Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGOVORI O KOSOVU

Dačić: Gubimo Kosovo!

Autor: Beta | 24.10.2012 - 00:16:00h | Komentara: 18

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu.

Ivica Dačić

Otovreno o Kosovu: Ivica Dačić | Foto: FoNet

"Mi možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije, po Ustavu Kosovo je deo Srbije, ali ono više neće biti deo Srbije, ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je Dačić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da Srbija, ako bi bila izolovana od medjunarodne zajednice i ako ne bi prihvatala ni jedan predlog, ne bi imala ni podršku
prijatelja.
"Protiv tog (kosovskog premijera Hašima) Tačija sam ratovao, a da nije bilo međunarodne zajednice verovatno bih ga i pobedio... Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj Grčka prestonica, ali ona to više nije, a oni to govore već 100 godina", rekao je Dačić.
Premijer je ocenio da bi Srbija imala priliku da "nešto i realizuje po pitanju Kosova" da se pre 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.
"Šta Srbija zapravo može da uradi? Može da povede rat za odbranu Kosova. Ali što nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost Kosova? Očigledno da to nije opcija", rekao je Dačić.
Premijer je najavio da platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna i da odgovora trenutku u kome se Srbija nalazi.
"Nije problem što Albanci ne žele da žive sa Srbima, problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa tom državom Srbijom i što je deo međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se ona, ako čekamo, rešiti vremenom na našu štetu", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
On je kazao da Srbija mora da pronadje rešenje, jer je pitanje Kosova problem u svim segmentima.
"U međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da se reši problem Kosova i oni koji su ga priznali i oni koji nisu. I zato Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore", istakao je Dačić.
On je ponovio da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla u Briselu da Srbiju neće terati na nešto na šta ne želi da pristane.
"Moramo problem Kosova da rešimo. Ne znam kome da ostavimo da ga
reši?... Ako imate odredjene grebene koje morate da izbegnete onda
morate i svoju plovidbu da usmeravate. Treba da budemo vešti", ocenio
je Dačić.
On je rekao da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema.
"Nisam siguran da će tema statusa biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine", kazao je Dačić.
Kako je naveo, "posledica" njgovog susreta sa kosovskim premijerom je i to da je Beograd posle dugog niza meseci dobio i pozitivne komentare.
Poslednji komentari
  • Dada Vreme: 24.10.2012 01:20h

    Kosovo smo izgubili,a ako tako nastavite sa vašom politikom izgubićemo Srbiju! Nije jedini problem Srbije Kosovo! Srbija je na ivici bede,vidite koliko afera korupcije i kriminala u državi,dok vi trubite Kosovo,Kosovo!

  • Glisa Vreme: 24.10.2012 03:35h

    A gde i za koga si ti ratovo?Da vam je u predhodnoj Vladi stalo do Srbije,sad bi bilo mnogo lakse da se Kosovo odbrani.

  • Lune Vreme: 24.10.2012 04:25h

    Путин: „Уколико само један турски војник пређе сиријску границу, Русија ће оштро реаговати“. Ердоган: „То је претња? То за нас није прихватљиво“. Путин: „Мислите како хоћете, ја сам своје рекао“.

  • milan(ko) Vreme: 24.10.2012 06:42h

    Dačiću, vodi računa kako će te istorija upamtiti! (Kosovo će biti izgubljeno samo ako ga mi SAMI izgubimo (damo))!

  • Novosadista Vreme: 24.10.2012 06:45h

    Pa zar ti je trebalo toliko vremena da skapiraš? Bolje da smo se orijentisali da sredimo prilike u Srbiji , nego da pravimo cirkus u ovoj napaćenoj zemlji .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP