Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SMRT VREBA NA SRPSKIM DRUMOVIMA

Vozači turističkih autobusa ne znaju za odmor i san

Autor: I. Nikolić | 25.06.2015 - 13:07:00h | Komentara: 8

Nesreća kod Bubanj potoka, u kojoj je jedna žena poginula, a 80 osoba je povređeno kada se autobus pun turista, među kojima je i veliki broj male dece, prevrnuo na autoputu, duboko je potresla Srbiju.

Autobus

Vozači često nemaju sobu za odmor, pa se neretko kupaju i na plaži | Foto: Profimedia

Pretpostavlja se da je vozač “Barcino tursa” zaspao za volanom, te se građani sa pravom pitaju ko ih vozi na letovanje, i da li vozači autobusa zaista poštuju sve propise kako bi bezbedno prevezli turiste.
Zakon kaže da na svakih četiri i po sata vožnje moraju da naprave pauzu od 45 minuta, kao i da nakon devet sati za volanom moraju da odmaraju

I vodič vozi

Naš sagovornik kaže da je često menjao vozače da bi oni malo odmorili.


- Sreća da imam dozvolu da upravljam autobusom, pa se prihvatim kada nisam preumoran. Za tahograf nas niko i ne pita, celu Srbiju i Grčku prođemo da nas ne zaustave. Nekoliko puta su nas u Makedoniji zaustavili, ali sve se to „reši“ pa na kraju ni ne pogledaju tahograf.

minimum devet sati, i to ne u autobusu koji je u pokretu, već negde gde će “kao ljudi da se naspavaju”.

- Znate onu čuvenu repliku iz filma: “ovde mu se kunja, ovde drema, ovde knjava za volanom…”, e to je prava slika i prilika vozača turističke agencije u Srbiji, kaže za “Alo!” turistički vodič koji želi da ostane anoniman.
Naš sagovornik tvrdi da, kada rade ture za Grčku, on i njegove kolege ne stignu da odahnu ni pola sata, već odmah skupljaju turiste da ih vrate za Srbiju.

- To je kao na traci. Često idemo duplim autobusom, da bi smo sa što manje novca prevezeli više ljudi, taman što jedna tura izađe ti moraš da kreneš po ove što se vraćaju jer ih skupljaš iz tri, četiri mesta. Onda vozač dremne u autobusu dok drugi juri da se od Grčke dokopa Predejana. Pravimo usputne pauze, ali i to gledaš da izbegneš jer se turistima žuri, tako da momci samo protegnu noge dok autobus sve vreme radi i nakon desetak minuta nastavljamo put, tvrdi naš sagovornik koji kao turistički vodič radi više od sedam godina.
O sobi za odmor ni ne pomišljaju.

- To je trošak! Ne može nama da se plati soba a da se aranžman prodaje za 99 evra, ne isplati se... Mi kad bismo iz našeg džepa plaćali, onda džaba radimo. Da znate koliko puta smo se tuširali na plaži, po najvećem suncu, da ne bismo smrdeli turistima...
Na pitanje šta im gazda kaže na to što momci „daju sve od sebe“ da brže bolje i bez odmora odrade turu, naš sagovornik se samo tužno smeška.

- Šta da vam kažem, svesni su da je sve ovo rizik, ali posao je surov... Eto, svi slavimo kada se tura završi bez ijednog problema, pa prepakujemo kofere i krećemo dalje, iskren je ovaj vodič koji nam kaže i da je bilo situacija kada je molio boga da ih policija zaustavi i da im zabrani dalji put jer su vozači bili na ivici snage.
- Bez obzira koliko ste umorni uvek mislite da možete još malo. E, to malo nekog može koštati života. Umoran vozač je gori od pijanog,dovoljno je na sekund da sklopi oči i... znate sve i sami.
Izgovor većine vlasnika turističkih agencija da ne unajme još vozača jeste nedostatak novca.
- Svako ima svoju računicu. I gazda i vozač. Koliko tura prevezeš toliko novca zaradiš, tako da svi gledaju da što više rade u sezoni, a kažu naodmaraće se u oktobru. I tako svakog leta, a onda se svi osvestimo na trenutak kada se dogodi neka tragedija, ali brzo se to zaboravi. Misliš, neće to mene, ja znam dokle mogu i staću ako ne budem mogao. Još nisam doživeo da vozač prizna da ne može dalje dok je autobus pun ljudi, a izmenjao sam ih na desetine.
Poslednji komentari
  • Mix Vreme: 25.06.2015 15:13h

    Da nema ovih paradajz turista sto letuju u prolece za 60 evra, ne bi ni jedan autobus napunili. Ovako voze buljuke siromasaka koji bi da liznu more makar i u aprilu, nikom se ne isplati, ovima i to skupo, ovima premala zarada pa dupliraju autobuse i ture, svima se zuri, a kad svi zavrse u jarku kriv je samo premoreni vozac... tuga.

  • rakica Vreme: 25.06.2015 16:40h

    Tacno sve covek napiso. Opet pozivam medije-novinare na akciju> prozvati Agenciju za bezzbednost saobracaja,prozvati Komitet za saobracaj,prozvati Saobracajnu policiju,prozvati YUTU,prozvati ministarstva turizma i saobracaja i na kraju Tuzilastvo. Sta ako opet bude, a po ovome sto cusmo/procitasmo-bice! Policija da kontrolise i u povratku i odlasku, sa makedonskom policijom dogvorti pregled na ulazu i izlazu... Eto resenja, za manje *ubijanja* za rodjene pare. Ili ukinuti autobuski prevoz do Grcke?! Samo ako su 3 vozca da moze na put i nazad.

  • Sever Vreme: 25.06.2015 18:34h

    Nazalost nije to problem samo u ovom sto se pise.I gazde tih agencija forsiraju sto pre,sto vise da se vozi nije ih briga za bezbednost putnika i vozaca.Samo pare,pare nista im nije sveto,a i moze im se kad im drzava dozvoljava.

  • Marko Vreme: 25.06.2015 22:12h

    Ti moj jadni prijatelju idi u drugu drzavu,pa letuj gde god hoces a mi siromasni paradajz turisti cemo da letujemo ako hocemo i u januaru.Takvi kao ti ni na Sejselima nece biti zadovoljni posto imaju problem sa samim sobom i jadni su sami sebi.A mi siromasni cemo po petnest sati u busu pa sa nasim paradajzom i slaninom uzivacemo sto puta vise nego takvi jadnici sa kavijarom,ko zna kako i na cijoj muci zaradjenom.Pi

  • Vlajko Vreme: 26.06.2015 13:58h

    Vi ste se odavno udaljili od Hrista! Pricate za Jogu u neg. smislu a naplacujete sve i svasta. Nama ste (Vi "vernici" sto ste zavsili silnu skolu) za kstenje dvoje dece naplatili 12000 din! I Vi pricate o udaljavanju od Hrista? Smesno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP