Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU?!

Crna statistika: Na putevima Srbije poginulo 291 dete za 10 godina!

Autor: Tanjug | 01.09.2014 - 12:34:00h | Komentara: 0

U proteklih 10 godina na putevima Srbije poginulo je 291 dete a oko 18.000 je povređeno u saobraćajnim nesrećama, i prioritet Vlade i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jeste bezbednost u saobraćaju svih gradjana a posebno dece, rekla je danas resorni ministar Zorana Mihajlović.

Saobraćajni znak

 

U Beogradu ima 31 "crna tačka" a u celoj Srbiji 291 na putevima u neposrednoj blizini škola, gde deca stradaju u saobraćajnim nesrećama i u narednih do godinu i po dana, u dogovoru sa Agencijom za bezednost saobraćaja, te "crne tačke" biće obezbeđene, najavila je Mihajlović, tokom obilaska nove saobraćajne signalizacije u zoni Osnovne škole "Nikola Tesla" u selu Skela kod Obrenovca, čije je postavljanje koštalo oko 1,5 miliona dinara.

- Novac za bezbednost u saobraćaju će se naći. Obaveza 'Puteva Srbije' jeste da u svom planu ima jedan deo budžeta, koji je isključivo opredeljen za bezbednost u saobraćaju - istakla je ministrka saobraćaja.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa "Putevima Srbije" i Agencijom za bezbednost saobraćaja, kako je dodala, postavili su savremenu saobraćajnu signalizaciju ispred Osnovne škole "Nikola Tesla" u Skeli kod Obrenovca, koja se nalazi na krivini, i tu je, nažalost, u prethodnih 10 godina devetoro dece iz te škole povredjeno.
"Najvažnije na ovom svetu je ljudski život, posebno dečiji život, i sve dok ne bude taj bilans bio 'nula' poginule i 'nula' povredjene dece, mi nećemo biti zadovoljni", poručila je Mihajlovićeva.

Podsetila je takodje da je Vlada Srbije oformila Koordinaciono telo za bezbednost u saobraćaju, u koljem su gotovo svi članovi srpske vlade, a čiji ona predsedavajući, kao resorni ministar.

- Na prošloj sednici smo dogovorili da, u okviru građanskog vaspitanja, deca uče jedan deo 'šta znaš o saobraćaju', što ne znači da kroz ostale predmete neće biti zastupljeno znanje o samom saobraćaju - kazala je potpredsednica Vlade Srbije.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da se to Javno preduzeće godinama bavi bezbednošću u saobraćaju, pri čemu su prioritet škole i postavljanje zaštite i saobraćajne signalizacije u njihovoj blizini.

U blizini puteva prvog i drugog reda u Srbiji se nalazi oko 125 škola, i za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju kod tih škola potrebno je oko 250 miliona dinara, naveo je Drobnjak.

Direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju Krsto Lipovac istakao je da će najznačajnija biti inicijativa Agencije i bolja koordinacija sa drugim ministarstvima, posebno sa ministarstvom koje je nadležno za poslove prosvete i obrazovanja.

Agencija za bezbednost u saobraćaju je pokrenula niz inicijativa kod Ministarstva obrazovanja, rekao je Lipovac i izrazio očekivanje da će vrlo brzo sa ministrom obrazovanja razgovarati o unapredjenju nastavnih planova i programa u delu koji se tiče bezbednosti u saobraćaja, odnosno o implementaciji sadržaja ne samo u jednom, nego u svim nastavnim predmetima.

Lipovac je najavio da će razgovarati sa kolegama sa Učiteljskog fakulteta da implementiraju programe o bezbednosti u saobraćaju u svoje nastavne planove, što je izuzetno važno za održivost koncepta saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP