Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TURSKI ŠLEPER USMRTIO ČETIRI RADNIKA IZ LESKOVCA

„Sina mi iz postelje oterali u smrt!”

Autor: Milica Ivanović - Branko Janačković | 13.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Bol i leleci razležu se po domovima poginuluh Leskovčana, radnika ovdašnjeg preduzeća „Centum“ koji su poginuli juče ujutro oko 3.30, u stravičnom sudaru turskog šlepera i dva kombi vozila, kod motela „Nais“ na autoputu Niš-Beograd.

Turski šleper usmrtio četiri radnika iz Leskovca

Turski šleper usmrtio četiri radnika iz Leskovca

- Sine Aco, majčino zlato, ostali smo bez tvog lepog osmeha, bez tvoje dobre duše - plakala je majka Aleksandra Stojanovića (21) iz Donjeg Stopanja, najmlađeg od četvorice stradalih koji su kobnog jutra krenuli na gradilište u Šapcu.


Pored Aleksandra, na autoputu poginuli su i keramičar Jovan Cvetković Beli (65) iz sela Bogojevce i građevinac i poslovođa Grujica Dojčinović (58) iz prigradskog naselja Bobište, svi radnici „Centuma“, dok je četvrta žrtva tragične saobraćajne nesreće M. J. (53) iz mesta Razgojna kod Leskovca.

Prema priči rodbine, radnici predvođeni Cvetkovićem su u četvtak veče oko 11 časova krenuli kombijem iz Leskovca ka Šapcu. Kod „Naisa“ se pokvarilo vozilo, pa su iz „Centuma“ pozvali Aleksandra, inače vozača, da drugim kombijem došlepa vozilo do Leskovca.
- Moj sin je celog tog dana radio. Oko jedan sat posle ponoći se vratio sa vožnje iz Niša i spremio se za spavanje. Usledio je telefonski poziv. Iz firme su ga zvali da se hitno vrati nazad i pomogne kolegama. Bukvalno su mi ga izvukli iz postelje i oterali u smrt - priča njegova majka Vesna Stojanović, od koje se ne odvajaju suprug Zoran i maloletna ćerkica.

U domu zidarske porodice Dojčinović, rodom iz Crne Trave, ne čuje se glas, jer je porodica u šoku. U dvorištu se šeta samo iznemogao Grujičin otac.
– Moj sin je radio po celoj zemlji i nema gradilišta u Srbiji na kome nije bio. Od sudbine se, izgleda, ne može pobeći - priča starac.
Iza Grujice su ostali kćerka i sin i unuk, takođe građevinic zaposleni u „Centumu“.

Iz skromne kuće doma Jovana Cvetkovića čuje se kuknjava i žena i muškaraca. Za tragediju su čuli od komšija koji minut ranije. Pitaju novinare da li je istina, da li je tačno da je njihov suprug, brat i otac poginuo.
- A ja ga zovem telefonom celo jutro i ceo dan. Slutila sam neku nesreću. Moj Joco, domaćine moj, šta će tvoj sin bez tebe, ti si nam bio stub. Poginuo si za to prokleto parče hleba - kuka na sav glas pokojnikova supruga Svetlana.
Cvetković je za nekoliko nedelja trebalo da se penzioniše. On i njegova supruga su pre nekoliko godina ostali bez ćerke srednjoškolke, stare 18 godina. Jovan nikada više nije zapevao ni zaigrao.

Zanimljivo je da ove porodice niko nije obavestio o smrti namilijih ni deset sati posle tragedije. Aleksandrov otac Zoran Stojanović, konobar u beogradskom restoranu „Kumbara“, čuo je za tragediju oko devet časova i po incijalima naslutio da se radi o njegovom sinu.
- Kad sam stigao kući video sam da moji ništa nisu čuli – priča čovek koji još ne shvata kako je ostao bez sina jedinca.

U leksovačkom preduzeću „Centum“ juče se niko nije javljao na telefon, pa tako nismo mogli da proverimo tvrdnju rodbine poginulih da je to preduzeće imalo stara i neispravna vozila koja su se često kvarila, te da se zbog toga, navodno, putovalo samo noću kako bi se izbegla policija.

Vozač jednog od kombija A. J. (28) iz leskovačkog sela Vinarce i vozač šlepera i turski državljanin Mehmed O. Z. (62) zadobili su povrede glave, ali su na prijemu u Urgentni centar KC u Nišu bili stabilni i van životne opasnosti.

Do tragedije je došlo oko 300 metara pre isključenja za motel „Nais“ u pravcu Beograda, kada je turski šleper, do vrha natovaren lubenicama, u punoj brzini naleteo na kombi marke „mercedes“ i „ford“, koja su stajala parkirana u zaustavnoj traci.

Pretpostavlja se da je deo putnika iz kombija bio van vozila jer su navodno pretovarivali stvari iz jednog u drugo vozilo. Šleper je odbacio u jarak i bukvalno samleo „fordov“ kombi, a onda se prevrnuo na bok, dok je „mercedesovo“ vozilo samo oštećeno u zadnjem delu.

- „Fordov“ kombi je odbačen tridesetak metara kraj puta, a tela, i pojedini delovi tela nastradalih, bili su rasuti oko njega. Kombi je do te mere oštećen da je maltene bilo nemoguće utvrditi marku vozila. Bio je to stravičan prizor, kaže naš izvor.

“Fordov” kombi je izvučen iz jarka i utovaren dizalicom na šlep vozilo, dok je uviđaj kraj turskog šlepera trajao satima, jer se istovarala roba u prisustvu predstavnika Carine. Šleper je morao biti potpuno ispražnjen da bi bio podignut jer se strahovalo da bi ispod njega moglo biti još žrtava.

Da li se turski vozač uspavao, pa naleteo na parkirana kombi vozila ili je, pak, zbog zdravstvenih tegoba ili nekog trećeg razloga skrenuo u zaustavnu traku, znaće se tek po okončanju uviđaja. Takođe, nije poznato ni zbog čega su kombi vozila stajala u zaustavnoj traci. Da li se jedan kombi pokvario, pa je drugi došao kao pomoć ili su se zaustavili iz drugog razloga, u ovom trenutku nije poznato. Nezvanično se saznaje da postoji očevidac nesreće, a to bi jedino mogao biti neki kamiondžija ili vozač koji se u gluvo doba noći zadesio na autoputu. U Osnovnom javnom tužilaštvu juče nisu mogli da saopšte više detalja dok se uviđaj ne završi.

Neutešni roditelji i sestra Aleksandra Stojanovića

Neutešni roditelji i sestra Aleksandra Stojanovića

Preživeli nesreću


Vozač kombija A. J. zadobio je povredu glave i na prijemu je bio svestan i stabilan. Smešten je na odeljene intenzivne nege Klinike za neurohirurgiju. Turski vozač je zadobio povrede glave i tela i takođe je svestan i stabilan. On je zbrinut na odeljenju intenzovne nege Urgentnog centra. Obojica pacijenata nisu bila životno ugrožena na prijemu, a njihovo stanje se redovno prati, kaže direktor Urgentnog centra dr Miodrag Lazić.
Rodbina A. J. juče se okupila pred vratima Klinike za neurohirurgiju nakon vesti o njegovom povređivanju. Oni nisu želeli da razgovaraju sa novinarima, rekavši da ne znaju šta se dogodilo i gde su se A. J. i ostali nastradali uputili. Otac i majka povređenog A. J. saznali su za udes tek posle nekoliko časova, jer su od jutra bili na njivi, obavljajući redovne poljoprivredne poslove.


Odbio da vozi i izbegao nesreću


Crveni kombi s radnicima trebalo je iz Leskovca do Šapca da odveze Miloš Đikanović, ali on je, prema navodima njegovih drugova, odbio te večeri da krene na put, ljut što mu gazda nije isplatio platu. Tako je ostao živ. On juče nije hteo da razgovara s novinarima.

Poslednji komentari
  • sumadinac Vreme: 13.06.2015 11:17h

    Cesto putujuci zadnjih 6-7 meseci na relaciji Krusevac-Nis,primetio sam da turski i makedonski kamioni i sleperi voze sa desnim tockovima duboko po zaustavnoj traci a sa levim po desnoj traci.Mozda je i to uzrok ove teske nesrece...

  • mihajlo Vreme: 13.06.2015 14:33h

    zalosno , saucesce porodicama nastradalih

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP