Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! INICIJATIVA: OŠTRIJE KAZNE ZA „UBICE NA PUTU“

„Pijanim naočarima protiv pijanih vozača”!

Autor: D. Ćuruvija | 07.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 2

Porodice žrtava „ubica na putu“ nezadovoljne su izrečenim kaznama za smrt njihovih najmilijih i jedino žele pravdu.

Prezentacija  „pijanih“ naočara

Prezentacija „pijanih“ naočara

Bahatim vozačima se, kako kažu, u najvećom broju slučajeva izriču veoma blage kazne i suđenja traju godinama, a neki, zbog zastarelosti, nikada nisu kažnjeni. Inicijativi da se pooštre kazne za bahate i pijane vozače pridružile su se i javne ličnosti.


Snežana Tripković, majka mladića Ognjena (23), koga je 2011. usmrtio pijani vozač, predsednica Udruženja porodica stradalih u saobraćaju „U čast palih anđela“, zalaže se za promenu Zakona o saobraćaju kako bi se saobraćajke sa smrtnim ishodom prouzrokovane krivicom vozača tretirale kao ubistvo i kako bi se tim vozačima trajno oduzimale dozvole. Ona je organizator akcije „Vidim da ne vidim“, kojom se pomoću takozvanih pijanih naočara skreće pažnja na opasnost vožnje u alkoholisanom stanju.

-Treba veća politička volja za to jer smo zemlja koja u Evropi ima najveći broj stradalih u odnosu na broj stanovnika. Porodice stradalih ponižene su na sudovima malim kaznama koje se dobijaju krivci, a koje im se još smanjuju u drugostepenim odlukama na uslovne, a masa njih nema novca za sudske troškove. Ne znaju kakva sve prava mogu da ostvare - navodi Snežana, koja članovima daje pravnu i emotivnu pomoć, ali sa prijateljima edukuje i skreće pažnju na opasnost vožnje u pijanom stanju. U tu svrhu su u decembru započeli akciju „Vidim, da ne vidim“, koju sprovode pomoću takozvanih pijanih naočara.

Ognjen  Tripković

Ognjen Tripković


-Da bismo sprečili vožnju pod dejstvom alkohola, nabavili smo „pijane naočare“, koje kod trezne osobe simuliraju pogled osobe koja ima više od dva promila alkohola u krvi. U takvom stanju čovek ne može da se rukuje, a kamoli da vozi. Cilj nam je da svako ko u treznom stanju stavi „pijane naočare“ nikada ne sedne pijan za volan ili sa vozačem koji je u alkoholisanom stanju. Sredstva koja su prikupljena po noćnim klubovima, gde se najviše konzumira alkohol, uložena su u edukaciju u auto-školama i srednjim školama o uticaju alkohola tokom vožnje.
Ovo nije želja za osvetom, već preventiva - objašnjava Snežana, koja ističe da se u Kanadi izriče doživotna kazna vozaču koji u pijanom stanju usmrti nekog, dok u Španiji dobijaju po 20 godina za jednu usmrćenu osobu. Pošto sve radi od kuće, Tripkovićeva navodi da bi im trebala kancelarija u Beogradu u kojoj bi porodicama stradalih na srpskim putevima pružali pravnu i drugu pomoć. Porodice nastradalih mogu da kontaktiraju sa Tripkovićevom na telefon 061/33 165 93 ili preko „fesjbuk“ stranice „Bahati vozači ne smeju da prođu nekažnjeno“.
Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 07.02.2013 18:47h

    naravno da treba promeniti zakon i povecati kazne bahatim vozacima,naravno da smo kao roditelji povredjeni i ponizeni,nijedan od tih ubica nije dobio maksimalnu kaznu,

  • anonimus Vreme: 09.02.2013 17:24h

    Da li vest koja je danas izašla u skoro svim novinama,da je apelacioni sud smanjio kaznu propalitetu i narkomanu Miloradu Filiću iz smedereva,koji je ubio dvoje mladih prošle godine u smederevu,ide u prilog ovome?U apelacionom sudu sede ubice.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP