Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STOP ZLOČINCIMA ZA VOLANOM

UBICA! Strpajte ovog ludaka u zatvor i bacite ključ!

Autor: N. N. Travica - M. Dudvarski | 10.06.2014 - 20:05:00h | Komentara: 49

Prekršajni sud u Novom Sadu već vodi tri postupka protiv Despota Vranića (21), koji je svojim „audijem 8“ preksinoć usmrtio Vladicu Vanju Matović (20), Milicu Ležimirac (20) i Aleksandar Marić (20) u Novom Sadu. Porodice stradalih očekuju maksimalnu kaznu za Vranića, koji je „audijem“, vozeći brzinom od 160 kilometara na sat, bukvalno razneo „polo“ u kome se nalazilo troje mladih.

Despot Vranić

Hvalio se brzom vožnjom: Despot Vranić

Kako „Alo!“ saznaje protiv Vranića, koji se nalazi u dvodnevnom pritvoru, novosadska policija je u kratkom roku, podnela tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Sva tri zahteva se odnose na prebrzu vožnju, vožnju bez vozačke dozvole, kao i vožnju u pijanom stanju.

- Zbog vožnje bez vozačke dozvole, ovaj sud je primio zahtev za pokretanje prekršajnog postupka 24. juna 2013. Zbog izazivanja saobraćajne nezgode jer je vozio neprilagođenom brzinom, sud je primio zahtev za pokretanje prekršajnog postupka 11. aprila 2014, dok je zbog vožnje u stanju srednje alkoholisanosti sud primio zahtev 23. maja - kažu u novosadskom Prekršajnom sudu.

Protiv njega je podneta krivična prijava zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja.

Vozio je i  290 na sat

Vozio je i 290 na sat

 Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je neophodno izjednačiti kazne za bahate pijane vozače sa onima koje dobijaju ubice koje su zločin počinile sa umišljajem.

- Nema nikakve razlike kada neko zna da je pijan, sedne za volan i ubije nekog od onoga kada neko uzme pištolj i sa umišljajem puca u nekog. Zato je Komitet za bezbednost saobraćaja podneo Ministarstvu pravde inicijativu da se sadašnje kazne, od dve do 12 godina za udese, povise kao one za ubistvo, tačnije da se izriče od pet do 15 godina robije - naveo je Okanović.

Naš sagovornik navodi da je predloženo da se pijani vozači odmah vode kod sudije i isto tako idu na izdržavaju zatvorske kazne, ukoliko se utvrdi da nisu prvi put uhvaćeni pijani za volanom.
- Ipak, prvo je neophodno u osnovne i srednje škole uvesti saobraćajno obrazovanje. Deca koja sednu za volan nisu ni svesna šta rade kada udaraju po gasu. Mladi treba da znaju šta koji znak znači, ali oni prevashodno moraju imati svest o tome šta znači upravljati automobilom i moraju imati razvijenu svest o odgovornosti. Svi oni znaju da moraju da vežu pojas, da ne treba da voze pijani ili da moraju da nose kacigu, ali zašto to ne rade? E, zato je potrebno usaditi im svest o posledicama i tome da mogu da ubiju nekog ili da oni izgube život - naveo je Okanović.

a I profesor Milorad Bejatović sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe za „Alo!“ kaže da ovakve učesnike u saobraćaju treba bez odlaganja sankcionisati i izricati im najstrože, zakonom zaprećene kazne. Posebno treba uzeti u obzir da ovo nije prvo protivzakonito delo koje je jedini Vranić počinio i da prethodni prekršajni postupci nisu delovali na njegovo ponašanje.


- S obzirom da je vozio u alkoholisanom stanju, prevelikom brzinom, taj vozač je ugrozio sve druge učesnike u saobraćaju. Bez obzira što je prema snimku koji kruži na internetu on prošao kroz trepćuće zeleno svetlo na semaforu, treba uzeti sve otežavajuće okolnosti u obzir, a posebno da se pred prekršajnim sudom protiv istog vozača već vodi nekoliko postupaka zbog istih ili sličnih dela koja su zabranjena Zakonom o bezbednosti saobraćaja – objašnjava Bejatović, koji je i sam bio policijski funkcioner.

U porodici stradale Vladice Vanje Matović pitaju se dokle će pojedinci koji ubijaju na putevima našeg grada prolaziti sa minimalnim ili skoro nikakvim kaznama za učinjena dela.
- Želim da se svi detalji ispitaju, kako ne bi posle svega što nam se dogodilo izašli na ulicu. Ovo je više nego strašno. Pitam se samo odakle nekom sa 21 godinom života takav skupoceni automobil. Ko mu je to dao u ruke? Treba ga osuditi na maksimalnu kaznu – uplakanim glasom, kaže rođaka pokojne studentkinje Fakulteta tehnikih nauka u Novom Sadu.

Ubicu spasli  vazdušni jastuci na  njegovom automobilu

Ubicu spasli vazdušni jastuci na njegovom automobilu

 Da je Despot voleo brzu vožnju, svedoče slike na njegovom ugašenom Fejsbuk profilu, na kome se hvalio ogromnim brzinama. Prema tvrdnjama njegovih prijatelja, on je posećivao i poznato okupljalište ljubitelja dobrih dvotočkaša i četvorotočkaša na Mišeluku u Sremskoj Kamenici. Pored Novosađana koji znaju koliko se juri i ugrožava bezbednost na tom delu puta, iznad mosta Sloboda, za ta dešavanja i policija zna, ali na sprečavanju takvog ponašanja nažalost niko ništa ne radi.

Na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka danas u podne biće održana komemorativna sednica. Pored zaposlenih na tom fakultetu, gde je studirala Vladica Matović, komemorativnom skupu će se pridružiti i kolege sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na kome je studirala tragično stradala Milica Ležimirac.

Sahrane poginulih zakazane su takođe za danas. Milica će biti ispraćena u 15 sati sa Almaškog groblja u Novom Sadu, na groblje u Kovilju, gde će biti sahranjena, dok će Aleksandar Marić biti sahranjen u 15 časova na Uspenskom groblju, a Vladica Matović na gradskom groblju u 16.30.


Isidora Bjelica: Očajni smo zbog smrti sina našeg kuma

Književnica Isidora Bjelica na Tviteru je izjavila saučešće porodici stradalog Aleksandra Marića: „Strašna tuga i saučećešće zbog gubitaka sina našeg dragog kuma... Tri mlada života otišla su zbog jednog vozača manijaka u NS. Očajni smo“, napisala je Isidora. Za „Alo!“ je juče izjavila da je Aleksandar sin Gorana Marića, zvanog Malkolm Muharem, jednog od legendarnih menadžera bivše Jugoslavije, koji je bio i menadžer Plavog orkestra i grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. „Dan pre nesreće smo se čuli sa Goranom. Nebojša je kum sa Goranom, kojeg je krstio. Strašno je ovo što se desilo. Ne mogu da dođem k sebi“, rekla je Isidora Bjelica kroz plač za naš list. D. Ć. 

Poslednji komentari
  • Tamara Vreme: 09.06.2014 22:15h

    I vi gospodo "novinari" sebe nazivate novinarima?! SRAM vas bilo! Vise je kriv decko koji je presao na crveno nego ovaj "ubica" kako ga nazivate. BUDITE REALNI a ne kvazi novinari

  • mila Vreme: 10.06.2014 00:19h

    pijan bez vozacke 160 u gradu ugasio tri mlada zivota u zatvor 40 god i to je malo.....

  • mister Vreme: 10.06.2014 00:35h

    decko je kriv sto je vozio brzo,ali vecu odgovornost ima vozac drugog vozil jer je prosao na crveno

  • S2 Vreme: 10.06.2014 01:25h

    Tamara, kad smo kod realnosti (tako popularan i rado zloupotrebljavan termin kod današnje omladine!), ne može biti nevin ni onaj koji KROZ GRAD vozi sa 160 (stošezdeset!) kilometara na sat, sa 1,1 promila alkohola u krvi i proleti na žuto svetlo. Već je "poznat policiji" i, navodno, već ima nekoliko prijava zbog bahate vožnje. Postoji video na Internetu, pa potraži i pogledaj ga pažljivo. Ovo je slučaj kod koga postoji tzv. OBOSTRANA krivica. Lično sumnjam da se vozač Golfa "zanimao" mobilnim telefonom tokom vožnje, čim je onako natenane išao kroz raskrsnicu na crveno svetlo. Na tvoju žalost, vozač Audija, u ovom slučaju JESTE ubica. Da je ON vozio sporije SVI bi imali vremena i šanse da reaguju i ostanu živi. Takav huligan, po meni, već poodavno ne bi trebao da bude na slobodi.

  • veki Vreme: 10.06.2014 01:34h

    On jeste vozio prebrzo al isto tako je činjenica da je poginuli vozač prošao kroz čisto crveno na semaforu.Na snimci se vidi da audi ulazi u raskršće na trepćuće zeleno isto kao i golf na svoje crveno,u trenutku udara audi ima žuto svetlo što se i vidi na semaforu kojeg lomi golf.Znači da ih je vozač golfa odvezao u pogibiju jer je audiju oduzeo prednost,sve ostalo je u drugom planu i ne verujem da će da robija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP