Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NE BISTE VEROVALI U ČEMU JE CAKA

Evo zašto hleb uvek pada na namazanu stranu

Autor: Tanjug | 07.06.2015 - 17:20:00h | Komentara: 1

Na pitanje zašto hleb uvek pada na namazanu stranu, naučnici odgovaraju: zbog visine stola. Ako ste od onih kojima hleb stalno pada dok doručkujete za stolom, malo je verovatno da će vaš pod ostati čist.

Hleb

Hleb | Foto: Profimedia

Jer hleb nekako gotovo uvek padne sa "pogrešne", namazane strane.
To je ono što nazivamo "Marfijevim zakonom": jednostavno uvek pada ono što je sklono padu.

Naučnici, me]utim, ističu da to nema nikakve veze ni sa slučajnošću, ni sa namazom.

Britanski naučnik Robert Metjuz, član Kraljevskog astromonskog društva i Kraljevskog statističkog društva, dobitnik Ig-Nobelove nagrade 1996. za naučni rad o ovoj pojavi, ističe da hleb pada na namazanu stranu zbog "fundamentalnih konstanti" univerzuma, kao što je gravitacija.

- Hleb pada sa stola na namazanu stranu jer je univerzum tako sazdan, naveo je on tada u svojoj studiji, prenosi sajt universcience.

Nekoliko godina kasnije Metjuz će svoja zapažanja potkrepiti dokazima: rezultati testiranja 9.821 parčadi hleba pokazali su da je 6.101 palo na namazanu stranu, što je procenat od 62 odsto.

Iako veličina i oblik parčeta hleba kao i način njegovog pada imaju određenu ulogu, u većini slučajeva je visina stola ta koja je presudna za "masno prizemljenje".

Naime, hleb ima vremena da napravi samo polu krug pre nego što dotakne tlo.

Da bi se obrnuo ceo krug, potrebno bi bilo da sto bude visok tri metra ili da sila teže bude jača.
Kada su Metjuz i njegov tim bacali hleb sa oko 2,4 metra, 47 odsto od 2.000 parčadi palo je na nenamazanu, suvu stranu hleba.
Poslednji komentari
  • mm Vreme: 07.06.2015 19:39h

    Objasnjenje je vrlo prosto hleb pada na namazanu stranu iz razloga sto je promenilo teziste. Teziste se vise ne nalazi na sredini kriske hleba vec je blize namazanoj strani zbog tezine o to vam je objasnjenje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP