljali tužbe vojnih penzionera u stanje mirovanja ili su donosli različite presude, čime je doprineo Vrhovni kasacioni sud jer se u nekoliko vanrednih revizija donosio različita rešenja i time unosio zabunu u rad nižih sudova, rekli su predstavnici organizacionog odbora protesta vojnih penzionera Srbije.

Vojni penzioneri su protestovali više puta u prethodnom periodu zahtevajući od vlade da zakonski reguliše isplatu njihovih penzija, odnosno duga koji je nastao pogrešnim uskladivanjem penzija.

Oni su od 1. januara 2008. praktično postali bivši vojni penzioneri jer su prebačeni u status civilnih penzionera i to nije zakonski regulisano.

Preciznije, Zakonom o vojsci Srbije, koji je tada stupio na snagu, vojni penzioneri izmešteni iz Ministarstva odbrane i vojnih propisa i prevedeni u nadležnost Fonda PIO. Vojni penzioneri su zbog toga ostali uskraćeni za povećanje penzija od 11,06 odsto koje je trebalo sprovesti po propisima Republike Srbije od 25. januara 2008. godine.

U Fondu PIO ranije su Tanjugu rekli da će se zahtevi vojnih penzionera koji se odnose, pre svega na to da se zakonski reguliše isplata njihovih penzija biti rešeni sistemski, na nivou države, a da će fond takvo rešenje sprovesti u praksi.
Poslednji komentari
  • Gordana Vreme: 10.03.2015 16:50h

    Uskladite im penzije sa civilnim penzionerima tj dajte im civilne penzije ako baš traže.Najniža penzija vojnog penzionera sa srednjim obrazovanjem je 40.000 a otišli su u penziju sa 40g. života

  • rezervista rez .kapetan Vreme: 10.03.2015 17:00h

    Niste odbranili drzavu kojoj ste dali zakletvu a ona vam je dala sve .Bolje cutite od srama .

  • Војни пензионер Vreme: 10.03.2015 23:17h

    Отишли су у пензију са 40 година стажа. Цивили су одлазили и са 15 година. Лажних цивилних инвалида има колико хоћете. У војсци њих 60 % имало је ВСС, а у грађанству 6 %. Пензија је приватна имовина, стечена на основу уплата у пензиони фонд. Удовица заставника има пензију 27000 динара. Станове нису добили него купили, читав живот одбијано им од плате 7% . И поред тога хиљаде старешина, са 70 и више година живота, нема стан него станује по подрумима, вешерницама, поткровљима, итд... Пре неколико дана активни војни пилот убио се јер није могао да издржава породицу, толике им плате, имао је 300 евра рату за стан који је "добио".

  • Vojni penzioner Vreme: 10.03.2015 23:18h

    СФРЈ су разбиле западне силе. Године 1999 заједно су ратовали народ, држава и војска, нас оволико а њих преко 900 милиона. Сигурно су и вас као мене тукли на Косову и Метохији: ракетама, касетним бомбама и ураном. (ситна митраљирања не рачунам) Нисмо ми предали КиМ него политичари које сте ви изабрали. Гордани се не чудим (није информисана) али где је био овај лажни резервни капетан када се бранила отаџбина ?

  • mornar Vreme: 11.03.2015 12:25h

    Mi vojni penzioneri tražili smo da naše penzije svedete na Republičke propise ali to se nije prihvatilo.Proveo sam ceo svoj radni vek na brodu i 30 godina na tri državne granice. Moja penzija je identična kao i KV vozača u jednom od srpskih rudnika. Penzionisan sam po sili zakon a ne po svojoj dobroj volji. Tri puta su me izigrali 2000,2004 i 2005 te 2008.Ovde se neradi o dobroj volji nego u primeni zakona koji ovu oblast regulišu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP