Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

DESET GODINA POSLE STRAVIČNE AUTO-TRKE U NEGOTINU

Niko nije kriv za tragediju!

Autor: A. Dimitrovska - B. Jelovac - E. A. | 16.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Za stravičnu tragediju na auto-trkama u Negotinu, kada je vozilo izletelo sa staze, usmrtilo Radmilu Bukvić (66) i pokosilo desetak, mahom mladih osoba, niko neće odgovarati!

Žena  poginula  štiteći  sedmogodišnju devojčicu  u publici

Žena poginula štiteći sedmogodišnju devojčicu u publici

Ni posle deset godina postupak protiv okrivljenih tadašnjih čelnika policije i funkcionera Demokratske stranke Srbije ostaće bez sudskog epiloga jer je, kako “Alo!” ekskluzivno saznaje, nastupila apsolutna zastarelost!


Upravnik zatvora


Ljubiša Stojanović, koji je terećen da je “naložio” da se sačini nezakonito rešenje i dozvoli održavanje trka za koje nisu bili ispunjeni ni formalni ni organizaciono-bezbednosni uslovi, kako “Alo!” saznaje, postavljen je nedavno na mesto vršioca dužnosti upravnika Okružnog zatvora u Negotinu dok se na predstojećem konkursu ne izabere novi upravnik.


 

Deceniju od tragedije obeležila su dva sudska postupka pred Višim sudom u Negotinu, kada su optužbe najpre pale u vodu, a zatim, septembra 2011. godine, optuženi Aleksandar Ilić (51) direktor aut- trke „Negotin 2003“ i visoki funkcioner DSS-a, biva oglašen krivim za izazivanje opšte opasnosti i osuđen na godinu dana zatvora.
U istom ponovljenom postupku, Dragoljub Caranović (58), tadašnji komandir saobraćajne policije Negotin, osuđen je na šest meseci zatvora zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti. Dragan Stanojević Džanko (40), vozač koji je nakon zaustavljanja trke modifikovanim “jugom” od 2.000 kubika, za koji nije imao overen karton o tehničkoj ispravnosti, pokosio tehničko obezbeđenje i punom brzinom uleteo u publiku, dobio je kaznu od od osam meseci zatvora.
Boban Čolić (48), vlasnik Auto-kluba Drajver, u čijoj organizaciji su održane trke, osuđen je na deset meseci zatvora. Krivice su oslobođeni Radan Arsić, tadašnji načelnik saobraćajne policije Bor, Ljubiša Stojanović, tadašnji načelnik OUP-a Negotin, i Miroslav Popović, glavni sudija trke.

Predmet je prosleđen Apelacionom sudu u Beogradu, gde je 22. aprila odlučeno da se pokrene postupak pred tim sudom. Prvi pretres održan je 28. avgusta, četiri dana pre nego što je nastupila apsolutna zastarelost, gotovo na desetogodišnjicu tragedije!

Kobna trka odigrala se 7. septembra 2003. Vozač “juga” je naglo zakočio, zaneo se u desnu stranu, udario i odbacio visoko sudije Nenada Balcacanovića (29) i Ljubišu Petrikića (44), a potom uleteo među gledaoce koji su stajali ispod nadvožnjaka. Među prvima na udaru našla se Bukvićeva, koja je svojim telom zaštitila tada sedmogodišnju devojčicu koja se nalazila u publici.

Vašarska trka konja

Posle tragedije, Nebojša Atanacković, reli vozač i tadašnji član Odbora za sport SCG, izjavio je:
“Sve je ličilo na vašarsku trku konja. Kao da nikome nije jasno koliko su auto-trke opasne. Nesreće se dešavaju, a pravila kojih se organizatori moraju pridržavati u službi su bezbednosti. Auto-moto savez Srbije, čiji član nije klub koji je organizovao trku u Negotinu, postupa po strogim pravilima. Čini se da ni policija nije radila svoj posao. Sudije nisu imale licence. Odboru za sport nije bila prijavljena trka, a organizovanje je bilo i mimo AMS-a”, rekao je Atanacković.

Poslednji komentari
  • Neko Vreme: 19.10.2013 00:18h

    Nemojte se zezati sa ovim!Buduci da sam jedna od poveredjenih mogu komotno da vas tuzim!!!Ovde je smrtni ishod u pitanju i moglo je biti mnogo gore.Bolje po vas da ne lupetate!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP