Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

OTVARANJE STARIH RANA

Amnestiran
Stefan Karić!

Autor: D. Ćuruvija - B. JELOVAC - A. DIMITROVSKA | 01.02.2013 - 17:52:00h | Komentara: 8

Stefan Karić (28), sin Sretena Karića, robijaće devet meseci, umesto godinu dana, zbog izazivanja saobraćajne nesreće zbog koje je Stanislava Staše Pavlović (37) ostala doživotni invalid! Kako “Alo!” saznaje, Kariću, kome već godinu dana polazi za rukom da odloži odlazak na robiju, sud je uvažio molbu za amnestiju i umanjio zatvorsku kaznu.

Sefan Karić

Smanjena mu je kazna, a još nije video zatvorsku ćeliju: Stefan Karić | Foto: Twitter

Ova odluka otvorila je stare rane porodice Stanislave Pavlović, koja već 12 godina život provodi u četiri zida, dok s druge strane, Karić živi u Moskvi, a robiju odlaže kako bi završio magistarske studije.

“Šta je devet meseci zatvora naspram naše robije. Naša Staša je nesposobna za rad i ne može da živi bez naše pomoći. Njen život vezan je za šetalicu sa kojom se kreće po kući i ulici, a ne može normalno ni da govori. Ona nema predstavu šta joj se dogodilo, kao ni ko je Stefan Karić. Ona njega zna sa slika i iz naših priča. Zanimljivo je da voli njegovu majku Slavku, koja je dolazila u bolnicu i banju. Međutim, niko od porodice Karić se više ne interesuje za našu Stašu”, opisala nam je svoje patnje Dušanka Pavlović, majka Stanislave, koja je povređena 29. aprila 2005. godine dok je bila u BMW-u koji je vozio Karić. Utvrđeno je da je vozio pijan brzinom od 148 kilometara na sat. Presuda Kariću je postala pravosnažna 2010, godinu dana kasnije je trebalo da se javi na izvršenje kazne u zatvoru u Padinskoj skeli, kroz čiju kapiju do danas nije prošao.

Stanislava Pavlović

Staša je 2005. postala doživotni invalid: Stanislava Pavlović | Foto: Privatni album

“Stefan Karić je ispunjavao uslove za amnestiju, pa mu je kazna smanjena za 25 odsto, odnosno tri meseca. Još uvek se razmatra njegov zahtev za odsluženje kazne u kućnom pritvoru jer su njegovi advokati podneli zahtev za zaštitu zakonitosti o kojoj će da odluči Republički tužilac, za šta ima rok od mesec dana”, kaže za „Alo!“ Ivana Ramić, sudija Prvog osnovnog suda.

ALO! INICIJATIVA

Pijani i bahati vozači da se proglase ubicama!

Porodice žrtava „ubica na putu“ nezadovoljni su izrečenim kaznama za smrt njihovih najmilijih i jedino žele pravdu.

Poslednje žrtve: Mira  (46) i Ana Romić (5)

Poslednje žrtve: Mira (46) i Ana Romić (5)

Bahatim vozačima se, kako kažu, u najvećem broju slučajeva izriču veoma blage kazne i suđenja traju godinama, a neki, zbog zastarelosti, nikada nisu kažnjeni.


„Šta mislite, kako je meni kada tog lika (Luku Karadžića), koga ne mogu da nazovem čovekom, gledam na televiziji, a trebalo bi da je u zatvoru“, ne skrivajući očajanje i bes pitao nas je Branko Rebić, otac Branislave Rebić (21), koja je poginula 2005. u udesu koji je, pijan, izazvao Luka Karadžić, član naprednjaka i brat haškog optuženika Radovana Karadžića. On je osuđen na dve i po godine zatvora, kaznu je trebalo da počne da izdržava u septembru prošle godine, ali je uspešno odlaže.

Zakon mu omogućio  da još bude na slobodi:  Luka Karadžić

Zakon mu omogućio da još bude na slobodi: Luka Karadžić

“Sedam godina je trajalo suđenje, on je osuđen na dve i po godine i još nije u zatvoru...Ne mislim da bi bahatim i pijanim vozačima trebalo da se izriču doživotne kazne, ali bi bilo pošteno da budu oštrije kažnjeni i da se ne dopusti da krivci izbegavaju kaznu“, kaže Branko.

Dragana Rusov, majka Ljiljane (24) i Milene (27) Rusov, koje su poginule marta prošle godine posle kobne vožnje Predraga Bojanića (35), zalaže se za pooštravanje kazni bahatim vozačima.

„Nikakva smrtna kazna ni doživotna robija ne može da mi vrati ćerke, ali oštrije kazne mogu da spasu drugu decu. Potrebno je, osim zatvora, takvim vozačima trajno oduzeti dozvolu i skloniti ubice sa puteva“, kaže majka nastradalih sestara.

Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome šta bi trebalo preduzeti. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je “u Srbiji život najjeftiniji u saobraćaju“ i da se „ljudi koji ubiju nekoga u saobraćajnoj nezgodi mnogo blaže kažnjavaju nego u ostalim slučajevima lišenja života“.
- Naša sudska praksa to tretira kao situaciono delo gde okrivljeni nije imao nameru, odnosno kao nešto što je moglo svakom da se desi.

Žrtve bahatih vozača

Ako razdvojimo nezgode iz nehata, činjenica je da postoje nezgode koje ne mogu da se dogode svakom već samo osobama koje grubo krše saobraćajne propise i bahato se ponašaju. Recimo, ako si svesno seo u automobil pijan, svestan si i da je moguće da ćeš nekog ubiti i zato smatram da bi takvi vozači trebalo da odgovaraju za ubistvo.

Prema Krivičnom zakonu, za umišljaj u slučaju saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama kazna je od dve do 12 godina, a za lišenje života sa umišljajem od pet do 15 godina. Međutim, smatram da bi nezgode sa smrtnim posledicama trebalo da budu kažnjive kao i svako drugo ubistvo, jer je razlika jedino u sredstvu da li je to automobil ili nož - kaže Okanović.

Iako do sada nije postojala nikakva inicijativa, povodom same ideje da saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama s umišljajem budu kažnjive kao ubistvo, Vladimir Cvijan, predsednik Odbora za zakonodavstvo Skupštine Srbije, kaže za „Alo!“ da bi taj odbor podržao sve što može pomoći povećanju bezbednosti u saobraćaju jer je to „velika bitka koju svi vodimo“.

- Ozbiljno bismo razmotrili svaki predlog za izmenu Krivičnog zakona ukoliko to može da pomogne poboljšanju i ja bih lično podržao svaku takvu inicijativu, ali bismo prvo voleli da dobijemo neki konkretan predlog koji bismo razmotrili i mišljenje kako bi to u procesnom smislu moglo da funkcioniše. Ono što za sada mogu da uradim jeste da na nekom od stručnih skupova koje organizuje Ministarstvo pravde postavim to pitanje među vrhunskim pravnicima, što ću i uraditi - kaže Cvijan.

Profesor Milan Škulić kaže da je takva ideja besmislena, neprimenljiva u našem pravnom sistemu, ali i da u svetu ne postoji nijedna ozbiljna država koja to tako tretira, te da bi otuda struka bila protiv takve ideje.
Poslednji komentari
  • mile Vreme: 01.02.2013 00:19h

    jedan slucaj u bujanovcu vec 5 i po godine nije okoncan ni u prvom stepenu, k.br.1897/10 osnovni sud vranje.predmet se krije po fiokama suda,optuzeni trajkovic boban iz bujanovca koji je poznati alkoholicar i narkoman je dana 3.9.2007.na lokalnom putu bujanovac-davidovac u saobracaju na mestu ubio zivka zarica biciklistu,

  • skakljo Vreme: 01.02.2013 08:45h

    Profesore ni u jednoj drzavi na svetu necete sresti budaletine od vozaca kao u Srbiji,moze se ovakvom bar zabranit dozivotno da upravlja motornim vozilom,to ima profesore...

  • DJordjevic Valentina Vreme: 01.02.2013 10:14h

    Napokon da neko pokrene i takvu inicijativu, svaka cast i hvala Alo novinama.Moj sin je nastradao zbog pijanog vozaca ali, nemoraju i druga deca. Najteza su sudjenja koja su duga i teska kad vidite coveka koji vam je ubio dete. Vidite njegovu porodicu koja sa njim razgovara a ja znam da moje dete necu moci nikad da zagrlim.

  • Ivan Vreme: 01.02.2013 13:38h

    Konacno da se uvede neki red. Meni je letos,brat poginuo. Ubica je pusten odmah nakon uvidjaja... Pa da li to negde u svetu postoji... Ubijete nekoga i setate se normalno... Uvesti strozije kazne i oduzimanje dozvole dozivotno....

  • čitateljka Vreme: 01.02.2013 19:38h

    Bravo ALO za inicijativu! Ovo je sramota šta se radi kod nas (i to kako se vozi, i to kako se sudi)!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP