Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Većina građana za izbore u 2014.

Autor: Tanjug | 03.01.2014 - 09:37:00h | Komentara: 10

Većina građana Srbije, njih 63 odsto, smatra da bi sa izborima za grad Beograd trebalo raspisati i vanredne parlamentarne izbore, pokazala je novogodišnja anketa agencije "Faktor plus".

Lokalni izbori su dobar pokazatelj raspoloženja birača

Foto: Aleksandar Levajković

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ostavio je najjači pozitivan utisak na 50 odsto građana, a iza njega slede predsednik Tomislav Nikolić o kom pozitivne utiske ima 15 odsto ispitanika i Ivica Dačić sa 14 odsto, prenosi "Politika" koja je učestvovala u anketi sprovedenoj od 19. do 26. decembra na uzorku od 1.100 ispitanika.
Ako bi u februaru ili martu bili raspisani prevremeni izbori, za SNS bi, prema rezultatima ankete, glasalo 43,9 odsto, DS 11,6, SPS 10, DŠ 6,2, LDP pet odsto, stranke manjina četiri, SDPS 3,5 odsto, URS 2,7, SRS 2,4 odsto, PUPS 1,8, Dveri 1,7 odsto, a za neku drugu stranku 7,2.
Na pitanje da li sa izborima za grad Beograd treba raspisati i vanredne parlamentarne izbore, 63 odsto građana je odgovorilo pozitivno, 29 odsto "ne", a osam odsto da ne zna. Na vanredne parlamentarne izbore bi izašlo 46 odsto građana, 20 odsto ne bi, a 34 odsto ne zna.
Na pitanje da li ste zadovoljni kako Nikolić obavlja funkciju predsednika, sa "da" je odgovorilo 33 odsto ispitanika, ne 30, a delimično 37 odsto., Na kraju 2012. godine, 24 odsto ispitanika imalo je pozitivan utisak o Vučiću, Nikoliću 21, Djilasu 16, a o Dačiću 14 odsto.
O Draganu Djilasu krajem 2013. godine pozitivan utisak ima šest, o Vojislavu Koštunici pet, Borisu Tadiću tri, Čedomiru Jovanoviću i Rasimu Ljajiću po dva odsto, a Nenadu Čanku, Mlađanu Dinkiću i Bojanu Pajtiću po jedan odsto.
Najjači negativan utisak na građane je ostavio Mlađan Dinkić (25 odsto), potom Djilas sa 21 odsto, Jovanović 16, Dačić 11, Vučić devet odsto, Nikolić osam odsto, Boris Tadić tri, Koštunica tri, Vuk Jeremić dva i Aleksandar Vulin dva odsto.
Ispitanici sa teritorije Beograda su odgovarali i na pitanje koga bi najradije videli na čelu grada, pa je 43 odsto reklo da ne zna, za Djilasa se izjasnilo 11 odsto, Nebojšu Čovića osam, Sinišu Malog pet, Zoranu Mihajlović četiri, Aleksandra Antića tri, a Nebojšu Stefanovića i Andreju Mladenovića po dva odsto, dok bi 22 odsto ispitanih glasalo za nekog drugog.
Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić zaključuje da je Vučić isplivao kao dominantna ličnost u političkom životu i dostigao zenit, dodajući da je moguć i dalji rast njegove popularnosti.
Pejić je, komentarišući rezultate, ocenio da Nikolić nije imao nekih vidljivijih većih aktivnosti, tako da nije mogao da oduševi, niti razočara.
Prema njegovim rečima, Đilas je iz 2013. izašao kao gubitnik, a da je Boris Tadić svojim aktiviranjem poslednjih meseci više zasmetao Djilasu, nego što je popravio utisak o sebi.
Pejić je ukazao da je tokom protekle godine SNS odskočila nešto manje od njenog predsednika, jer je pre godinu dana zabeležena podrška od 35,8 odsto. On je podsetio da je tada DS imala 17,9 odsto, a SPS 9,4 odsto podrške građana.
Prema tumačenju Pejića, novogodišnja anketa o raspoloženju javnosti u Srbiji pokazuje da građani očekuju parlamentarne, pa i pokrajinske izbore u 2014. godini.
"Mnogo toga se promenilo na političkoj sceni za godinu dana, a mnogo se i priča o izborima. Deluje da je najjača stranka naklonjena izborima i zato je razmišljanje i očekivanje građana sasvim logično", istakao je on.
Komentarišuću što se čak 65 odsto ispitanika nije opredelilo za nekog od ponuđenih imena za gradonačelnika, Pejić zaključuje da Beogradu treba osveženje, odnosno neka nova lica koja će se kandidovati.
 
Poslednji komentari
  • Danka Pantić Vreme: 03.01.2014 09:48h

    Razlika između diktature i demokratije je ta što u demokratiji narod ima pravo da glasa a zatim izvršava naređenja dok u diktaturi ne gube vreme i novac na glasanje.

  • Vesna Vreme: 03.01.2014 11:13h

    Svakako bi trebalo da bude izbora, pa neka narod kaže šta misli. Samo se bojim da je većina digla ruke i više ne izlazi na izbore, pa nam je slika takva kakva jeste.

  • Robespjer Vreme: 03.01.2014 11:19h

    Smatram da su potrebni izbori na svim nivoima vlasti. Očigledno je da nema zdrave atmosfere u vladi. Tako čujemo da Vučić i Mihajlovićka žele da unaprede i modernizuju Srbiju, dok s druge strane imamo Dačića i njegove ministre plus Radulović koji usporavaju Srbiju u svakom pogledu. Potrebna je nova vlada, bez sps-a, čiji ministri u dosadašnjim mandatima od 2008. godine nisu ostali upamćeni po dobru, već po aferama.

  • ;) Vreme: 03.01.2014 11:26h

    Smatram da onaj ko ne zna danas da upravlja datim čamcem to neće ni nakon izbora znati. Zbog čega je toliki problem da najjača stranka dobije Beograd bez pomoći parlamentarne liste?! Ako se raspisuju vanredni izbori neka idu vanredni na svim nivoima. Predsednik države i premijer, po anketi, su tu negde, nije nemoguće da dođe do promene predsednika. Bilo bi dobro da se pre izbora promeni izborni zakon i da odbornike, poslanike i gradonačelnika biramo direktno.

  • Viki Vreme: 03.01.2014 13:25h

    Šta? Blago nama, treći dan u Novoj i evo nas opet zamajavaju anketama. Jedno je sigurno, izbore mora da bude uskoro, inače će nas ovi sada zadužiti toliko da će nas i čukun, čukun unuci proklinjati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP