Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRE TAČNO GODINU DANA UGAŠEN MLAD ŽIVOT

Oprostio sam Lukinom ubici

Autor: E. Sadiku | 25.07.2015 - 20:00:00h | Komentara: 0

Saobraćajna nesreća koja se dogodila 25. jula prošle godine na Brankovom mostu uzdrmala je javnost, jer policija danima nije mogla da odgovori na pitanje ko je upravljao automobilom koji je u centru prestonice usmrtio Luku Jovanovića (21).

Bojan Jovanović  tokom protesta na  Brankovom mostu

Bojan Jovanović tokom protesta na Brankovom mostu | Foto: Boško Karanović

Tragedija se dogodila kada su četiri drugara, vraćajući se iz noćnog provoda, gurala pokvarenu “ladu” preko Brankovog mosta. Preživelima Marku, Urošu, Maksimu i Lazaru u sećanju je ostao jak blesak farova i potom nepomično telo njihovog druga Luke na putu.

Selfi iz „kantrimena“ trenutak pre nesreće

Selfi iz „kantrimena“ trenutak pre nesreće

Kontroverze oko slučaja „kantrimen“


Slučaj “kantrimen“ od samog početka prati niz kontroverzi - od toga da se ne zna gde je automobil, preko nagađanja da je zapravo u vlasništvu nekog moćnika, pa do niza čudnih sudskih odluka, koje nisu u skladu sa dosadašnjom sudskom praksom. Sudija Trećeg suda Svetlana Galić je pustila Bratislava Vesovića iz pritvora iako je on sa Milićevim sakrio „kantrimen“. Stručna javnost je ostala začuđena i kada je isti sudija odlučio da sasluša sve saputnice iz “kantrimena” koje su već pravosnažno osuđene po sporazumu o priznanju krivice. Odluka je neuobičajena jer se u tim slučajevima osuđeni ne poziva da svedoči, nego se na suđenju čita njegovo priznanje. Uprkos tome tužilaštvo je izgradilo čvrst predmet i uskoro bi trebalo očekivati presudu.

Danas, kada porodica daje godišnji pomen Luki, njegov otac Bojan, koji u trenucima nakon nesreće nije imao vremena da ožali sina boreći se da krivac bude pronađen, u ispovesti za “Alo!” kaže da mu je poslednjih 365 dana proletelo kao sekund u magli, ali i da se oseća umorno i prazno jer mu se čini kao da se čitav život borio sa vetrenjačama.

- Nakon tragedije nisam imao vremena da ožalim sina. Usredsredio sam se na to da se pronađe osoba koja je odgovorna za nesreću. Na početku istrage činilo mi se da ona ne ide u dobrom pravcu, a to nisam mogao da dozvolim. Izašao sam sa Lukinom slikom na Brankov most i tada su se stvari promenile - priča Bojan, uz koga je ubrzo čitava Srbija stala.
Tačno 22 dana od nesreće misteriozni vozač ubica dobio je lik, a i ime i prezime.

- Rekli su mi da sumnjiče Marka Milićeva i da se očekuje njegovo hapšenje jer je u Turskoj. Tada je uhapšeno njih šestoro koji su pomogli Milićevu da prikrije zločin i pobegne iz zemlje. Međutim, umesto vesti o njegovom hapšenju, opet je stigla informacija da je nestao. Prvog septembra su me obavestili da je uhapšen u Kini - nastavlja Bojan, koji redovno prati suđenje koje i dan-danas nije okončano.

Marko Milićev  uhapšen u Kini

Marko Milićev uhapšen u Kini | Foto: facebook


- Da se razumemo, rešio sam da više neću da budem ljut. To nije dobro ni za Luku, a ni za porodicu, s obzirom šta se sve dešavalo. Tugu i bol nosićemo mi, članovi porodice, a Luka će nam večno nedostajati. Što se mene tiče, za krivce mogu samo da kažem: bože, oprosti im jer ne znaju šta su učinili, nažalost, ugasili su jedan mladi život. Ali krivca treba osuditi i zakon pooštriti pogotovo kod osoba koja skrivi nesreću pobegne - navodi Bojan.

Prekinuta  mladost: Luka  Jovanović (21)

Prekinuta mladost: Luka Jovanović (21)

Oluja nazvana po Luki


- Tog 25. jula sve je stalo. Bukvalno je stao život mojoj porodici i sve se promenilo. Dva dana je trajala borba Luke da preživi. Taj 27. jul nikada neću zaboraviti. Te noći je jako grmelo, grom je pukao iznad Hrama Svetog Save i iznad stana u kome je Luka živeo u isto vreme kada mi je sin izdahnuo. Ja sam ujutro saznao da mi je sin izgubio bitku, a ujedno i čuo da je oluja od prethodne noći dobila ime Luka. Da li taj splet okolnosti ima neke veze ili je neko želeo nešto da poruči, ne znam, ali za mene ima simboliku - priseća se Bojan.

„Lada“ koju je Luka  gurao kobne večeri

„Lada“ koju je Luka gurao kobne večeri

Hronologija


25. jul 2014. - Vozač “kantrimena” udara u Luku Jovanovića na Brankovom mostu i beži sa mesta udesa
26. jul - Policija traga za “fijatom 500 l“ umesto za “mini morisom“
27. jul - Luka Jovanović je podlegao teškim povredama koje je zadobio u saobraćajnom udesu
28. jul - Policiji su dostavljeni podaci da je u pitanju “mini moris kantrimen“
29. jul - Sahranjen je Luka Jovanović na Bežanijskom groblju.
2. avgust - Na Brankov most je izašao Bojan Jovanović držeći sinovljevu sliku i tražeći da se uhapsi vozač “kantrimena“
3. avgust - Građani se okupljaju na mostu i daju podršku ocu Luke Jovanovića
16. avgust - Identifikovan Marko Milićev, za koga je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da se nalazi u Turskoj i da se radi na njegovom hapšenju
18. avgust - Ministar saopštava da su Bratislav Vesović, Nikola Lepen, Tamara Bogdanović, Milica Novaković, Saša Janković i Dana Manevski osumnjičeni za pomaganje Milićevu prilikom prikrivanja zločina i bekstva iz zemlje
1. septembAr - Marko Milićev uhapšen je u Kini na aerodromu
7. septembar - Milićev je oko 22 časa deportovan u Srbiju
24. februar 2015. - Počelo suđenje Milićevu, Vesoviću i Jankoviću, dok su ostali optuženi potpisali sporazum o priznanju krivice

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP