Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVI SASTANAK U SREDU

Tusk: Prvi pravi predlog Grčke u poslednjih nekoliko nedelja

Autor: Tanjug | 22.06.2015 - 19:19:00h | Komentara: 0

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su nove reforme koje je grčka vlada predložila uoči ključnog samita lidera evrozone prvi pravi korak napred od strane Atine u poslednjih nekoliko nedelja.

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: Profimedia

- Najnoviji grčki predlog prvi je pravi predlog u poslednjih nekoliko nedelja, iako je tek potrebna saglasnost kreditora, kao i dodatan rad. Ipak, najvažnije je da lideri preuzmu punu odgovornost za politički proces da bi se izbegao najgori scenario, odnosno nekontrolisani i haotični izlazak iz evrozone, rekao je Tusk, a prenela agencija Frans pres.

Tusk je prošlog četvrtka sazvao vanredni samit lidera evrozone za ponedeljak u nastojanju da reši grčku krizu nakon što je prošlonedeljni sastanak završen bez rezultata.

- Ako bude moguće, iskoristićemo nove predloge Atine kao osnovu za postizanje sporazuma. Ukoliko sve bude išlo po planu, mogli bismo da kasnije ove nedelje postignemo konačni sporazum, izjavio je šef evrogrupe Jerun Dajselblum.

Grčki ministar privrede Jorgos Statakis rekao je za Bi-Bi-Si da veruje da će novi predlog Atine doneti dugo očekivani sporazum sa kreditorima, nakon dodatne tehničke dorade predloga.

Statakis je naveo da predlozi za prikupljanja novca u grčku državnu kasu uključuju nove poreze za preduzeća i bogate, kao i podizanje poreza na dodatu vrednost na odredjene prozivode.

Grčka do 30. juna mora da plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, a ako uskoro ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa medjunarodne finansijske pomoći, do kraja meseca mogla bi da bankrotira i suoči se sa izlaskom iz evrozone.

Novi sastanak ministara finansija evrozone posvećen Grčkoj biće održan u sredu uveče, objavio je večeras predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle samita 19 zemalja u sastavu evrozone.

- Evrogrupa bi mogla da postigne rezultat u sredu uveče, dodao je on. Taj sastanak biće održan dan pre evropskog samita.

Evrogrupa se sastoji od ministara finansija zemalja članica evrozone.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP