Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MALIŠANI NAJVIŠE STRADAJU KAO PUTNICI U VOZILIMA

Deca ginu jer nisu vezana!

Autor: A. E. | 13.11.2014 - 07:45:00h | Komentara: 2

Iako je zakonom strogo zabranjeno da se deca voze u krilu ili na prednjem sedištu i propisano je da deca moraju biti smeštena u posebnim auto-sedištima, svakodnevni su primeri da roditelji svoju decu voze ne poštujući ove propise.

Najveću opasnost za mališane na  putevima predstavljaju roditelji

Najveću opasnost za mališane na putevima predstavljaju roditelji | Foto: Andrej Isaković

Pod izgovorom: “Idemo tu iza ugla”, “Nećemo daleko” ili da bi udovoljili deci, pojedini roditelji dozvoljavaju deci vožnju na prednjem sedištu, dovodeći time u opasnost njihov život.


Uprkos odredbama zakona, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ovo. Statistike govore da najveću opasnost za mališane na srpskim putevima predstavljaju njihovi roditelji. Razlozi su najverovatnije smanjen strah od kazni, visoka cena sedišta za decu, ali i nedostatak svesti o mogućim posledicama po decu. Kao upozorenje da bi trebalo da budu odgovorniji i obazriviji, govori podatak da deca u Srbiji najviše stradaju kao putnici u vozilu, jer nisu bila propisno smeštena i obezbeđena tokom vožnje.

- Roditelji su u velikoj zabludi da spora vožnja ili blizina odredišta ne predstavljaju veliki rizik po dete i da su deca sigurna u njihovim rukama čak i pri malim brzinama. Lično sam se nagledao svačega, ne samo da u krilu voze decu koja još ne umeju ni da hodaju, nego sam, kada sam vodio dete u vrtić, video čoveka koji je dvoje dece dovezao na motoru?! Voze ih i u gepeku, na instrument tabli... U razgovoru sa njima slušam objašnjenja kako od kuće do vrtića ima 200 metara, kako se to njima ne može desiti, a to je potpuno neosnovano i ne shvataju da to da li će im se nešto desiti ne zavisi od rastojanja koji prelaze. Prosto roditelji moraju biti mnogo odgovorniji jer nisu sami u vozilu - ističe Okanović dodajući da je to samo jedna strana problema.

- Problem je i kaznena politika. Prema važećem zakonu, deca od tri do 12 godina ne moraju da budu u sedištu, ali ja smatram da deca u uzrastu od tri godine nisu spremna za samostalnu vožnju. Samo u tom slučaju bih preporučio da ne poštuju grubo slovo zakona i da decu prevoze u sedištima i kasnije. Moj predlog je da se predstojećim izmenama zakona uvrsti da kazna za vožnju na prednjem sedištu bude 100.000, kao i da se poveća godina starosti deteta koje je u obavezi da koristi auto-sedište. Međutim, činjenica je da ne možemo kaznenim merama primoravati roditelje da vode računa o svojoj deci, pa je najveća odgovornost na njima.

Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže:

- dete mlađe od 12 godina ne sme se da se vozi na prednjem sedištu
- dete do tri godine prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika
- izuzetno, dete do tri godine se može prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u auto-sedištu (korpi), koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk

Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 13.11.2014 08:41h

    Meni je stariji sin sedeo u sedištu za decu do skoro 5. godine, a mlađi će uskoro napuniti 3 i ne planiram da izbacujem sedište. Sigurniji je u njemu! Mada se dešava da mi se koleginici ili prijatelji čude što vozim toliku decu u tim sedištima.

  • Vasilj Vreme: 13.11.2014 14:55h

    Dete od dve fodine vozi se u sedistu, dete od skoro 5 godina je u sedistu. Dete od 9 godina je vezano na zadnjem sedistu. Svi su naravno na zadnjem sedistu. Samo jedna navika od malih nogu, kako za decu, tako i za mene kao roditelja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP