Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

UŽAS NAD UŽASIMA

Manekenki obrezali klitoris kada je imala pet godina!

Autor: A.O. | 18.10.2013 - 10:32:00h | Komentara: 0

Vris Diri (48) samo je jedna od devojčica iz Somalije kojoj su osakatili intimne delove. Danas se bori protiv genitalnog sakaćenja u zemljama Trećeg sveta.

varis diri

Varis Diri | Foto: facebook


U filmu 'Dah smrti', 15-om u nizu filmova o Džejmsu Bondu imala je manju ulogu. Spisateljica je, borac za ljudska prava, humanitarka i manekenka. Danas živi u Poljskoj sa svojih četvoro dece. Uz brojne nagrade i priznanja za svoj rad, Varis ipak je najpoznatija po tome što je 1997. otkrila da su je kao petogodišnju devojčicu obrezali.


Osim što su joj u rodnoj Somaliji osakatili genitalije, s 13 godina roditelji su je hteli prisiliti da se uda za muškarca koji je od nje bio stariji čak 47 godina. Spasila se tako što je pobegla kod rođaka.

Kada je odrasla, iz Somalije je otišla u London. Zaposlila se u restoranu brze hrane i tamo ju je primetio modni fotograf Terense Donovan. Prvi ozbiljni posao kao modela bilo joj je snimanje Pirelijevog kalendara 1987, a zatim je snimala reklamne kampanje za “Chanel”, “Levi's”, “L'Oréal” i “Revlon”. Snimala je editorijale za “Elle”, “Vogue” i “Glamour”, a 1995. o njoj su snimili dokumentarac naslova 'Nomad u Njujorku’.

Napisala knjigu o svom iskustvu
Nakon što je u intervjuu za časopis Meri Kler pričala o užasima koje je prošla kao dete, postala je UN-ova ambasadorka u borbi protiv obrezivanja devojčica. Njena knjiga 'Desert Flower' postala je bestseler. Po knjizi je 2009. snimljen i film.

- To što te jadne devojčice žive u zemlji Trećeg sveta, ne znači da moraju biti osakaćene. Kad bi neko tako osakatio devojčicu koja je bele rase, oko toga bi se podigla velika buka. Ipak, nije važna rasa, već je važno da se stane na kraj takvom mučenju - kaže Varis.

U Berlinu je otvorila kliniku u kojoj žrtve genitalnog sakaćenja mogu otići na rekonstruktivan operacijski zahvat. Nada se da će u budućnosti takvih klinika biti više širom sveta, pogotovo u Africi.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP