Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U GEODETSKOM ZAVODU MASNO ZARAĐUJU

Za „prekovremeno“ uzeli 160 miliona!

Autor: Ivana Žigić | 20.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 10

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), koji su iznašli način da i pored smanjenja plata u javnom sektoru nadomeste svoje zarade isplatom prekovremenih sati, nisu sa tom praksom prestali čak ni nakon odluke Ustavnog suda, „Alo!“ saznaje. Tako su u RGZ-u dosad državnu kasu oštetili za preko 160 miliona dinara!

Juče u  16 časova  nikog nismo  zatekli na  poslu

Juče u 16 časova nikog nismo zatekli na poslu | Foto: Boško Karanović

Naime, kako je „Alo!“ već pisao, rukovodstvo Zavoda je, nakon smanjenja plata u javnom sektoru, na smanjene zarade zaposlenima dodatno uplaćivalo naknade za prekovremeni rad, i to u trajanju od 20 do 80 sati mesečno po zaposlenom! Zbog toga je Ustavni sud početkom februara doneo odluku da se zarade zaposlenih u RGZ-u, koje su znatno veće od zarada državnih službenika sa istim zvanjem u ostalim državnim organima, usklade sa odredbama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika.


RGZ: Nismo prekoračili budžet


U RGZ-u tvrde da su nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda od 6. februra, kojom su ukinute odredbe Zakona o državnom premeru i katastru koje su predstavljale pravni osnov za uvođenje dodatnog koeficijenta geodetkoj struci, pristupili izmeni rešenja za 1.781 državnih službenika geodetske struke, u kojima su ukinuti dodatni koeficijenti.
- Nikakvih prekoračenja u isplatama nije bilo u odnosu na zakonom planirana sredstva, u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015 - zaključuju u RGZ-u.

Prema rečima našeg izvora, rukovodstvo Zavoda se oglušilo o odluku suda i nastavilo da isplaćuje zarade sa uračunatim fiktivnim prekovremenim radom.


- Tako su uz plate za februar, mart, april i maj, oni sa visokom stručnom spremom dobili novac za 20 prekovremenih sati, oni sa višom stručnom spremom za 50 sati i oni sa srednjom stručnom spremom za čak 80 prekovremenih sati. Tako je zaposlenima u RGZ-u dosad nezakonito isplaćeno više od 160 miliona dinara - navodi dobro obavešten izvor „Alo!“.


U želji da proverimo da li zaista rade prekovremeno, pa bilo to plaćeno ili ne, juče smo pozvali RGZ samo pola sata po isteku radnog vremena. Na telefon nam se javio jedino portir, koji je poručio da u zgradi nema „ama baš nikoga“.


Inače, „Alo!“ je i početkom maja pisao o isplati prekovremenih sati u RGZ-u, što su oni tada demantovali, dok nam je, s druge strane, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo da im se isplaćuju prekovremeni sati, i to jer se „stvorila potreba za dodatnim radom zbog uvođenja novog sistema objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola“.

Bušatlija: Veća efikasnost


Da je ovakav odnos zaposlenih u RGZ-u krajnje sporan, ocena je stručnjaka Mahmuda Bušatlije.
- Morala bi da se uradi analiza efikasnosti rada tih službenika u odnosu na prethodne godine. Ako se ispostavi da su im zaista potrebni dodatni sati za isti posao koji su ranije mogli da završe u toku radnog vremena, treba ih sve otpustiti, jer su neefikasni - kategoričan je on.

Poslednji komentari
  • tesla Vreme: 20.06.2015 16:36h

    Da li znate da je plata sa srednjom skolom 25000 bez tih fiktivnih prekovremenih a sa njima 33000-35000, ali nije to u pitanju nego zasto se bonus daje ovima sa fakultetom sto imaju 100000 dinara platu

  • Geometar Vreme: 20.06.2015 19:56h

    Bilo bi jako lepo kada bi doticni " NOVINAR" osim spominjanja " NASEG IZVORA" naveo i ime tog izvora, mislim da je to korekto ukoliko zeli da se plasira istina. Evidento je da tvorca ovog teksta jako interesuje RGZ jer ovo nije prvi tekst iz pera ovog novinara. Pitam se da li je to slucajnost ...

  • Ugovorac S.M Vreme: 20.06.2015 20:03h

    Vrh ledenog brega kao i ostale stvari u ovoj drzavi nisu ni drugi sistemi imuni na ove stvari ali sto se ovde dzapa ali svaka cast vodji lici mi na Domanovicevog, pisu se fiktivni sati da bi se nadopunile smanjene sss oko 44 vss 50 d0 60 i VSS stojanka

  • Ugovorac S.M Vreme: 20.06.2015 20:04h

    stojanka pa navise to je sve u podruznim jedinicama ili ti SKN a vec o cenjenom rgz sa pripadajucim min jad i beda. afera softvera sa simensom ko platio, afera map programa ko platio prekovremeni za vreme prethodnih..... trebo bi mi roman da pisem sve funkcionise na ledjima ugovorenih radnika koji drze ovu ruinu u kakvom takvom stanju prema kojima se ponasaju kao prema robovima ya platu od 25 000 do 30 k kada tri radnika zasticena kao tetrebi pokupe plate a jedan ugovorac ih zaradi tako to biva ,moze te eli da verujete da moze plata da se zaradi ceo dan igrajuci karte, osteceni su radnici jer im je uskracen intenet pa ne mogu da citaju novine a legalizacija tipa za ove pare-platu ja da radim taj posao.... esej i ep da pisem post scriptum nadam se da ce vodja ovo procitatik= kao sto je i sma izjavio da citucka svaka mu cast

  • Pavle Vreme: 20.06.2015 20:35h

    ovo je cist bezobrazluk "grupe gradjana" koja je i predala zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o državnom premeru i katastru koju su ministri tadasnje Vlade i doneli, potpisali, overili i stavili svoj potpis da je sve u redu sa tim zakonom. Nekome iz samog RGZ-a se to nije dopadalo i sad stalno podmece nogu i zeli da radnici sa srednjom geodetskom skolom imaju 25000 din.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP