Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SRBIJA NA EVROPSKOM PUTU

Vučić: Obećao sam da ćemo biti pouzdan partner!

Autor: Tanjug | 11.06.2014 - 12:54:00h | Komentara: 15

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas dvodnevnu posetu Nemačkoj radnim ručkom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Željko Šafar

Srpskog premijera Merkelova je dočekala uz najviše vojne i državne počasti, intoniranje himni dve države i pozdrav zastavama.

Radnom ručku prisustvovali su, pored premijera, ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Vučić i Merkel Foto: AP

Vučić dočekan uz sve počasti Foto: AP

Premijer Vučić i Merkelova razgovarali su, kako je i najavljeno, o odnosima dve zemlje, kao i putu Srbije u EU.

Merkel je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem rekla da se u pristupnim pregovorima otvaraju poglavlja i dodala da će na tome zajednički da se radi.


Prema njenim rečima, sada treba otvoriti prva poglavlja, dodajući da Nemačka želi da pomogne u tome.

"Srbija kao i svaka zemlja koja vodi pregovore mora proći sav proces, da se otvore sva poglavlja i zaključe", rekla je Merkel dodajući da će se pri tom formulisati konkretne potrebe.

S tim u vezi je Merkel kazala da će se raditi o vladavini prava, ekonomskom prilagodjavanju i odnosu sa Kosovom.

Merkel je rekla da je ohrabruje što je premijer rekao da, pošto će proces trajati, zemlje sa evrospkom perspektivnom, treba da stvore slobodnu trgovinsku zonu i prilagođavaju se standardima još pre zaključenja pregovora.

Ona je rekla da će poseta predsednika Vlade Srbije doprineti napretku saradnje Nemačke i Srbije.

Merkel je najavila i da će Nemačka nastaviti da pomaže Srbiji posle poplava.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

"To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je novi premijer doputovao u posetu Berlinu, dodajući da je sa njima razgovarala o perspektivi i situaciji u Srbiji.

Merkelova je ukazala da su odnosi dve zemlje dobri, da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba, i da je Nemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta.

Ona je najavila da će premijeri i ministri svih zemalja Zapadnog Balkana biti pozvani na skup 28. juna.


Vučić: Srbija će se ponašati odgovorno

Srbija će se ponašati odgovorno i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačkoj, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.


Namera mi je da utičem na to da se svi mediji u Srbiji privatizuju, izjavio je danas
premijer na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je istakao i da je namera da se garantuje sloboda medija.


Kod nas je većina medija, više od 80 odsto, u privatnom vlasništvu i moja namera je, a to je i deo izbornog programa, da se preostali mediji privatizuju, mada to nailazi na prepreke, pre svega kod manjinskih zajednica
zbog regionalnih servisa, rekao je Vučić.

Upitan o problemu cenzure u medijima u Srbiji, Vučić je rekao da konkretne primedbe o navodnoj cenzuri koje su bile iznete nisu bile istinite i da je on o tome obavestio i kancelarku Merkel.

Nemačka kancelarka je rekla da, i kada je o medijima reč, Srbija mora da ide istim putem kao i druge zemlje koje su se priljučivale Evropskoj uniji.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona..

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU" ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

U narednih mesec i nešto dana donećemo zakone o radu, privatizaciji i stečaju, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi veće nemačke investicije i da bude deo razvijene Evrope.

Srpski premijer se takodje zahvalio nemačkoj kancelarki na pomoći koja nam je pružena posle katastrofalnih poplava.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekan je na aerodromu u Berlinu uz najveće državne počasti. Predsednika srpske vlade i članove delegacije dočekao je šef protokola kancelarke Angele Merkel.

Za našu delegaciju postrojen je vojni špalir na aerodromu, što je običaj kada dolaze najvažniji državni zvaničnici.

Vučić je od danas u dvodnevnoj poseti Berlinu, gde će prisustvovati nizu značajnih sastanaka, a najbitniji je radni ručak sa kancelarkom Angelom Merkel.

Radnom ručku prisustvuju, pored premijera, ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Rešila da pomogne:  Angela Merkel

Rešila da pomogne: Angela Merkel | Foto: AP


Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.
"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona..
"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.
 

Vučić i Merkel Foto: AP

Vučić: Želimo Nemačku za saveznika Foto: AP

Planirano je, takođe, da se Vučić danas sastane i sa bivšim ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom.

Sutrašnji dan posvećen je razgovorima sa nemačkim privrednicima.
Premijer Srbije na radnom doručku razgovarao je sa predstavnicima nemačkih kompanija.

Uoči posete, kancelarka Merkelova je rekla da se raduje Vučićevom dolasku u Berlin i da će sa njim razgovarati o "daljem putu Srbije", a premijer da Srbija želi da bude pouzdan saveznik i partner Nemačke.

U autorskom članku za visoko tiražni Frankfurter Algemajne cajtung Vučić je istakao da je Srbiji potrebna šansa i da želi savezništvo Nemačke.

- Srbija je mala zemlja, koja želi da rešava svoje probleme, ne ulazi u sukobe sa bilo kim u regionu i svetu i okreće se svojoj evropskoj budućnosti - naveo je srpski premijer, i dodao da je naša zemlja postala pouzdan partner i da želi Nemačku za saveznika.
 

Vučić je poručio da Srbija želi da bude deo Evrope i pouzdan partner Nemačke.


Merkel se zahvalila Vučiću na poseti i ponudila pomoć kad je reč o saniranju posledica poplava koje su pogodile Srbiju.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU", ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

"To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

Merkelova je ocenila i da je ostvaren značajan napredak u odnosu sa Prištinom što je rezultiralo početkom pregovora o pristupanju sa EU.

Poslednji komentari
  • seks-na-eks Vreme: 11.06.2014 13:35h

    Valjda nije zaboravio da donese Merkelovoj i svoj CV?! Jer će mu svakako trebati 'strano uhlebljenje' već u nekoj doglednoj budućnosti

  • zoran Vreme: 11.06.2014 14:03h

    Pinki je video Tita!

  • Mirkonija Vreme: 11.06.2014 15:26h

    Od ovog sastanka mnogo sto sta zavisi. Prvo ako pogledamo odnos Kosova i stav Evropske unije prema njemu. Gde je tu Srbija? Gde ce biti Srbija zajedno sa Kosovom u velikoj meri zavisi od ovog sastanka. Isto tako je jako bitno ce Vucic ovim sastankom zatvoriti mnogima koji govore i sire pricu da Vucic kvari odnos Srbije sa svetom.

  • Moja dusa Vreme: 11.06.2014 15:27h

    Angela Merkel je jedna od najjacih zena u svetu sa ogromnim uticajem u Evropi u kojoj mi zelimo da udjemo. Nije svejedno ukoliko ti razgovori ne budu protekili u nasu korist. Merkelova je na pragu da postane jak Vucicev prijatelj. NA Vucicu je ogroman zadatak dana. Dan D za Srbiju. Moze mnogo da uradi na danasnji dan.

  • Kaffa Vreme: 11.06.2014 15:27h

    Vreme je da se pokaze i Angela merkel. Sigurno da Vucica nije pozvala na sastanak da caskaju. Verujem da ima bar neki plan kako da pomogne Srbiji. Ona nama moze mnogo pomoci na nasoj strani a i mnogo odmoci ukoliko nije na nasu stranu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP