Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MLADI NAJVIŠE GINU U SAOBRAĆAJU

Bombe na asfaltu!

Autor: A. E. | 27.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vodeći uzrok smrtnosti mladih u Srbiji nisu narkomanija, samoubistva, bolesti. To je saobraćaj ili bolje rečeno neodgovornost mladih za volanom. Statistika pokazuje da su najčešći izazivači saobraćajnih nesreća mladi.

Strašne scene na  srpskim putevima

Strašne scene na srpskim putevima | Foto: Milan Cvijetić

Poslednja teška saobraćajka na Adi Huji, u kojoj su život izgubila dva mladića od 18 i 20 godina i maloletna devojka, samo je poslednja u nizu nesreća koja pokazuje da je neophodna hitna izmena zakona o bezbednosti saobraćaja.
Dobar vozač se ne rađa, već se stvara. Mladi vozači željni dokazivanja često prave greške koje koštaju njih i druge učesnike u saobraćaju. Zbog toga roditelji i društvo moraju biti ključni u stvaranju odgovornih i samosvesnih mladih vozača, smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.


- Roditelji koji vozaču početniku daju volan u ruke su najverovatnije isti oni koji su to dete kao malo vozili na prednjem sedištu. Onda ne možete očekivati da će to dete sutra biti savestan vozač kada mu već od malena dajete takav primer. Zato budite primer svojoj deci. Problem je u tome što roditelji to često olako shvataju, a otud i porazna crna statistika. Naglašavam, nikada nemojte deci davati automobil kada izlaze uveče. Umesto toga dajte im novac za taksi ili sami dođite po njih.
Izmenama zakona će uvesti kaznene mere koje neće zaboleti samo dete, već i tog neodgovornog roditelja - kaže Okanović, dodajući, međutim, da probleme mladih vozača ne treba rešavati represivnim merama, već pre svega obrazovanjem.
- Uvođenje obrazovanja u oblasti saobraćaja već u vrtiće, a zatim i u osnovne i srednje škole jedino može dati rezultate na duže staze. Na stvaranju svesti mora se raditi od najranijeg uzrasta - ističe Okanović.

Porazna statistika


Posle nesreće na Adi Huji, skupština će usvojiti hitne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje predviđaju da se osobama do 21 godine zabrani upravljanje vozilom, snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom od 23 do šest sati ujutru, da za njih važi nulta tolerancija na alkohol, i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici. Izmene će važiti od 1. januara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP