Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER JUČE PRED POSLANICIMA BRANIO REBALANS BUDŽETA ZA 2014.

Nisam nasmejan, ali mi je savest čista

Autor: B. Rajić/Agencije | 25.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 8

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da bi Srbija bila pred bankrotom krajem 2016. ili početkom 2017. da nisu preduzete mere štednje i da se država nije suočila sa ekonomskim problemima u kojima se nalazi.

„Naplatio sve što sam mogao tajkunima i zato što sam se borio za siromašne”, rekao je Vučić

„Naplatio sve što sam mogao tajkunima i zato što sam se borio za siromašne”, rekao je Vučić | Foto: Goran Srdanov

- Srbiji trenutno ne preti ni problem nelikvidnosti ni problem bankrota, ali želimo da počnemo mere štednje - kazao je on u Skupštini Srbije na početku rasprave o rebalansu budžeta za 2014. godinu i pratećim zakonima kojima je predviđeno smanjenje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru većih od 25.000 dinara.


Niko neće vikati da sam lopov

Vučić je tokom obrazlaganja zakona kazao da je problem što neki vode politiku “mrzim, dakle postojim”.
- Zato ih razumem, što su srećni kada se neko pojavi ko će da viče “Vučiću, pederu” ili nešto slično… Mogu da budem i ovo i ono, mogu da budem šta hoćete, ali nikada mi niko neće vikati da sam lopov, u tome je razlika - kazao je Vučić za govornicom.

On je istakao da Srbija sada ima izraženiju makroekonomsku stabilnost nego ikada u savremenoj istoriji jer devizne rezerve iznose između 10 i 11 milijardi evra, a kurs je stabilniji nego ikada u prethodnih deset godina.

- Prvi put imamo dramatičan pad inflacije, prvi put u savremenoj istoriji Srbije nemamo povećanje broja nezaposlenih, već pad nezaposlenosti - kazao je Vučić, čije je izlaganje više puta prekidano aplauzima poslanika Srpske napredne stranke.

Deo sednice parlamenta tokom Vučićevog izlaganja, osim RTS-a, prenosile su i Televizija “Pink” i Studio B.
Vučić je rekao da ne želi da beži ni od čega i da smatra da vlast zaslužuje dobru ocenu i od građana, “kao što je takva ocena dobijena od svih važnih ljudi u svetu”.

- Prvi put se događa nešto ovako, da govorimo u kakvoj situaciji se naša država nalazi i kako da iz nje izađemo”, rekao je Vučić i dodao da rešenja treba tražiti u radu i da treba da “budemo marljiviji i bolji od drugih”.
Premijer je istakao da je mere fiskalne konsolidacije najavio pre nekoliko meseci, čak i u svom ekspozeu, jer nije više hteo da krije od naroda s kakvim se problemima država suočava.

On je rekao da se sadašnja vlada “ukrcala u napola potopljen brod” i da je zbog Srbije i budućnosti građana morala da prekine da laže i obmanjuje narod, dodavši da su plate i penzije od 2009. do 2012. povećavane da bi se dobilo političko poverenje partija na vlasti.

- Naš je posao da tražimo rešenje u radu i da budemo marljiviji i bolji od drugih - rekao je on.
Vučić je rekao i da najavljene mere neće pogoditi najsiromašnije, odnosno da najveći broj penzionera i radnika u javnom sektoru neće osetiti mere štednje.
- Mere ni na koji način neće osetiti 61 odsto penzionera, odnosno 1,03 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - rekao je on.
Prema njegovim rečima, i najstručniji ljudu u zemlji, poput profesora ili lekara, koji imaju primanja veća od 100.000 dinara, biće manje pogođeni smanjenjem plata nego što su to bili dok je na snazi bio solidarni porez.
- Nisam nasmejan zato što preduzimam najnepopularnije i najteže mere u istoriji Srbije, već sam nasmejan zato što mi je čista savest i zato što sam naplatio sve što sam mogao tajkunima i zato što sam se borio za siromašne da bi Srbija živela normalno i bogatije - rekao je Vučić.

Borislav Stefanović
DS neće podržati rebalans budžeta
Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je juče da ta stranka ne može da podrži rebalans budžeta za 2014. godinu jer predstavlja proizvod “nekompetentne i štetočinske vlasti”.
“U rebalansu budžeta nema nikakvih podsticaja za privredni razvoj. I dalje postoje subvencije za dokazane gubitaše bez ikakvog plana, a setom zakona se predviđa po građane Srbije najgore štetočinsko, nerazumno smanjivanje plata i penzija”, kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.


Silovanje parlamenta
Poslanici opozicije juče su se po Skupštinskim kuloarima žalili da ih vlast primorava da idu na kurs brzog čitanja jer im je rebalans budžeta koji ima 361 stranu stigao preksinoć uveče, iako su juče na skupštinskim odborima morali da se bave predlozima o njegovim izmenama.
- Ovo je silovanje parlamenta - žalio se Živković iz Nove stranke, uz obrazloženje da ne razume “kako je moguće da mu je najvažniji zakon stigao dan pre nego što njime mora da se bavi u Skupštini”. On se takođe čudio usvajanju ovako bitnog zakona za tri dana jer, kako je kazao, glasanje je predviđeno za nedelju.


Zoran Živković
S obzirom na laži, nastup je bio izuzetno hrabar
Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio u parlamentu da je premijerov nastup bio izuzetno hrabar, imajući u vidu da je izneo brojne laži.
- Neverovatno je da neko hvali sebe do besvesti, a da istovremeno iznosi netačne podatke - rekao je Živković i pred novinarima izneo podatke za koje tvrdi da su tačni.
Živković kaže da su 2003. izdaci za plate iznosili 911 miliona evra godišnje, 2012. taj iznos je bio milijardu i 890 miliona evra.
- To je bilo kad je bio PPV, a danas kad je PV, izdaci za plate su dve milijarde i 240 miliona evra. To je dva puta više nego 2003. odnosno za 12 odsto više nego pre dve godine, kada je preuzeo vlast - rekao je Živković.


Većina poslanika će glasati „za”
Petar Petrović (JS) kazao je da će ta stranka podržati sve mere koje će Vlada sprovesti kako bi se za dve ili tri godine bolje živelo. Aleksandar Jugović(SPO) najavio je juče da će ta partija podržati predlog rebalansa budžeta.
- Glasaćemo za rebalans jer iako mere nisu popularne, neophodne su - rekao je Jugović. Milan Krkobabić (PUPS) rekao je da je ovaj rebalans predigra za jednu veoma ozbiljnu igru u narednim godinama, za koju svi moramo biti i više nego spremni.


Čedomir Jovanović
Nastavak pogrešne politike
“Vlada Srbije rebalansom budžeta nastavlja pogrešnu ekonomsku politiku i za 100 miliona evra povećava subvencije u sisteme koji stvaraju gubitke”, ocenio je predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović. “Privreda je u recesiji, deficit budžeta je povećan na dve milijarde evra, a subvencije države u sisteme koji samo stvaraju gubitke uvećane su za 100 miliona evra”, naveo je Jovanović u saopštenju.
Prema rečima Jovanovića, nije realno da će boljitak srpskoj privredi doneti samo usvajanje zakona o radu, o stečaju, privatizaciji ili PIO fondu, kao ni izolovane mere poput smanjenja plata i penzija.


Dragan Jovanović
„Sine, treba da glasaš”
Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović najavio je juče da će taj poslanički klub podržati predlog rebalansa za ovu godinu istakavši da veruje da će se u Srbiji krajem 2016. godine živeti značajno bolje. “Hvala premijeru Aleksandru Vučiću što je mojoj majci lepo objasnio zašto moraju da se smanje penzije”, rekao je poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović za skupštinskom govornicom nakon obraćanja premijera Vučića.
Obrazlažući svoju izjavu, on je ispričao kako je krenuo u parlament.
- “Sine, moraš da glasaš za ovaj rebalans”, pitala me je majka kada sam krenuo u Skupštinu - rekao je Jovanović.


Rebalans za Beograd 30. oktobra
Sednica o rebalansu budžeta grada Beograda biće održana u četvrtak 30. oktobra, nakon što se usvoji rebalans republičkog budžeta, najavio je Nikola Nikodijević, predsednik beogradskog odbora Skupštine grada.
Gradsko veće je juče usvojilo rebalans budžeta grada, nakon smernica koje je dobilo od Vlade Srbije.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 25.10.2014 08:11h

    Ја сам у старту добио мању пензију?На суду сам ПИО фонд добио и уместо да ми повећају пензију и исплате заостатак ПИО фонд је натерао судију да промени мишљење и мене казни што сам их тужио са додатним смањењем пензије за 800 динара.Сада ће ми Вучић узети неколико хиљадарки од пензије и тако ће бити годинама?Онда ће се сажалити и враћаће ми по хиљадарку сваке године и то ће сматрати за успех?А за ПУПС је пензија ,,Свето писмо,,?Те комуњаре које командују ПУПСом и не знају за бога!

  • Zoki Vreme: 25.10.2014 09:09h

    Pa ovo je skandal. Poslaniku koji ima 100+ ili 200+ hiljada platu sa raznim dodacima i clanstvima majka kaze da glasa za reblans. Pa je l' oni zive na Marsu. Sta da kaze moja majka koja je tesko bolesna i kojoj treba svaki dinar za lekove. Sta da kazu druge majke koje zive same ili izdrzavaju porodice od posteno zaradjenih penzija. Vlada i poslanici = bruka i sramota Srbije.

  • Penzioner Vreme: 25.10.2014 11:18h

    Lepo si sve smislio!Građani neka crknu,ali zato vi na vlasti trljate ruke kako ste sposobni da spasete Srbiju od bankrotstva! Evo još jednog predloga za štednju: Poslanici primaju platu i kao poslanik i tamo gde radi. Treba mu zamrznuti radno mesto,jer mu je dovoljna poslanička plata!Dok je on poslanik,na njegovo mesto zaposliti nezaposlenog! Svi da se odreknete beneficija,da primate samo jednu platu,nikako da imate dva prihoda!To bi bio vaš patriotski doprinos! Nemojte patriotizam svaliti na siromašan narod!

  • šumar Vreme: 25.10.2014 16:13h

    i Boni i Klajd imali su mirnu savest posle pljačke kao što je i ti sad gospodine Vučiću imaš

  • Teodor Vreme: 25.10.2014 22:01h

    Po zaradama i penzijama smo zadnji u evropi. Vlada nam je omogućila evropske cene prehrambenih proizvoda, benzina, struje, tel.impulsa. Sada nam smanjuje plate i penzije 10%. Jad. Beda. Dokle ovo trpeti. Zar su svuda političari pošteniji i sa više znanja tako da svom narodu omogućavaju bolji životmu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP