Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI SKANDAL U PRIVATNOJ NOVOSADSKOJ BOLNICI

Ženi presekli glasne žice umesto da izvade štitnjaču!

Autor: N. N. Travica | 12.12.2013 - 14:42:00h | Komentara: 8

Novosadska horistkinja Nataša Marić Ačanski (50) podnela je tužbu protiv lekara i bolnice jer su joj, kako tvrdi, greškom presekli glasne žice. Naime, kako kaže, „prilikom operacije štitaste žlezde u privatnoj ‚MC bolnici‘ u Novom Sadu, greškom lekara prof. doktora Dragoljuba Zoričića, presečene su obe glasne žice“.

Nataša Marić Ačanski

Nataša Marić Ačanski

Članica hora Nataša Marić
Ačanski (50) podnela je tužbu protiv lekara i bolnice

„Umesto da mi odstrane štitnjaču, lekari te bolnice su greškom presekli glasnice, ostavljajući ostatke žlezde“.
Nakon što je svoje zdravlje poverila u ruke lekara „MC bolnice“, ovoj pedesetogodišnjoj Novosađanki život se pretvorio u pakao. Umesto da za plaćenih 2.000 evra, koliko je koštao operativni zahvat štitaste žlezde, iz bolnice izađe zdrava, pacijentkinja je iz privatne bolnice aprila 2009. izašla doživotno unakažena.
Iako je u otpusnom pismu dr Zoričić napisao da je u potpunosti uklonio štitastu žlezdzu, naknadno je u Institutu u Sremskoj Kamenici konstatovano da u telu pacijentkinje i dalje postoje ostaci žlezde, zbog čega je u dva navrata morala da bude u izolaciji jer je primala terapiju radioaktivnim jodom.

- Usled operacije koju je izvršio dr Zoričić zadobila sam teške povrede u vidu paralize glasnica i suženja disajnih puteva. Nakon operacije, ton, boja i jačina glasa su mi se izmenili, zbog čega danas promuklo šapćem. Nakon dugog pričanja osećam veliki bol i ne mogu da pričam. Prilikom operacije prostor za disanje mi je sužen sa normalnih 15 milimetara na svega dva milimetra, zbog čega sam morala ponovo pod nož, kako se ne bih ugušila - promuklim, veoma tihim glasom za „Alo!“ je pokušala da ispriča Nataša, dodajući da joj se život nakon operacije u potpunosti promenio.

Ona kaže da usled vremenskih promena i fizičkog napora dobija gušenje, zbog čega postoji mogućnost da dođe do fatalnih posledica. Paraliza glasnih žica i otežano disanje nastalo je tako što joj je prilikom operacije štitaste žlezde povređen živac koji kontroliše mišiće grkljana i glasnica, koje se nalaze u pozadini.

Prof dr zoričić

Prof. dr Dragoljub Zoričić

- Pre operacije uopšte nisam bila obaveštena o rizicima. Nakon hirurškog zahvata, život mi se u potpunosti promenio. Vodila sam ranije crkveni hor, nastupala u muzičkim predstavama, bavila se sportom, a danas ne mogu ni da pričam, a kamoli da pevam - priča Nataša, dodajući da je zbog svega morala da zatvori i privatnu firmu koju je imala dok nije operisana.

Advokat pacijentkinje Uroš Tešmanović za „Alo!“ kaže da je u martu prošle godine podneo tužbu protiv „MC bolnice“ i profesora Zoričića kojom se traži naknada štete u iznosu od 3,5 miliona dinara.

- Tužbom se traži naknada materijalne i nematerijalne štete zbog nepoštovanja obaveze lekara da pacijenta informiše o rizicima operacije kojoj je podvrgnuta, zbog činjenice da dr Zoričić nije obavestio gospođu Ačanski da on nije endokrini hirurg, već da je abdominalni hirurg, zbog greške učinjene u izvođenju operacije i zbog propusta da se pacijent obavesti i u istoriji bolesti dokumentuje koje su trajne posledice po pacijentovo zdravlje nastupile nakon operacije - objašnjava advokat Tešmanović.


Komentar o ovom slučaju u „MC bolnici“ nismo mogli da dobijemo. Doktor Zoričić je u utorak izjavio da telefonom o tome ne može da priča, nakon čega je rekao da je u sredu slobodan. Na jučerašnje pozive, nakom što bismo rekli ko ga traži , odgovor je bio isti: „Doktor je u operacionoj sali“.

MC bolnica Novi Sad

I ranije je bilo problema
„MC bolnica“ došla je u žižu javnosti u septembru, kada je u njoj preminula Vesna Simović (45) iz Nikšića. Nakon operacije karcinoma materice, koji je bio u početnom stadijumu, ona je preminula od tromba, što je pokazala obdukcija. Nakon smrti, porodica nije dobila nijedan dokument o bolesti i preduzetim medicinskim radnjama od „MC bolnice“. Porodica pokojne Nikšićanke podnela je sudu predlog za obezbeđenje dokaza i deponovanje u depozit suda zbog bojazni da će bolnica naknadno sačiniti određenu dokumentaciju.
Poslednji komentari
  • Tuga :( Vreme: 12.12.2013 15:08h

    I naravno niko kriv, kao i uvek kad je lekarska greska u pitanju! U Srbiji su oni kao roboti, nikad ne grese, i sve po zakonu !

  • Marika Vreme: 12.12.2013 16:50h

    Sve je moguce. No, ja sam sa ovom bolnicom imala jako dobro iskustvo pre nekoliko meseci. Jeste da kosta, ali sada mi je odlicno. Moguce je da grese, moguce da je sada losije, ne znam. Ja sam tada bila zadovoljna. Treba se svakako ispitati sve.

  • Novosađanka Vreme: 12.12.2013 18:37h

    A šta rade nadležne inspekcije i lekarska komora? Šta čekate, zatvarajte tu bolnicu dok još nekog nisu upropastili! S obzirom koliko traju sudski procesi u ovoj zemlji, na žalost, dok se dođe do pravosnažne i izvršne presude postoji velika šansa da u ovoj ustanovi još neko prođe "kao bos po trnju" i da za to još debelo plati!

  • kleopatra Vreme: 12.12.2013 21:19h

    Prestanite sa tendecioznim komentarima...Ako tumor štitne žlezde zahvati svojim rastom nerve odgovorne za pokretanje glasnih žica,naravno da će i ti nervi operacijom biti odstranjeni...To je OPISANA komplikacija i u svakom udžbeniku taj podatak možete naci...Žao mi je gospodje,ali to se zaista dešava i nije do doktora.Takodje se veoma često dešava da se po operaciji mora ponovo intervenisati jer zaostaner deo tkiva...Nije to precizna granica pa doktor namerno ostavi deo tumora !! Ne napadajte čoveka ,nije greška već KOMPLIKACIJA !!!

  • Milka Vreme: 12.12.2013 22:37h

    Prof Zoricic, ti si dokaz zadnjeg mesta naseg zdravstva zajedno sa ostalom lekarskom mafijaskom bagrom koji su nedodirljivi zakonom!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP