Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOKLE VIŠE?!

Zadužujemo se za još 345,6 miliona € zbog propalih banaka!

Autor: S. Đorđević | 07.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Građani Srbije ove godine biće zaduženi za dodatnih 345,6 miliona evra kod inostranih finansijskih institucija radi pokrivanja dugovanja propalih državnih banaka - Nove Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd.

Dokle  više?!

Dokle više?! | Foto: Oliver Bunić

Konkretno je reč o kreditu od 200 miliona dolara koji je Svetska banka već odobrila Agenciji za osiguranje depozita, dok istoj Agenciji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra odoboravanje kredita od 200 miliona evra.


Troškovi propalih banaka 785 miliona evra


- Agrobanka - 400 miliona evra
- Razvojna banka Vojvodine - 150 miliona evra
- Privredna banka Beograd - 150 miliona evra
- Univerzal banka - 85 miliona evra

Iz ove Agencije objašnjavaju za „Alo!“ da je svrha tih kredita pomoć Agenciji da pojača i održi poverenje u bankarski sektor kroz upravljanje Fondom za osiguranje depozita.
- Kredit Svetske banke i kreditna linija EBRD, ukoliko bude odobrena, iskoristiće se za obezbeđivanje dopunskih sredstava za Fond osiguranja depozita, koji je u prethodnom periodu imao troškove uzrokovane davanjem finansijske podrške banci Poštanska štedionica, radi preuzimanja imovine i obaveza Nove Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd.
Odobrena sredstva će moći da se koriste isključivo u svrhe propisane zakonom (isplatu osiguranih depozita, davanje finansijske podrške banci preuzimaocu, osnivanje banke za posebne namene) i u druge svrhe se ne mogu koristiti - precizirali su iz Agencije. Odatle dodaju i da će zajam EBRD-a biti u „stendbaj“ aranžmanu, odnosno ako bude odobren, omogućiće Agenciji za osiguranje depozita neposredan pristup sredstvima, kada i ako budu potrebna.

Podsetimo, sunovrat srpskih banaka započet je krajem 2011. godine propadanjem Agrobanke, zatim je aprila 2013. u stečaj otišla Razvojna banka Vojvodine, pa oktobra i Privredna banka Beograd, sve u većinskom državnom vlasništvu. Početkom februara propala je i Univerzal banka, a iako privatna, napravila je državi trošak od 85 miliona evra.

Građani plaćaju tuđe kredite


Branko Pavlović, advokat i konsultant malih akcionara, smatra da nije u redu da građani plaćaju zbog nekog ko je izvlačio novac preko kredita, a pogotovu što za to još niko nije ozbiljno odgovarao.
- S jedne strane, država mora da spasava bankarski sistem, ali s druge strane bi već morali da budu u zatvoru svi koji su dopustili da do propadanja banaka dođe. Treba ispitati šta su radili direktori banaka, šta NBS, koja je zadužena za kontrolu rada banaka, a posebno treba videti zašto nikada nije urađena spoljna revizija tih banaka. Bežanjem od ozbiljne revizije koja bi otklonila sistemske greške u bankarskom sistemu, ostavlja se mogućnost da se radi po starom i preostale banke urušavaju - zaključio je Pavlović za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 07.03.2014 07:58h

    Ovo je bruka i sramota, za sve vlade , za NBS.Narod treba konačno da shvati i kazni političare koji su omogućili tajkunima da se toliko drsko i bezobrazno bogate na narodnoj grbači.Svi političari su znali za to i koristili to. Zašto ne kaznite tajkune i političare nego kažnjavate narod i buduće generacije sa još većim zaduživanjem zato što je neko uzimao milione Eura kredita i ništa nije vraćao. Kaznite tajkune oduzimanjem vila, luksuznih stanova, aviona, jahti itd.Ne, nećete, tajkuni su vaši i sa vama su se rukovali, ali zato narod zadužuj i kazni sa nemoguće teškim životom. E, kada vidim da ste kaznili vaše miljenike tajkune, izaći ću na izbore. Do tada sam apstinent.

  • momazver Vreme: 07.03.2014 07:59h

    Mislim..sta reci....Svako normalan i razuman zna kako se u ovim slucajevima MORA postupati..To kaze i advokat Pavlovic..*..vec bi MORALI biti u ZARVORU SVI koji su dopustili da do propadanja banaka dodje.* Ja bi savetovao da se tih 785/sedamstoosamdesetpet/miliona evra konfiskuje/zapravo vrati/ od onik koji su ih UKRALI. IMAJU IH LOPOVI...IMAJU...STO U PARAMA/na inostranim racunima/ STO U NEKRETNINAMA /u Srbiji i po svetu/ ..ALI.../vrana vrani oci ne iskopa..jer...kadija te/se/ tuzi,kadija ti/si/ sudi...i OPET CE DA N A S IZVACARE. Dzaba nama sto se deremo -Ua lopovi..samo cemo i mi izgubiti dobar glas.

  • perica Vreme: 07.03.2014 08:31h

    U Zrenjaninu za dug od par hiljada din na vrata kucaju privatni uterivaci dugova. Ovde se kradu milioni evra i niko nije optuzen???? Napredna vlast,nema sta....hvala im.

  • lalalupsi Vreme: 25.03.2014 23:29h

    U sivim normalnim drzavama ,drzava spasava drzavne banke. Netreba puno pameti ,pa da se zna da je stecaj najgora moguca opcija. Guvernerka bi to trebala da zna, ako se imalo razume u finansije. Zato bi joj bolje bilo da pre nego sto da bilo kakvu izjavu da konsultuje ljudeod struke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP