Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RASIPNIŠTVO U AGENCIJI ZA ENERGETIKU

Za pet „eksperata“
19,3 miliona!

Autor: IVAN NINIĆ | 20.05.2013 - 10:38:00h | Komentara: 9

Za astronomske zarade svega petoro članova saveta državne Agencije za energetiku, građani Srbije su prošle godine indirektno, kroz struju, naftne derivate i gas izdvojili čak 19,3 miliona dinara! U periodu najveće ekonomske krize „energetski trust mozgova“ koštao nas je svakog meseca 1,7 miliona dinara, da bi od oktobra prošle godine mesečno inkasirali 1,3 miliona dinara, saznaje „Alo!“. Istovremeno su održali svega 30 sednica, što je u proseku manje od tri sednice mesečno.

Dalekovod

Svaki od članova saveta mesečno je primao skoro dva puta veću platu od predsednika Srbije!
Prema podacima koje je „Alo!“ zvanično dobio iz Agencije za energetiku, sve do oktobra prošle godine, svaki od petoro članova saveta je mesečno inkasirao po 245.860 dinara neto, odnosno 332.536 dinara bruto zarade, odnosno primanja. U istom periodu, plata predsednika Srbije bila je oko 142.000 dinara, a premijera oko 146.000 dinara. Od oktobra prošle godine do danas, pojedinačne naknade članova saveta su „smanjene“ i kreću u rasponu od 177.880 dinara do 189.764 dinara neto ili oko 260.000 bruto.

„Energetske ture“ po svetu!
Kako „Alo!“ saznaje, samo na troškove službenih putovanja članova saveta Agencije za energetiku u zemlji i inostranstvu u 2012. godini potrošeno je 464.000 dinara i 6.579 evra! Sav novac je potrošen za troškove puta, hotela i dnevnica predsednika i pojedinih članova saveta koji su putovali u Dubrovnik, Slovačku, Italiju, Tursku, Rusiju, Beč... Osim ovih putovanja dvoje članova saveta su troškove redovnog prevoza od kuće do posla naplatili 357.041 dinar!

Istovremeno za plate oko 40 zaposlenih u Agenciji prošle godine je bilo neophodno izdvojiti oko 101 milion dinara, dok su ukupni prihodi te ustanove bili projektovani na 192,6 miliona dinara. Ovo telo sa petogodišnjim mandatom, Skupština Srbije je prvi put izabrala 2005. godine, i to po partijskom ključu. Izvor „Alo!“ obajšnjava da je novi sastav saveta Agencije izabran tek u julu 2011. godine i da je na taj način mandat predhodnom sazivu, uz „debelu apanažu“, praktično nezakonito bio produžen za dodatnih godinu dana.

- Tadašnja vlast je tvrdila da će novi članovi saveta biti izabrani nakon što se usvoji novi Zakon o energetici, koji je predviđao javni konkurs. Međutim, kada je predlog novog zakona došao na dnevni red Skupštine, vladajuća većina je istovremeno izabrala nove članove saveta bez ikakvog konkursa - kaže naš izvor iz Agencije, i dodaje da je od petoro članova iz starog saziva, troje članova ponovo izabrano u savet. Ranije funkcije u savetu su zadržali predsednik tog tela Ljubo Maćić i članovi Ljiljana Hadžibabić i Predrag Makar.

Ljubo Mačić

Po drugi put na čelu saveta: Ljubo Maćić

Šta radi Agencija

za energetiku?
Agencija, saglasno Zakonu o energetici i međunarodnim sporazumima, obavlja sledeće grupe poslova:
- regulaciju cena
- licenciranje energetskih subjekata za obavljanje energetskih delatnosti
- odlučivanje po žalbama
- nadzor nad tržištem energije i sprovođenje međunarodnih sporazuma

Sagovornik „Alo!“ podseća da je Predrag Makar, koji je na funkciji člana saveta još od avgusta 2005. godine, poznat i kao visoki funkcioner GO G17 plus u Požarevcu. Inače, nove petogodišnje fotelje u savetu su dobili Dejan Stojanović (DS), dotadašnji dikrektor JKP „Toplane Šabac“ i predsednik UO udruženja „Toplane Srbije“, kao i Goran Petković, tadašnji sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Iako formalno nije direktan budžetski korisnik sredstva za svoj rad, Agencije se obezbeđuje od naknada za izdavanje licenci, dela tarife za pristup i korišćenje sistema i drugih nadležnosti. Prošlogodišnju projekciju prihoda po osnovu naplate regulatornih naknada od čak 128 miliona dinara činile su naknade od „Elektromreže Srbije“, „Srbijagasa“, „Jugorosgasa“ i „Transnafte“.

„Obećali smo EU visoke zarade!”
Ljubo Maćić, predsednik saveta Agencije za energetiku, fenomen astronomskih zarada koje primaju članova tog tela, pravda obavezom naše države prema Evropskoj uniji!?
- Zarade u Agenciji su određene prilikom njenog osnivanja 2005. godine ugovorom o donaciji EU, kojim je finansirano osnivanje i rad Agencije u toku prve dve godine, i to na nivou konkurentnom u odnosu na zarade u energetskom sektoru, kako bi se obezbedilo zapošljavanje najkvalitetnijih kadrova. Ministarstvo rudarstva i energetike je pisanim putem 2005. godine dalo garancije Evropskoj agenciji za rekonstrukciju da će se ovako definisan položaj Agencije održati i posle prestanka finansiranja od strane EU - kaže za „Alo!“ Maćić i dodaje da Skupština svake godine daje saglasnost na finansijski plan Agencije. On ističe da su svi članovi saveta Agencije zaposleni u toj instituciji „na neodređeno vreme“.

Poslednji komentari
  • Sladjana Vreme: 20.05.2013 11:33h

    Kad već "češljate", pročešljajte i Agenciju za lekove, ima zaposlenih 200 osoba, pa iako im je jedan od zadataka da prate snabdevenost tržišta lekovima, nekih lekova nema. Važno je da i oni imaju super zarade i krize za njih nema. Verovatno je i njima izgovor da to traži EU. Da se podsetimo da je minimalna zarada u EU 770 evra, i to je standarda, zar ne?

  • Terra Avstralis Vreme: 20.05.2013 12:03h

    Macic Ljubo......polupismeni ljakse.Pecat svih garnitura na vlasti.Za njega je Politikin Zabvnik teska strucna literatura.....

  • mima Vreme: 20.05.2013 12:05h

    Ako su stvarno eksperti, i ako su rezultati njihovog rada vidljivi, nemam nista protiv. Nadam se da imaju "prave" diplome, a ne ove danasnje sega_mega i sl. Predsednikova primanja, ne mogu se nikako porediti sa primanjima eksperata. Predpostavljam da su oni od velike koristi nasoj ministarki energetike.

  • snena45 Vreme: 20.05.2013 12:20h

    A meni dosla crvena opomena za 12.000 dinara

  • vera Vreme: 20.05.2013 12:52h

    Kako vreme prolazi gospodi Mihajlovic je potreban sve veci tim eksperata i samim tim pokazala da nije nikakav strucnjak za energetiku. U predizbornoj kampaanji bila je dosta azurna ali na delu vrlo losa. U svakom slucaju svakim danom je sve vise dokaza da SNS nema strucnih kadrova. Veliko razocaranje za sve nas koji smo im verovali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP