Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSTREMISTA OPET PROVOCIRA

Zaustavite Zukorlića na vreme!

Autor: Ružica Kantar | 23.11.2013 - 19:00:00h | Komentara: 11

Poziv muftije Muamera Zukorlića na dijalog o autonomiji Sandžaka i njegova inicijativa da se uvede zasebna himna za Bošnjake direktno je kršenje Ustava Republike Srbije, upozoravaju politički analitičari za “Alo!”!

Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić: Godinama preti bez kazne! | Foto: Dule Savić

Oni kažu da se ekstremnim izjavama mora stati na put da se ne bi ponovio scenario sa Kosovom, koje smo korak po korak godinama prećutno gubili!

Dačić: Od autonomije Sandžaka nema ništa
 

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je juče za “Alo!” da od autonomije Sandžaka nema ništa, jer su sve strane zainteresovane za stabilnost regiona.
- Od toga nema ništa, svi su zainteresovani za stabilnost regiona, a ne za novu destabilizaciju. Zukorlić samo traži temu za medije i propagandu - ocenio je Dačić, a slično smatra i ministar Rasim Ljajić, koji za naš list poručuje da su Zukorlićeve izjave čista “budalaština”.
- To su obične budalaštine za koje Zukorlić nema nikakvu podršku, što su pokazali i rezultati izbora - objašnjava Ljajić, koji napominje da je Zukorlić davno prešao crvenu liniju i da je “davno ušao u polje zbog kojeg bi država trebalo da reaguje”.

- Nijedna bitna promena u društvu i državi se ne dešava preko noći. Za sve je potrebno vreme i utabavanje terena. Ni Kosovo preko noći nije dobilo nezavisnost, već smo upadljivim izostankom reakcije beležili grešku za greškom. Pominjanje autonomije, kao i promene himne, kao osnovnog obeležja države, ekstremno je ponašanje i nadasve je protivno Ustavu, koji garantuje suverenitet i integritet - kaže za “Alo!” analitičar Boško Jakšić, koji polušaljivo dodaje da, ukoliko se ovakvi ispadi budu tolerisali, u jednom momentu će u Raškoj biti normalno da se Bajram slavi kao državni praznik, a brak sklapa sa tri žene!

I Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, smatra da su ovakve Zukorlićeve izjave potencijalna opasnost za suverenitet zemlje u budućnosti i da država treba pomno da prati ekstremističke tendencije pojedinih bošnjačkih grupa koje imaju potporu i u određenim krugovima van Srbije.

- Zukorlić pod vidom nekakve autonomije traži prekrajanje granica. Međutim, on za to nema ni približno većinsku podršku Bošnjaka, koji su potpuno integrisani u društvo, imaju

Nikolić i Vučić bez komentara

Zukorlićevo pokretanje pitanja autonomije nije bilo predmet interesovanja ni predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao ni vicepremijera Aleksandra Vučića, sa čije smo službama kontaktirali ovim povodom.
 

svoje institucije, političare i dva ministra. Ipak, zbog sprečavanja mogućnosti gubitka kontrole, Zukorlićevo delovanje treba pomno pratiti i obesmisliti - smatra Drecun.

Podsetimo, muftija Muamer Zukorlić ponovo je juče šokirao javnost izjavivši na okruglom stolu u pljevaljskoj gimnaziji, gde je bio povodom 70. godišnjice zasedanja Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka, da je došlo vreme da se reši pitanje autonomije Raške oblasti! Tom prilikom, on je rekao da “Pljevlja treba da budu glavni grad Sandžaka”, kao i da “nema problem sa srpskom i crnogorskom himnom, ali da se problem javlja kada neko odluči da je to i himna Bošnjaka”.

- Himna mora biti plod kompromisa, da svako ima svoju ili da postoji treća koja ne miriše ni na koga - rekao je Zukorlić.
Njegov govor bio je propraćen aplauzima.
 

Godinama pretio, a nikad nije bio kažnjen!

- (Predsedniku Srbije) Nikoliću, neću ti rušiti Srbiju ako me ne nateraš. (22. oktobar 2013)

  • - Na trgovima u Egiptu i Tunisu je bio veliki zulum koji bi se, ako se vlast ne uzme u pamet, lako mogao dogoditi na Trgu Gazi Isabega u Novom Pazaru i Trgu republike. (16. februar 2011)

- Ne dozvolite realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja svoje dece kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg obeležavanja školske slave Svetog Save. (23. januar 2011)
- Režim u Beogradu svojim ignorantskim ponašanjem može od Sandžaka da napravi novo Kosovo. Sve je isto kao što je Milošević radio na Kosovu. (19. decembar 2010)
- Autonomija Sandžaka biće neminovan društveni proces u kojem bi, u interesu stabilnosti Srbije i Crne Gore, na vreme trebalo voditi dijalog sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom. (9. septembar 2010)
- Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cela zgrada. (...) Ili će nam svima biti lepo ili će biti vatre do vrha. Samo naša kuća goreti neće. (15. jul 2010)

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 23.11.2013 19:28h

    Ti kuvas li kuvas,i zaista niko te ne kaznjava.Muftijo,Sandzaklije u Sarajevo nisu Bosnjaci,naravno oni to nisu pogotovo u Srbiji.Prihvati da ste Srbijanci,muslimanske vjeroispovjesti.Muftija je virus koji se moze lako prosiriti.Ignorisanjem nnegovih izjava nista se ne dobija.Ok ako se Sandzak odcjepljuje moze i Republica Srpska,zar ne.Raspadom na sve manje drzavice mi smo sve slabiji.Bilo bi zaocekivati da ga kazni vjerska zajednica,jer nijedna sveta knjiga ne uci o netoleranciji,izgleda da Vlada Srbije nema petlju da ga kazni.

  • ana Vreme: 23.11.2013 20:31h

    Na rep stati,a jezicinu odrezati.Sramota od vjerskog predstavnika da siri I podstice mrznju.Mnogi se varaju ako misle da je ovo bezazleno,za svaku osudu.On umjesto da prica o toleranciji,ljubavi,vjeri u Boga,uplice se na vrlo nepristojan I netolerantan nacin u politiku.Ljudi u Bosnia su Bosanci,onda bi se Bosnia zvala drugacije.Pusti ljude neka zive zivot,a ti se moli Bogu za oprostaj.Ako se ne varam podsticanje mrznje je kaznjivo.

  • Meljo Vreme: 23.11.2013 21:09h

    Ko malo ozbiljnije prati politicka desavanja u Sandzaku i muftijine izjave i deklaracije shvatice da ratni huskaci jednako upravljaju medijima kao pocetkom 90 tih.....

  • Sandzo Vreme: 24.11.2013 00:01h

    Samo trazimo sto nam pripada nista manje ni vise... Zivimo i postujemo svoje komsije ali trazimoo prava kao i drugi gradjani koji zive na teritoriji Srbije i Crne ..Preko grancnu regiju Sandzak bez mijenjanja postijecih granica..To je neminovnost koja ce se desiti dijlogom koja ce biti svim narodima pogodna..Muftija je vodja svih Bosnjaka svidelo se to nekom ili ne...Selam za sve Bosnjake i pozdrav za nase drage komsije...

  • Zoran Vreme: 24.11.2013 00:02h

    Raška oblast je oblast u kojoj ja živim .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP