Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VELIKOGOSPOJINSKA AKCIJA U ETNOSELU ŠTITKOVO

Spomenik za 110 četnika!

Autor: Željko Dulanović | 27.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Pored spomenika Vuku Kalajitoviću Kalajitu (1913-1948), komandatu Mileševskog četničkog korpusa, u etnoselu Štitkovo na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, biće svečano otkrivena spomen-ploča sa imenima 110 njegovih saboraca iz sedam sela Mesne zajednice Božetići, u opštini Nova Varoš.

Većini mladića, čija će se imena naći na  spomeniku, ni danas  se ne zna grob

Većini mladića, čija će se imena naći na spomeniku, ni danas se ne zna grob | Foto: Željko Dulanović

Mnogima od njih ne zna se ni grob, pa će im crna mermerna ploča na kamenom zidu sa imenima i godinama rođenja i stradanja biti jedini beleg.
Krajputaš četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću su pre tri godine na njegovoj dedovini na padinama Čemernice, nedaleko od rodne kuće i ukraj puta Nova Varoš- Ivanjica, podigla trojica Beograđana poreklom iz tih krajeva. Spomen pripadnicima Ravnogorskog pokreta podižu potomci i članovi letos osnovanog Udruženja „Knezovi Raškovići“ u Štitkovu.


- Na spomen-ploči će biti i imena 58 mladića od 17 do 25 godina, od kojih je većina streljana bez suđenja i dokaza krivice u čistkama Ozne posle 1945. godine, u kojima je uništena čitava mladost božetićkog kraja – kaže Miloš Vjetrović, predsednik Udruženja „Knezovi Raškovići“.
Kao ni za većinu stradalih ravnogoraca iz sela na padinama Javora, još uvek se ne zna ni mesto na kojem je sahranjen i njihov komandant Vuk Kalajitović. Čuveni četnik bio je potomak knezova Raškovića, koji su stolovali u Štitkovu, svršeni akademac i kraljev oficir, a stradao je januara 1948. godine u vrletima Zlatara.

- Kalajitović je aktivirao bombu ispod sebe kako ne bi pao živ u ruke pripadnika Udbe, a njegovom beživotnom telu ubrzo se izgubio trag - kaže Vojin Vučićević, inicijator ove akcije.
Poslednji komentari
  • maksim Vreme: 27.08.2013 09:19h

    Zanima me ko finansira sve ovo sto nas stalno vraca u proslost i nikako ne da napred. I zasto smo mi tako naivni pa verujemo u njine dobre namere? Uveren sam da su im zle namere s jedinim ciljem licnog koristoljublja. Ako neko vec zeli pomoci, neka pomaze zivima. Toliko je ozlojadjenih, osiromaseni, gladnih, izvaranih, izlaganih ... A mrtve neka ostave u miru. Pa zr nije ocito da oni od toga nemaju nikakvu korist. Ginuli su onda kao i mi skoro za tudj racun a svoju propast. Zar i mi nismo zalud stradali. Pa kada cemo se konacno dozvati pameti. Bar zarad zivota nase dece. Ili cemo i njih u propast i smrt pozivati da bi saka bezkrupuloznih bestidnika uzivala i pritom nas jos vredjala i ismijavala.

  • Vladimir Vreme: 27.08.2013 11:02h

    Слава им и хвала!

  • Rekonstrukcija ili smrt Vreme: 27.08.2013 14:19h

    Slava ubijenim borcima od ruku ubica iz Ozne.Imali su zelju da zive u domacinskoj Srbiji, ali neko to nije hteo.Slava im i hvala!

  • Србин Vreme: 28.08.2013 18:49h

    За крст часни и слободу златну!

  • Lune Vreme: 28.08.2013 19:16h

    Na spomen-ploči će biti i imena 58 mladića od 17 do 25 godina, od kojih je većina streljana bez suđenja i dokaza krivice u čistkama Ozne posle 1945. godine, u kojima je uništena čitava mladost božetićkog kraja – kaže Miloš Vjetrović, predsednik Udruženja „Knezovi Raškovići“. .......................................................................................................................................... Hm,hmm.. mora da nisu prihvatili amnestiju koju je obnarodovao Slobodan Penezic Krcun, pa je usledio postupak protiv saradnika porazenog okupatora i diverzanata kao drzavnih neprijatelja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP