Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

A KO BI DRUGI

Piroćanac izumeo uređaj za štednju goriva!

Autor: Zoran Panić | 08.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 18

Izum i potencijalni patent Jovice Pešića iz Pirota, katalitički uređaj reaktor S-1, koji se ugrađuje u motore vozila, smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih sastojaka u izduvnim gasovima.

Katalitički uređaj Jovice  Pešića smanjuje potrošnju  goriva za 50 odsto. Uskoro planira serijsku proizvodnju

Katalitički uređaj Jovice Pešića smanjuje potrošnju goriva za 50 odsto. Uskoro planira serijsku proizvodnju

Katalitički uređaj Jovice
Pešića smanjuje potrošnju
goriva za 50 odsto. Uskoro
planira serijsku proizvodnju

Pešić je najpre ovaj uređaj ugradio na stari očev traktor sa propalim motorom u selu Veliki Suvodol i uštedeo dizel gorivo i do 50 posto. Očekuje da za petnaestak dana dobije rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu o svom patentu, a posle toga će se ovaj uređaj naći u prodaji. Planira serijsku proizvodnju i veruje da će imati tržište.


- Njivu od 80 ari smo ranije orali sa 26 litara dizel goriva. Otkako smo ugradili ovaj uređaj, za istu površinu smo utrošli 13 litara. Nikakav dim na auspuhu nije bio iako je traktor dosta star - kaže njegov otac Bogosav Pešić.

Pešić se od ranog detinjstva interesuje za nauku i tehniku. Završio je Elektrotehničku školu u Nišu, a studirao je na Elektronskom fakultetu u Nišu.
- Reč je o uređaju koji može da se ugradi u sve vrste motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Postoje slični uređaji u svetu. Međutim, princip rada ovog uređaja je zaista poseban. Ne bih da otkrivam detalje jer je u toku proces patentiranja - kaže Pešić i navodi da je uređaj ispitivan na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Uređaj isprobao na  očevom starom traktoru

Uređaj isprobao na očevom starom traktoru


- Prednost ovog uređaja u odnosu na druge je to što je daleko jednostavniji, kompaktniji i približniji za korišćenje, a posebno zbog toga što je njime moguće naknadno opremiti postojeće motore na određenim vozilima.
Savremeni mehatronički sistemi su skupi, njihova upotreba je u novim vozilima i oni zahtevaju određene softvere i elektroniku.
Njihovo održavanje je komplikovano i možda nije primenljivo baš u našim uslovima, tako da je to prednost ovog uređaja, koji se jednostavno ugrađuje i skida. Ovaj uređaj služi za pomoćno generisanje pomoćne komponente koji se koristi za dopunsko sagorevanje osnovnog goriva - kaže vanredni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu dr Miloš Milošević.

Pogodan  za sva  vozila

Pogodan za sva vozila

Nije prvi izum
Ovo nije prvi Pešićev izum. Ranije je konstruisao specijalno putničko vozilo za kampovanje i stanovanje na sopstveni pogon, kamin sa sekundarnim sagorevanjem koji troši veoma malo ogrevnog drveta i zagreva celu kuću, kaminsku peć i generator za proizvodnju smese gasa vodonika i kiseonika “Ecologist”.

Poslednji komentari
  • Vreme Vreme: 08.11.2013 08:16h

    Gospodin Prešić ide krupnim koracima napred kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Smanjiti količinu štetnih sastojaka u izduvnim gasovima kod motornih vozila i ostalih agregata za nekoliko puta, a uz to da je to moguće i kod starih automobila, je izum prvog reda.Sama potrošnja goriva je par ekselans ali nije odlučujuća u odnosu na zaštitu, jer postoje prostori gde je zagadjenost izduvnim gasovima nepodnošljiva, a ovo rešenje u svetu je jedno od retkih jedino moguće. Postoje sredine gde je neophodno odmah uvesti ovakav sistem zaštite, posebno ako se uzme njegova cena , brzina ugradnje kao i stepen sigurnosti. Gospodin Pešić ima izum koji će svi se nadamo ući u anale zaštite životne sredine i postati standard.

  • Мирослав, Краг. Vreme: 08.11.2013 08:56h

    Колико се види, то је рециркулација издувних гасова. Пре око 35 година то сам применио на возилу ФИАТ 1300, и тано је смањена је потрошња за око 20%, бела издувна грана, живљи рад мотора. То је познато као амерички ЕГР систем, неоспорно добра ствар.

  • perica Vreme: 08.11.2013 10:33h

    Spremi se da budes kriv sto si ovo izumeo.Tako je u srbiji.Mozda i kaznu platis jer nisi imao neku izmisljenu dozvolu od agencije protiv nlo u srbiji.

  • marko Vreme: 08.11.2013 10:36h

    Ko bi drugi nego pirocanac!

  • Peca Vreme: 08.11.2013 10:44h

    Lako je na tom traktoru smanjiti potrošnju. Uradiš generalnu i rešen problem, a onda staviš neku cevčicu i kažeš kako sada manje troši zbog cevčice. Posle prodaš cevčicu i eto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP